Stříbro – rozhodujme společně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
PROČ?  Pozitivní příklad  Zviditelnění  Zlepšení image městského obvodu  Podpora „dobré věci“
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
3. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán pro ORP Jablunkov reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ září 2016 od 14:00.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
model fungování a praxe
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Podpora materiálně technické základny sportu – ÚSC, SK a TJ investiční dotační podprogram sloužící k modernizaci a výstavbě sportovišť pro ÚSC a spolky.
Přijímací řízení 2016/17.
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pozemkové úpravy.
Podpora rozvoje venkova v ČR
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Územní plán Liberec.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Tento projekt je spolufinancován EU: CZ /0.0/0.0/17_047/
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Stříbro – rozhodujme společně 26.2.2019

Program setkání Co je participativní rozpočet? Harmonogram realizace PR ve městě Stříbře Pravidla PR ve Stříbře Formulář pro zpracování projektového záměru Předkládání a hodnocení projektových záměrů

Participativní rozpočet PR je procesem přímé demokracie, v rámci kterého obyvatelé diskutují a rozhodují o využití části rozpočtu obce. PR je také nástrojem pro zapojení veřejnosti do diskuse o prioritách a potřebách obce V ČR je využíván PR v bezmála 30 městech (mimo jiné např. Žďár nad Sázavou, Semily, Litoměřice, či Rumburk). V Plzeňském kraji je Stříbro prvním městem, které tuto metodu využívá.

Participativní rozpočet ve Stříbře Pro realizaci participativního rozpočtu ve Stříbře byla zastupitelstvem alokována částka 1 000 000,-Kč. Tato částka bude rozdělena na občany předložené návrhy v tématech: Obnova veřejných prostranství a kulturního dědictví Podpora volnočasových, kulturních, sportovních a společenských aktivit Prezentace města Stříbra Všechny informace o participativním rozpočtu jsou umístěny na webových stránkách města Stříbra: http://www.mustribro.cz

Participativní rozpočet ve Stříbře – harmonogram 1. 3. – 14. 4. 2019 (Termín předkládání projektových záměrů) 15. 4. – 3. 5. 2019 (Hodnocení realizovatelnosti předložených návrhů) 15. 5. 2019 (Výstava předložených projektových záměrů) 30. 5. 2019 (Veřejná prezentace předložených projektových záměrů) 1. 6. – 23. 6. 2019 (Veřejné hlasování) 25. 6. 2019 (Vyhlášení výsledků hlasování) 1. 7. 2019 – 31. 8. 2020/31. 12. 2020 (Realizace vybraných projektových záměrů)

Participativní rozpočet – pravidla pro předložení záměru Předkládané záměry mohou být investičního i neinvestičního charakteru. Tematicky musí být zaměřeny na: Obnova veřejných prostranství a kulturního dědictví Podpora volnočasových, kulturních, sportovních a společenských aktivit Prezentace města Stříbra Záměr musí být realizován na území města Stříbra (vyjma bodu 3) a musí být v souladu s: Územním plánem města (http://www.mustribro.cz/samosprava/uzemni-plan- mesta-stribra/) Záměr může předložit právnická osoba či fyzická osoba starší 15 let s trvalým bydlištěm ve městě Stříbře.

Participativní rozpočet – pravidla pro předložení záměru Předkladatel záměru musí  předložit seznam alespoň 10 podporovatelů s trvalým bydlištěm ve městě Stříbře. Podporovatelé mohou podpořit i více než jeden záměr. Stejně tak i předkladatelé mohou předložit více záměrů a nebo být v jiném záměru podporovatelem. Projektový záměr se předkládá na formuláři, který je k dispozici na webových stránkách města. Není stanovený žádný finanční limit pro předkládané záměry. Pokud bude částka záměru překračovat alokovanou sumu, musí předkladatel zajistit dofinancování záměru z jiných zdrojů. Projektový záměr musí mít přínos pro město a jeho obyvatele – uvést ve formuláři.

Participativní rozpočet – formulář Název projektu Celkové náklady projektu – zde je nutné uvést i další případné zdroje, pokud bude projekt překračovat alokovanou částku 1 000 000,-Kč. K vícezdrojovému financování je na vyzvání hodnotící komise nutné doložit platný příslib kofinancování. Pokud ho zatím nemá, tak je možné vyplnit čestné prohlášení, že kofinancování bude zajištěno. Popis projektu – zde je nutné uvést co nejpřesnější popis záměru, konkrétní aktivity a také způsob jejich realizace. Místo realizace projektu – musí to být území města či jeho místních částí (Butov, Jezerce, Lhota u Stříbra, Milíkov, Otročín, Těchlovice). Veřejný přínos projektu – co projekt obyvatelům města přinese, čím jim bude užitečný. Doba realizace projektu – mezní termín realizace projektu je 31. 8. 2020. Ve výjimečném případě 31. 12. 2020.

Participativní rozpočet - formulář Podrobný rozpočet projektu – je nutné uvést všechny náklady, které v souvislosti s realizací záměru vzniknou (včetně projektové dokumentace, pokud je nutná). Je důležité, aby byl rozpočet realistický. Pokud zástupce příslušného odboru města či pracovní skupina k participativnímu rozpočtu usoudí, že záměr nelze za uvedený rozpočet realizovat, bude předkladatel vyzván k doplnění. Pokud tak neučiní, tak bude záměr z hlasování vyřazen. Identifikace předkladatele – v případě fyzických osob mladších 18 let je nutné uvést i jméno osoby spolupracující na projektu, která bude starší 18 let. Seznam podporovatelů – min. 10 podporovatelů s trvalým bydlištěm ve Stříbře. Při kontrole budou někteří z podporovatelů osloveni aby potvrdili, že projekt podporují. Přílohy – je možné doložit fotodokumentaci k záměru.

Inspirace z jiných měst Rekonstrukce dětských hřišť Informační tabule či naučné stezky Odpadkové koše pro prázdné spreje Psí hřiště v parku Veřejné stoly s lavičkami Fitness prvky pro dospělé Letní kino v areálu školy

Participativní rozpočet – předkládání a hodnocení záměrů Záměr je možné předložit elektronicky na emailovou adresu albertova@mustribro.cz. Dále je možné návrh předložit v papírové podobě na podatelnu v budově městského úřadu Masarykovo náměstí č. p. 63 (radnice). Hodnocení realizovatelnosti projektových záměrů proběhne do 15 pracovních dní od ukončení přijmu projektových záměrů. Následně bude zveřejněn zápis o kontrole, kde budou případné požadavky na doplnění záměrů. Do týdne od zveřejnění bude možné záměry doplnit dle požadavků z hodnocení. Hlasování proběhne za využití aplikace, která umožňuje ověřování hlasů prostřednictvím SMS. Každý hlasující bude mít dva či více hlasů (dle počtu projektových záměrů).

Participativní rozpočet – předkládání a hodnocení záměrů Hlasovat budou moci občané žijící ve Stříbře starší 15 let. Projektové záměry budou zveřejněny na webových stránkách města a zde bude také probíhat hlasování. Budou vytvořena i kontaktní hlasovací místa pro lidi, kteří nemají přístup na internet. Realizovány budou ty projekty, které získají v hlasování největší počet hlasů a to až do vyčerpání alokované částky. Realizaci vítězných projektových záměrů provede město Stříbro popř. sám předkladatel, pokud to povaha projektu bude vyžadovat.

Děkuji za pozornost Lenka Albertová (777 479 684, albertova@mustribro.cz)