Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TŘÍDĚNÍ ODPADU. Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TŘÍDĚNÍ ODPADU. Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu."— Transkript prezentace:

1 TŘÍDĚNÍ ODPADU

2 Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu - pokud ho správně roztřídíte, umožní tak jeho recyklaci a znovupoužití; pokud ho vyhodíte do popelnice, odpad se uloží na skládce nebo se jinak bez dalšího využití zlikviduje.

3 Recyklace papíru Slisovaný sběrový papír poslouží k výrobě nového papíru, stejně jako když se vyrábí ze dřeva, přidává se do směsi na výrobu papíru. Papír je možné takto recyklovat asi pětkrát až sedmkrát. Výrobky z recyklovaného papíru: novinový papír, sešity, lepenkové krabice, obaly na vajíčka, toaletní papír apod.

4 Recyklace skla Vytříděné sklo se rozdrtí a přidá do výchozí směsi k výrobě nového skla. Nejčastěji se takto vyrábí lahve na minerálky a pivo a jiné skleněné výrobky. Ušetří se při tom mnoho energie a surovin, přičemž sklo se dá takto používat vlastně donekonečna.

5 Recyklace plastů Každý druh plastů je zpracováván jinou technologií, protože mají odlišné složení a vlastnosti. Z PET láhví se vyrábějí vlákna, která se používají jako výplň zimních bund a spacáků nebo se přidávají do tzv. zátěžových koberců. Z fólií (sáčků a tašek) se opět vyrábějí fólie a různé pytle, např. na odpady. Pěnový polystyren slouží k výrobě speciálních cihel. Ze směsi plastů lze vyrábět odpadkové koše, zahradní nábytek, zatravňovací dlažbu, protihlukové stěny u dálnic apod.

6 Recyklace kovů Kovové odpady ze sběren druhotných surovin či sběrných dvorů putují do hutí, kde přetaví. Potraviny a barvy, které v nich zbyly, shoří při teplotě 1700°C. Z některých plechovek tak vznikne znovu stejný výrobek, nebo třeba různé odlitky, tyče a desky.

7 Recyklace nápojových kartonů Nápojové kartony je možné recyklovat dvěma způsoby: V papírnách - papír tvoří většinu tohoto obalu, takže je možné ho zpracovávat stejně jako starý papír. Zbytky hliníku a polyethylenu lze využít přímo v papírně při výrobě páry nebo pro ohřev vody či dále zpracovat na palety apod. Na speciální lince - nápojové kartony se rozdrtí a drť se za tepla lisuje do desek, které je možné použít např. jako stavební izolace. Taková linka funguje také v ČR.

8 Jaké chemikálie obsahují plasty? FORMALDEHYD Metanal (CH2O) Je to bezbarvý, štiplavě páchnoucí, především jedovatý plyn. Využívá se i při výrobě plastů - hlavně legendárního bakelitu. Dále pak v některých stavebních materiálech a izolacích. FTALÁTY Jeden z chemických omylů vědců ve službách lidstva. Původně to mělo být změkčovací přísadou například do PVC. Je to jedovatá látka. POLYETHYLEN Chytře se mu říká polymer polyethylenu. Nejoblíbenější je při výrobě obalů. U nás je teoreticky recyklovatelný. Možná vás mile překvapí, že se používá v plenách jako nepropustná vrstva. Je součástí obalů TetraPack - tzv. nápojových kartonů. POLYPROPYLÉN Jedná se o tuhou a pružnou plastickou hmotu. S oblibou se používá v dětských plenách jako suchá vrstva. Je špatně biologicky rozložitelná. POLYVINYCHLORID PVC Známe ho hlavně jako legendární linoleoum nebo plastové trubky. Je to jeden z nejrozšířenějších plastů na zeměkouli.

9 Firmy v Pardubickém kraji vyrábějící plastové výrobky ERA-PACK s.r.o.http://www.erapack.czhttp://www.erapack.cz FORPLAST SKUTEČ s.r.o.http://www.forplast-skutec.czhttp://www.forplast-skutec.cz Josef Drdlíkhttp://www.image.cz/drdlik/http://www.image.cz/drdlik/ S & CH TRADE CZ, s.r.o.http://www.sachtrade.czhttp://www.sachtrade.cz SAVE CZ s.r.o.http://www.savesro.czhttp://www.savesro.cz Model Plast, spol. s r.o.http://www.everwood.czhttp://www.everwood.cz OBAL CENTRUM s.r.o.http://www.obal-centrum.comhttp://www.obal-centrum.com CZ PLAST s.r.o.http://www.czplast.czhttp://www.czplast.cz TRANSFORM a.s. Lázně Bohdanečhttp://www.recyklace.czhttp://www.recyklace.cz

10 Specializované kontejnery Do modrých nádob můžete odhodit: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky) Prosím, nevhazujte: mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, použité plenky a hygienické potřeby Sběr papíru

11 Sběr plastů Do žlutých nádob můžete odhodit: PET láhve od nápojů (prosím, nezapomeňte je sešlápnout!), kelímky, sáčky, fólie, výrobky a obaly z plastů, polystyrén Prosím, nevhazujte: novodurové trubky, obaly od nebezpečných látek (motorové oleje, chemikálie, barvy apod.)

12 Sběr skla Do zelených nádob můžete odhodit: láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy - tabulové sklo Prosím, nevhazujte: keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.

13 Mapa kontejnerů - Chrast

14 Další fotografie

15 Anketa Třídíte odpad? Myslíte si, že máte dostatečné informace, jak se chovat k životnímu prostředí? Z čeho čerpáte informace?(můžete vybrat více možností) Věříte zdrojům, které čtete? Chodí k vám domů propagační letáčky? Jste ze strany městských a obecních úřadů informováni o třídění odpadu? Jakým způsobem jste informováni? Děláte něco, abyste se ve svém prostředí cítili lépe? Víte, co se děje s vytříděným odpadem? Jak se díváte na třídění odpadů? Jste spokojeni s množstvím kontejnerů na odpad ve vašem okolí? Stačí vám tyto kontejnery objemově? Co děláte, když je kontejner plný? Pokud vyhazujete větší věci(kanystr),je to bez problému? Jsou v okolí vašeho bydliště umístěny kontejnery na tříděný odpad? Je ve vašem okolí dostatečně množství jednotlivých typů kontejnerů? Jakou barvu má kontejner na plasty? Jakou barvu má kontejner na sklo? Jakou barvu má kontejner na papír? Co děláte s nebezpečným odpadem? Už jste někdy vyhodili něco na černou skládku? Pokud ano, co to bylo? Máte ve svém okolí sběrnu surovin? Je ve vašem okolí černá skládka? Děláte s tím něco? Pokud jste nahlásili černou skládku na MÚ, co se stalo?

16 Grafy

17

18

19

20 Jestliže nebudete třídit odpad, pak naše okolí bude v brzké budoucnosti vypadat jako na tomto obrázku!


Stáhnout ppt "TŘÍDĚNÍ ODPADU. Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu."

Podobné prezentace


Reklamy Google