IFA report 2019 – Investiční fondy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INVESTOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Živnostenský list a Koncesní listina. Cenné papíry.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k novele zákona o účetnictví v souvislosti s rekodifikací soukromého práva Odbor účetnictví a audit Ministerstvo financí.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Daňové ráje Základy finančního práva Olga Sovová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_07 Název materiáluPodílové.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EGonovi tluče srdce!!!. Revoluce ve veřejné správě! Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU,
Postup při zřizování obchodní společnosti
Pojem přeměna obchodní společnosti
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Zpráva o uplatňování ÚP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79c,
Katedra finančního práva a národního hospodářství
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Zpráva o uplatňování územního plánu
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Daň z příjmů fyzických osob
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Vracení DPH, zvláštní režimy
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Novela zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů s účinností od 1. 7
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Aktuální změny daňových zákonů
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V OBLASTI DPH V EU
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Celkový základ daně.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

IFA report 2019 – Investiční fondy Štěpán Karas 11. prosince 2018

IFA report 2019 – Investiční fondy Agenda Shrnutí obsahu reportu 5% sazba daně u fondů Zneužití práva v kontextu 5% sazby daně Osvobození od daně při výplatě z fondů Vybrané otázky zdanění nerezidentních fondů v ČR

Sazba daně u investičních fondů Sazba daně 5% do roku 2015 Žádné dodatečné podmínky, pouze fond regulovaný podle českého práva (zákon o kolektivním investování) Aktuální pravidla pro uplatnění 5% sazby Základní investiční fond - §17a ZDP Investiční fond podle ZISIF – přijatý k obchodování na evropském regulovaném trhu Podílový fond podle ZISIF Investiční fond a podfond SICAV podle ZISIF, pokud splní podmínky umístění aktiv (finanční majetek)

Sazba daně u investičních fondů Potenciální využití (zneužití) 5% sazby Změna regulace (ZISIF – červenec 2013) – nové typy fondů podléhajících regulaci (FKI,…) Důvodová zpráva k 267/2014 Sb. označuje využití fondu pro uplatnění 5% sazby daně za legální Reakce na povinnost přijetí k obchodování – nový segment trhu na Burze cenných papírů Praha Trvale neobchodované fondy Evidence obchodování na BCPP Lze uplatnit institut zneužití práva? Má přijetí k obchodování ekonomický význam pro fond? Je tento ekonomický význam ve skutečnosti uplatňován?

Sazba daně u investičních fondů Další podmínky pro 5% sazbu od roku 2019 – 174/2018 Sb. U fondů přijatých k obchodování na regulovaném trhu nemá žádný z investorů – právnických osob větší jak 10% (včetně) podíl ve fondu Posuzuje se pro skupiny spojených osob dohromady Původní (senátní) návrh zcela zrušit podmínku přijetí k obchodování a ponechat ve snížené sazbě pouze fondy splňující zbylé podmínky

Výplaty z investičních fondů Investiční fondy s vlastní právní subjektivitou Právní forma zpravidla a.s. (může být i s.r.o.) U investorů právnických osob lze uplatnit osvobození podle § 19 ZDP obdobně jako u jiných a.s. Podílové fondy bez právní subjektivity Nesplní podmínku právní formy pro účely § 19 ZDP Nelze uplatnit osvobození Podfondy akciové společnosti s proměnným základním kapitálem Podmínky § 19 odst. 3 b) a c) ZDP se posuzují za akciovou společnost a podfondy samostatně (§ 19 odst. 12 ZDP) Právní forma podfondu – přenáší se a.s.?

Zahraniční fondy Sazba daně 5% na příjmy v ČR - Podmínky Srovnatelný fond s podmínkami pro 5% sazbu pro fondy podle ZISIF Domovským státem je členský stát EU nebo EHP Je obhospodařován na základě srovnatelného oprávnění a má srovnatelný dohled s ČR Má status nebo srovnatelný dokument prokazující podmínky Není v domovském státu (ani z části) daňově transparentní Aplikace 5% sazby daně na stálou provozovnu Pokud má fond samostatnou právní subjektivitu Fond bez právní subjektivity – příjem přiřaditelný fondu v rámci stálé provozovny investiční společnosti – 5 Afs 64 2012-79