Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

aneb problematika náhradní rodinné péče
Zsv.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Rodina a její funkce.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náhradní rodinná péče 6. ročník
Dětské centrum Domeček
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Označení DUM Fi - DUM Autor
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče – průvodce pro odborníky, osvojitele a pěstouny Zdeněk Matějček za kolektiv Portál, s.r.o., Praha 1999.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
127.1 Náhradní rodinná péče Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Náhradní rodinná péče -NRP
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rodina, náhradní rodinná péče
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SOS dětské vesničky.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sociální práce s rodinou 9
Náhradní formy rodiny.
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Sociální práce s rodinou 8
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Náhradní formy rodiny

Náhradní formy rodiny: osvojení (adopce) pěstounská péče SOS vesničky dětské domovy adopce na dálku

Osvojení (adopce) je to státem garantovaná a zákonem ošetřená forma náhradní rodinné péče manželé přijímají opuštěné dítě za vlastní a mají k němu stejná práva a povinnosti jakoby byli jeho rodiče osvojením vzniká mezi osvojiteli a dítětem vztah jako mezi biologickými rodiči a vlastními dětmi osvojit lze pouze nezletilé dítě a dítě právně volné (dvouměsíční nezájem rodičů od narození dítěte) dítě získává příjmení osvojitelů o osvojení rozhoduje soud na návrh osvojitele

Typy osvojení: Zrušitelné osvojitelé se nezapisují do matriky jako rodiče (v rodném listě původní rodiče) využíván u dětí mladších jednoho roku soud může osvojení zrušit z důležitých důvodů může být změněno v osvojení nezrušitelné, ne však naopak Nezrušitelné osvojitelé jsou zapsáni v matrice místo rodičů osvojence minimální věk osvojovaného dítěte je jeden rok toto osvojení nelze zrušit

Pěstounská péče dítě má své biologické rodiče, kteří mohou mít stále rodičovskou odpovědnost za dítě pěstouni nejsou zákonnými zástupci dítěte pěstouni dostávají od státu finanční příspěvky pěstounská péče může být na dlouhou dobu nebo na přechodnou dobu sociální pracovník by měl navštěvovat pěstounskou rodinu a svěřené děti 2x ročně pěstouni nemají vyživovací povinnost k dítěti pěstounská péče je určena především dětem, které ze zdravotních nebo sociálních důvodů nemohou být osvojení biologičtí rodiče si mohou zažádat u soudu o vrácení dítěte do své péče (za určitých podmínek)

SOS vesničky jsou zde děti, které nejsou vhodné k adopci nebo sourozenecké skupiny etnických menšin financovány státem pracovníci procházejí složitými kurzy minimální počet dětí v rodině: 4 rodina (4 děti) od státu dostává 18 000Kč na měsíc, kdy jeden rodič (tatínek) ještě vydělává

Doubí u Karlových Varů Chvalčov u Brna Medlánky (Brno) SOS vesničky v ČR Doubí u Karlových Varů Chvalčov u Brna Medlánky (Brno) =>

Dětské domovy v Jižních Čechách: Suchdol nad Lužnicí Předenice Planá Žichovec Radenín Zvíkovské podhradí

Adopce na dálku sponzoring dítě má svou rodinu, ale ta se o něj nedokáže postarat (nemá na to finanční prostředky) osvojitel přispívá na jídlo a vzdělání nejznámější organizace: Česká charita, ADRA

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.