Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – plasty a syntetická vlákna – vlastnosti, použití, likvidace.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 SYNTETICKÁ VLÁKNA

4 Jsou to látky, které se průmyslově vyrábějí jako náhražky přírodních vláken. Jsou to textilní suroviny získané syntézou uhlíku, vodíku, dusíku, síry, fluoru a chloru. Při určitých chemických reakcích se spojením jednotlivých molekul (monomerů) vytváří makromolekuly (polymery).

5 Výhody ✔ náhražka přírodních vláken ✔ cenově dostupnější ✔ mnohdy pevnější ✔ Nemačkavá ✔ rychleschnoucí ✔ odolná vůči hmyzu ✔ mohou se kombinovat s přírodními vlákny a potom jsou ještě účinnější Nevýhody ✗ nedostatečně propouštějí vlhkost i vzduch, čímž mohou způsobit alergie nebo plísně ✗ jsou velmi hořlavá ✗ elektrizují, produkují statickou elektřinu ✗ mohou vyvolávat různé potíže od nepříjemných pocitů (svědění, kousání, nevolnost, ztráta soustředění, pocení, rozklad potu) až po zdravotní problémy

6 Rozdělení 1/ polyamidové – silon – je pevnější než přírodní vlákno vlněné nebo hedvábné. Používají se k výrobě nemačkavých tkanin, punčoch, záclon, koberců, lan, hadic, rybářských vlasců apod. Jejich nevýhodou je, že nepropouští vzduch a vodní páru, čímž způsobují kožní onemocnění. 2/ polyesterové – obsahují makromolekuly, které jsou vytvořeny ze vzájemně vázaných molekul esterů. Táto vlákna se spřádají spolu s přírodními vlákny (bavlnou, vlnou, hedvábím, lnem) a zhotovují se z nich nemačkavé a trvanlivé tkaniny pro výrobu závěsů, oděvů a dekoračních látek.

7 Historie syntetických vláken Začátky průmyslového zpracování 1938 polyamid (USA) 1941 polyester (Velká Británie) 1950 polyakrylnitril 1958 polypropylen a elastan 1972 aramidy Na území České republiky se dříve vyráběla polyamidová a polyesterová vlákna, v roce 2007 byla známa jen výroba polyesteru.

8 Příklady syntetických vláken: Nylon - Lidem je znám již od roku 1939, kde byl představen na světové výstavě v New Yorku (USA). - Je znám také pod názvem polyamid. - Použití: Výroba textilií, triček, punčoch, spacáků, horolezeckých karabin atd. Na textilní výrobky: koberce a podlahové krytiny, punčochové zboží, sportovní oděvy

9 Silon - Silon je polyamidové vlákno. - Je vyráběno na Slovensku, na Moravě a v Čechách. - Má výbornou pružnost, a proto se výhodně využívá na tkaniny a pleteniny pro výrobu prádla a ženských šatů.

10 Lycra - Lycra je obchodní název pro elastan firmy Du Pont. - Nikdy se nepoužívá samotná, ale kombinuje se například s nylonem. - Použití: toto elastické vlákno je používáno od šedesátých let, nejprve jako podpůrný materiál a posléze na výrobu módních jemných punčoch.

11 Použité zdroje - Syntetická vlákna. In: Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-07-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Syntetick%C3%A1_vl%C3%A1kna - Jachtařská lana. In: Www.yachting.cz [online]. 2004 [cit. 2013-07-24]. Dostupné z: http://www.yachting.cz/clanek.php?id=598 - Syntetická vlákna. In: Www.velitec.com [online]. 2007 [cit. 2013-07-24]. Dostupné z: http://www.velitec.com/cs/termopradlo/materialy - Syntetické vlákna. In: Referaty.atlas.sk [online]. 2007 [cit. 2013-07-24]. Dostupné z: http://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/chemia/38157/synteticke-vlaknahttp://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/chemia/38157/synteticke- - Magic Marine. In: Www.nauticexpo.com [online]. 2013 [cit. 2013-07-24]. Dostupné z: http://www.nauticexpo.com/prod/magic-marine/long-sleeve-thermal- lycra-tops-22280-205504.htmlhttp://www.nauticexpo.com/prod/magic-marine/long-sleeve- - Vlasec silikonový Ø 0,25mm. In: Www.koralik.sk [online]. 2013 [cit. 2013-07-24]. Dostupné z: http://www.koralik.sk/index.php?main_page=product_info&cPath=31_38&products_id =413&zenid=2jtolg4p1ajcbnktggd2e5si35 http://www.koralik.sk/index.php - Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-312-4


Stáhnout ppt "Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google