Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Plasty („umělé hmoty“)
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Toxické látky kolem nás Mgr. Vendula Krčmářová Arnika
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_28_3_PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA Číslo skupiny: 1 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
TŘÍDĚNÍ ODPADU. Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 25 AnotaceDruhy.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_12 TÉMA: VYNÁLEZY.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 29) Rozmanitost.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Tento materiál je součástí tematického celku, který odpovídá ŠVP předmětu Materiály 3. ročníku oboru E/01 Tesařské práce. Slouží pro výuku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
VÝZNAMNÉ KYSLÍKATÉ KYSELINY. KYSELINA SÍROVÁ Vlastnosti: Bezbarvá olejovitá kapalina Koncentrovaná (96%) je silná žíravina Její hustota je téměř 2x větší.
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_20_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
CHEMICKÝ PRŮMYSL. - zabývá se chemickou výrobou - zpracovává přírodní suroviny : ropa, zemní plyn, uhlí, železná ruda, dřevo, nerosty,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Netradiční aranžérské materiály
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Nekovové technické materiály
= syntetické materiály
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Elektrické vodiče a izolanty
Voda Základ života.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Vznik.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Prezentace – výklad učiva
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Znečištění ovzduší Obr. 1
Chemické vlastnosti technických materiálů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Ekologie a ochrana přírody
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Ekocentrum Chodováček DDM Bludiště Chodov
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Název Recyklace papíru
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Plasty vyráběné polyadicí a polykondenzací
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Tomáš Görner učitelství chemie a biologie UK v Praze, PřF , KUDCH 2007
Transkript prezentace:

Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005 PLASTY Zpracovaly: Sylva Číhalová Marie Malechová Andrea Říčařová Šárka Tuzarová Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005

Historie 1862 - Alexander Parkes parkesin, celuloid 1899 - Leo Hendrik Baekeland bakelit

Plasty materiály, jejichž podstatou jsou makromolekulární látky, které se dají teplem nebo tlakem tvarovat jsou to polymery – skládají se z velkého množství monomerů Podle původu plasty přírodní plasty syntetické

Podle chování za zvýšené teploty termoplasty - působením tepla měknou, stávají se plastické, mohou se tvarovat, a po ochlazení opět tvrdnou, aniž se mění jejich chemické složení termosety (reaktoplasty) - při zpracování na výrobky působením tepla se chemicky mění, tvrdnou, po vytvrzení se jejich tvar teplem nemění, do plastického stavu je již nelze převést

Základní reakce používané při výrobě polymerů Polymerace - postupným řetězením monomerů dochází k tvorbě makromolekul polymeru nCH2=CH2 => (- CH2 – CH2-)n ethylen polyethylen Polykondenzace - monomery spolu reagují tak, že vzniká polymer a současně jako vedlejší produkt i nízkomolekulární látka, nejčastěji voda

Zpracování plastů před zpracováním se přidávají plnidla a přísady plnidla – křída, grafit, textilní nebo papírová drť a skleněná vlákna přísady – změkčovadla, pigmenty k vybarvování hmoty, stabilizátory

Termosety se zpracovávají především lisováním desky, nádoby, karoserie nebo části automobilů a letadel Termoplasty se zpracovávají A)vytlačováním B) vstřikováním C) vyfukováním - lahve a nádrže

1) Plasty vyráběné polymerací Polyethylen (Bralen, Polythen, Liten) - folie, vodoinstalační zařízení - potrubí, užitkové předměty Polypropylen ( Mosten) - folie, elektroizolační materiál - zdravotnické potřeby, textilní vlákna

Polyvinylchlorid ( Novodur, Vinidur, Novoplast, Igelit, Neralit) - výroba lepidel a laků - novodur – neměkčený PVC - výroba nábytku, tyčí , trubek novoplast – měkčený PVC fólie, hračky, láhve, hadice, ubrusy, podlahoviny, pláště do deště, igelitové tašky

Polytetrafluorethylen (PTFE) – teflon -[-CF2- CF2-]n- kuchyňské nádobí (teflonové pánve), raketová technika, povrchová úprava lyží, chemický průmysl a elektrotechnika Polystyren výroba spotřebních předmětů pěnový lehčený polystyren - izolace

2) Plasty vyráběné polykondenzací Polyethylenglykoltereftalát (PET) vyrábí se polykondenzací užití: výroba PET lahví Fenoplasty (bakelit, novolak, umakart) vyrábí se kondenzací fenolu s formaldehydem užití: nátěrové hmoty, lepidla,

Ekologie plasty se špatně recyklují, protože jsou hodně různorodé v domácnosti by se plasty neměly spalovat vůbec, při hoření uvolňují obrovské množství emisí na skládce zabírají zbytečně velké množství místa, některé z nich, hlavně polystyren a PVC, jsou dokonce nebezpečné

Plastové obaly jsou všude kolem nás, nutně je potřebujeme a těžko bychom si bez nich dokázali představit moderní život když přestaneme plasty potřebovat, stává se z nich jeden z nejnepříjemnějších odpadů pokud používáte plastové obaly, vyhazujte je do kontejnerů k tomu určených

Jak vybírat obaly? některé věci se dají kupovat bez obalu (ovoce, zelenina, pečivo) při kupování nápojů dávejte přednost vratným skleněným lahvím všímejte si značení a vybírejte si výrobky z méně nebezpečných plastů - rozhodně se vyhněte polystyrenu a PVC

PVC – POLYVINYLCHLORID druhá nejpoužívanější umělá hmota na světě jeho problematickým prvkem je chlor během výroby unikají do životního prostředí nebezpečné látky (například dioxiny) nebezpečné jsou i přísady - těžké kovy, např. kadmium, olovo nejobvyklejší přísadou – ftaláty – změkčovadla ( značně znečišťují ovzduší )

Nepříznivé účinky PVC Karcinogeneze Mutagenita Vývojová toxicita Reprodukční toxicita Chronická toxicita

Použitá literatura Chemie kolem nás – Zdeněk Opava (Albatros, Praha 1986) Velká ilustrovaná encyklopedie – kolektiv autorů (Fragment, Havlíčkův Brod 2000) www.trideni.cz (včetně ilustračních fotografií a obrázků) www.odpady.tk