Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."— Transkript prezentace:

1 Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – plasty a syntetická vlákna – vlastnosti, použití, likvidace  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 PLASTY

4 Plasty jsou organické sloučeniny vyrobené uměle v laboratořích. Vznikají reakcemi, při kterých z malých molekul výchozích látek vznikají velké molekuly produktů, tzv. makromolekuly, ve kterých je vázáno několik set až tisíc atomů.

5 Plast je materiál, který obsahuje jako podstatnou složku polymer a vyznačuje se alespoň v některé fázy výroby plasticitou, to znamená, že se dá vytvarovat.

6 Polymery vznikají polymerací z monomerů za vhodných podmínek (tlak, teplota aj.). Nevznikají pouze z nenasycených sloučenin ale i reakcí látek, které mají vhodné funkční skupiny např.: - COOH, - NH 2, - OH aj.

7 Třídění plastů: 1. plasty přírodní, syntetické a polosyntetické přírodní jsou - celulosa, glukosový polysacharid, který je základním stavebním materiálem většiny rostlin, ale i základem k výrobě viskozových vláken nazývaných umělé hedvábí syntetické – nelze je přirozeně rozložit (zatím většina plastů) polosyntetické (bioplasty) – vznikají modifikací přírodních polymerů, např. celulózy (nitrocelulóza, acetát celulózy, viskóza)

8 2. plasty podle chování za tepla: termoplasty a duroplasty Termoplasty jsou látky, které působením tepla měknou, stávají se plastické, mohou se tvarovat, a po ochlazení opět tvrdnou, aniž se mění jejich chemické složení, přičemž takovéto přeměny můžeme kdykoliv opakovat. Duroplasty jsou látky, které se při zpracování na výrobky působením tepla chemicky mění, tvrdnou, po vytvrdnutí se jejich tvar teplem nemění, do plastického stavu je již nelze převést. Duroplast je např. bakelit, termoplast je např. plexisklo.

9 Historie plastů ● první plast vynalezl roku 1855 Angličan Alexandr Parkes (1813-1890) - tento plast se nazýval „parkesin“ a využíval se především při výrobě předmětů do domácnosti a okrasných předmětů, jako i např.: spona do vlasů ● prvním plně syntetickým plastem byl bakelit – reaktoplast vznikající polykondenzací fenolu a formaldehydu (1909) ● po první světové válce se začaly vyrábět první vinylové plasty (PVC, polystyren) ● v 30. letech minulého století byla objevena syntéza prvního polyamidu (Nylonu); v téže době také začíná prudký rozmach výzkumu i výroby většiny dalších plastů používaných vesměs dodnes ● do každodenního života vstoupily plasty (a výrobky z nich) masivně až po II. světové válce, coby levná náhrada klasických materiálů jako dřevo, sklo, ocel a jiné kovy, atp.

10

11 Recyklace plastů ● Plasty patří do žlutého kontejneru. ● V průměrné české popelnici zabírají nejvíc místa ze všech odpadů, proto je nejenom důležité jejich třídění, ale i sešlápnutí či zmačkání před vyhozením. ● Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů.

12 ● Naopak sem nepatří mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky.

13 Podívejte se co se stane s plasty, které vyhodíte: http://www.youtube.com/watch?v=y_O7YPaJIA4

14 Použité zdroje ● Podívejte se co se stane s plasty, které vyhodíte. In: Www.youtube.com [online]. 2009 [cit. 2013-07-22]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=y_O7YPaJIA4 ● ODPADY Z AUTOMOBILŮ. In: Odpady.ihned.cz [online]. 2010 [cit. 2013-07-22]. Dostupné z: http://odpady.ihned.cz/c1-40049740-dulezitym-oborem-prumyslu-je-vedle-vyroby-i-recyklace- plastu ● Plast. In: Www.jaktridit.cz [online]. 2013 [cit. 2013-07-22]. Dostupné z: http://www.jaktridit.cz/cz/trideni/jak-spravne-tridit---barevne-kontejnery/plast ● PLASTY. In: Studentka.sms.cz [online]. 2006 [cit. 2013-07-22]. Dostupné z: http://studentka.sms.cz/referat/plasty http://studentka.sms.cz/referat/plasty ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-312-4 ● Plast. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-07-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Plasty ● Plastová karma. Www.electrolux.cz [online]. 2013 [cit. 2013-07-30]. Dostupné z: http://www.electrolux.cz/Innovation/Campaigns/Vac-from-the-sea/Articles/Plastova-karma/


Stáhnout ppt "Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google