Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_8_22_PryR-7 Název tematické oblasti (sady) Nauka o plastových materiálech Název vzdělávacího materiálu Rozdělení plastů podle strukturní výstavby a chování za zvýšené teploty Druh učebního materiálu Učební text Anotace Učební text je určen pro výuku oboru instalatér Klíčová slova plasty, řetězec, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/001 Instalatér, H/01 Zkrácené studium Instalatér Ročník I. až III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Pryček Radovan Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 3,78 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radovan Pryček. Dostupné z portálu

2 NAUKA O PLASTOVÝCH MATERIÁLECH
Rozdělení plastů podle strukturní výstavby a chování za zvýšené teploty

3 Strukturní výstavba Plasty se mohou lišt délkou molekulárního řetězce, jeho pravidelností, větvením a podílem krystalické fáze. Důsledkem různé strukturní výstavby jsou rozdíly ve vlastnostech, které pak jednotlivé typy předurčují k určité zpracovatelské technologii.

4 Řetězec Makromolekula nebo její část, oligomerní molekula, případně blok, tvořené lineární nebo rozvětvenou sekvencí konstitučních jednotek mezi dvěma hraničními konstitučními jednotkami.

5 Tvary řetězců A) Lineární B) Rozvětvený C) síťovaný

6 Síť Vysoce rozvětvená makromolekula, kde každá konstituční jednotka je propojena se všemi ostatními konstitučními jednotkami a makroskopickým fázovým rozhraním mnoha trvalými cestami vedoucími strukturou. Počet cest vzrůstá s průměrným počtem vazeb mezi jednotkami, průměrné délky cest musí být souměřitelné s velikostí struktury.

7 Termoplastické elastomery
Rozdělení plastů podle strukturní výstavby a jejich chování za zvýšené teploty. Termoplasty Reaktoplasty Elastomery Termoplastické elastomery

8 Termoplasty Polymery které vlivem stoupající teploty se postupně stávají elastickými, plastickými a nakonec kapalnými. Je možno svařovat. Mezi jejich zástupce patří: PP, PE, PVDF

9 Reaktoplasty Reaktoplasty (duroplasty):
Jsou hustě zesíťované, nerozpustné a nelze je tavit. Pro tyto vlastnosti je nelze svařovat. Vlivem stoupající teploty setrvávají nadále v tuhém stavu. Mají vysokou pevnost a zároveň jsou křehké. Mezi jejich zástupce patří: PF (bakelit) UF, UP.

10 Elastomery Elastomery mají řídce zesíťovanou molekulou. Se stoupající teplotou měknou, aniž by přecházely do plastického a následně tekutého stavu. Vratná reakce je elastická. Mezi jejich zástupce patří například: nitrilový kaučuk označen jako NBR, chloroprenový kaučuk (CR), styren-butadienový kaučuk (SBR).

11 Termoplastické elastomery
Polymery vykazující vlastnosti blízké elastomerům, ale v souvislosti se zvyšující se teplotou přecházejí do tekutého stavu. Tato schopnost je umožňuje zpracovávat stejně jako termoplasty vstřikováním do formy. Mezi jejich zástupce patří například ethylenpropylénový kaučuk označen jako EPM.

12 Literatura: ING. MIROSLAV LOYDA,VLASTIMIL ŠPONER, LADISLAV ONDRÁČEK a kolektiv Svařování termoplastů vydalo UNO Praha spol. s.r.o., ISBN Elektronické zdroje: LADISLAV ONDRÁČEK, VLADIMÍR PRYČEK Nové trendy svařování plastů ve stavebnictví fm.cz/media/SOUBORY%20TEXTOVE/PROJEKTY/No ve%20trendy%20.Pdf


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google