Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Vzduch (EUPŠCh9), Ch 8.r. Zpracoval: Ing. Gabriela Huserová

2 Anotace DUM je určen k upevnění a procvičení znalostí žáků o složení,významných vlastnostech,čistotě a destilaci vzduchu. DUM byl vytvořen dne

3 Vzduch Plynný obal Země

4 Co dýcháme Vzduch je pro život stejně důležitý jako voda
Destilace kapalného vzduchu: odpařování při teplotě °C dusík °C kyslík Sahá do výše 800 km Slouží k dýchání rostlin i živočichů Tyto plyny se stlačené přepravují v ocelových tlakových lahvích, které jsou v horní části označeny barevným pruhem (dusík zeleně, kyslík modře) Člověk bez něj nevydrží víc než 4 min. Výroba energie při spalování paliv Důležitá chemická surovina

5

6 Vzduch je důležitou průmyslovou surovinou, ze které se získává hlavně kyslík, dusík a argon. Průmyslově se kyslík vyrábí destilací vzduchu zkapalněného stlačením a ochlazením. Jednotlivé složky vzduchu se liší teplotou varu. Dusík, který má lehčí molekuly, má teplotu varu -195,8 °C, zatímco kyslík s těžšími molekulami má teplotu varu -183 °C. Při zkapalňování vzduchu tedy nejdřív zkapalní kyslík. Kyslík i dusík se dopravují v tlakových nádobách. Nádoby s kyslíkem jsou označeny modrým pruhem, nádoby s dusíkem zeleným pruhem.

7 Pro život člověka je kyslík nejdůležitější chemickou látkou
Pro život člověka je kyslík nejdůležitější chemickou látkou. Bez vody vydrží člověk několik dní, bez potravy několik týdnů, ale bez kyslíku jen několik minut. Nejvíce kyslíku se spotřebuje v průmyslu (např. při výrobě železa, ke spalování paliv, při sváření kovů). Kyslík podporuje hoření. Druhou důležitou složkou vzduchu je dusík. Je nezbytný např. pro růst rostlin, které ho přijímají hlavně z půdy ve formě dusitanů, dusičnanů a amonných solí. Dusík získaný destilací vzduchu se používá k výrobě amoniaku. Protože plynný dusík je nehořlavý, používá se jako ochranná atmosféra při skladování hořlavin, při sváření některých kovů nebo při chemických experimentech, kde vadí přítomnost kyslíku.

8 Čistota ovzduší Rozvoj průmyslové výroby a dopravy zvyšuje naši životní úroveň. Má však i záporné stránky, jako např. znečišťování ovzduší, které se projevuje nejvíce ve výrazně průmyslových, a tím i značně zalidněných oblastech. Nečistoty v ovzduší jsou různého původu. Téměř polovinu nečistot v ovzduší produkují motorová vozidla, jejichž výfukové plyny obsahují hodně jedovatých látek. Ovzduší je znečišťováno i prachem, který automobily víří. Na znečišťování ovzduší se dále výrazně podílejí nežádoucí zplodiny průmyslové výroby. Při spalování uhlí vzniká dým, který kromě pevných látek obsahuje i zdraví škodlivé látky plynné. Tyto plynné látky poškozují např. kovy, kůži, papír, nátěry, ale hlavně škodí živým organismům, rostlinám a živočichům. Pro člověka je velmi škodlivý i dým z cigaret.

9 Pro zachování čistoty ovzduší se na celém světě provádějí různá opatřeni. Průmyslové závody budují vlastní čističky. V automobilovém průmyslu se vyvíjejí nové konstrukce motorů nebo přídavných zařízeni, která pomáhají dokonaleji spalovat výfukové plyny (katalyzátor). Zdokonaluje se výroba paliv. Látky obsahující olovo, které jsou přidávány do benzínu, jsou postupně nahrazovány jinými, méně škodlivými látkami. Velmi škodlivě působí na živé organismy i radioaktivní a biologické aerosoly (ať už uniklé při havárii, nebo záměrně použité ve formě zbraně).

10

11 Otázky Jakými barvami jsou označeny tlakové láhve kyslíku a dusíku a jak je přepravujeme? Co podporuje kyslík? Rozvoj průmyslové výroby a dopravy má dvě stránky. Jaké? Jaká složka vzduchu je důležitá pro růst rostlin? Jaké je složení vzduchu? Jak ze vzduchu oddělujeme jednotlivé složky?

12 Zdroje: KARGER, Ivo; PEČOVÁ, Danuše; PEČ, Pavel. Chemie I : pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Olomouc : Pedagogické nakladatelství PRODOS, s. ISBN X, učebnice.


Stáhnout ppt "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google