Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k IP krajů v rámci OP LZZ Zpracovala: Mgr. Jitka Marková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Přinášíme světlo do života potřebným
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ VE MĚSTĚ UHERSKÝ BROD
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
2014.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Rozvoj sociálních služeb (IROP) Mgr. Jan Vrbický.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Komunitní plán sociálních služeb města Žatce na roky Mgr. Petr Antoni Dne
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Modrý kříž v České republice
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Aktuální informace o výzvách MAS JmK – oblast sociální služeb
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Plánování sociálních služeb krajů
Klíčové aktivity projektu
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb v JMK pro rok 2020
Transkript prezentace:

Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji 9. 7. 2014 - prezentace pro tazatele společnosti AUGUR Consulting

Impuls projektu Rostoucí potřeba finančních prostředků pro poskytování sociálních služeb Snižující se celkový objem finančních prostředků, které jsou sociálním službám alokovány Nutnost analýzy a potažmo efektivního rozdělování finančních prostředků mezi sociální služby To vše s ohledem na střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb a nastavování sítě služeb v MSK

Cíl projektu Dlouhodobým záměrem projektu je regulace sítě sociálních služeb, kdy podporované budou pouze služby, které jsou efektivní, a reagují na skutečné potřeby občanů v daném území. Prostřednictvím výstupů projektu chceme dosáhnout optimalizace sociálních služeb z pohledu území, činností a nastavit transparentní systém hodnocení výkonnosti sociálních služeb, který povede k efektivnímu rozdělování finančních prostředků těmto službám. Cílem projektu je získat nástroj pro hodnocení výkonnosti sociální práce a nástroj pro optimalizaci služeb.

Cílová skupina Zadavatelé sociálních služeb Chtějí pokrýt potřeby svých obyvatel a zároveň minimalizovat finanční prostředky, které do této oblasti alokují. Hledají tedy efektivní cestu plánování a poskytování sociálních služeb. Poskytovatelé sociálních služeb Chtějí pokrýt potřeby svých uživatelů. Hledají finanční prostředky na provoz a rozvoj svých služeb. K tomu, aby mohli služby kvalitně a efektivně řídit a rozvíjet potřebují znát podmínky a požadavky poskytovatele finančních prostředků.

skupina sociálních sužeb Pracovní skupiny číslo skupiny skupina sociálních sužeb 1. azylové domy 6. pečovatelská služba noclehárny osobní asistence domy na půl cesty odlehčovací služby nízkoprahové denní centra 7. raná péče 2. podpora samostatného bydlení 8. sociální rehabilitace chráněné bydlení 9 domovy pro seniory 3. sociálně terapeutické dílny domovy se zvláštním režimem služby následné péče 10. domovy pro osoby se zdravotním postižením centra denní služeb 4. kontaktní centra týdenní stacionář služby následné péče pro uživatele návykových látek 11. krizová pomoc terapeutické komunity 12. odborné sociální poradenství terénní program pro uživatele návykových látek 13. sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi 5. denní stacionář nízkoprahová zařízení pro děti a mládež   terénní programy

Klíčové aktivity Analýza služeb Pracovní skupina specifikuje dotazníky pro každý druh služby (4/2014 – 5/2014) Dotazníky budou rozeslány poskytovatelům služeb (7/2014) Tazatelé budou všechny reg. služby navštěvovat a dotazníky sbírat (7/2014 – 8/2014) Augur zpracuje sesbíraná data, která budou pracovní skupině sloužit jako podklad pro klíčovou aktivitu č. 2 – Hodnocení výkonnosti sociálních služeb (9/2014)

Výstupy analýzy služeb Vytipování míst sítě ve kterých se nachází více služeb stejného druhu se stejnou cílovou skupinou Mapa odkud klienti do služby přichází (Z této může vyplynout, že např. Ostrava dotuje azylové domy na úkor Karviné odkud přicházejí klienti nebo naopak Krnov dotuje dům s pečovatelskou službou na úkor Ostravy odkud přichází velká část klientů apod.) Mapa kde jsou služby poskytovány (Zde můžeme zjistit, že např. terénní služba z Frýdku-Místku poskytuje své služby také v Jablunkově a přitom stejný druh služby existuje v Českém Těšíně, což je do Jablunkova blíže) Mapa „migrace“ klientů - jak jsou klienti prostřednictvím služeb posouvání

Klíčové aktivity 2. Hodnocení výkonnosti sociálních služeb Na základě zjištěných dat vydefinuje pracovní skupina potřeby, které daný druh služby naplňuje a specifikuje činnosti pro daný druh služby (10/2014 – 11/2014) Specifikované úkony (v rámci činností) rozdělí do skupin a určí předpokládanou časovou potřebnost pracovníků v přímé péči na danou činnost (11/2014 – 12/2014) Ve skupinách proběhnou diskusní fóra, na které budou pozváni všichni zástupci reg. služeb a kde se výstupy pracovní skupiny budou diskutovat (3/2014) Budou vytvořeny závěrečné zprávy pro každý druh/ resp. formu/ resp. cílovou skupinu pokud to bude účelné (4/2014 - 5/2014)

Výstupy projektu Síť sociálních služeb bude optimalizována Síť sociálních služeb bude regulována, budou podporovány pouze ty služby, které jsou efektivní, ekonomické a odpovídají skutečným potřebám občanů v daném území. Rozčleněním činností do skupin dle priorit, může zadavatel flexibilně reagovat na objem finančních prostředků plynoucích do oblasti sociálních služeb. Může být garantována podpora základní sociální podpory, pomoci a péče a v případě společenské objednávky bude dán jasný klíč k výběru dalších podporovaných činností. Financování sociálních služeb bude transparentní a umožní tak reagovat na předpokládané legislativní změny v oblasti financování služeb. Plánujeme sjednocení kritérií v rámci registrace sociálních služeb.

Role tazatelů na projektu Prosíme Vás o důslednou spolupráci při sběru dotazníků Ovlivňujete tak nastavení sítě sociálních služeb na další období