SACHARIDY Zuzana Gáliková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Cukry Alice Skoumalová.
Příjemce podpory – škola:
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
CUKRY = SACHARIDY.
SACHARIDY P. Koutníková & D. Růžičková. Terminologie ☺ x  Česká  Sacharidy ☺  Glycidyzastaralé  Cukry x  Uhlohydráty x  Karbohydráty x  Uhlovodany.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

SACHARIDY Zuzana Gáliková

Co jsou sacharidy? jedna ze tří základních makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) organické sloučeniny vodíku, uhlíku a kyslíku

Rozdělení JEDNODUCHÉ (MONOSACHARIDY) glukóza fruktóza galaktóza manóza  jedna cukerná jednotka glukóza fruktóza galaktóza manóza SLOŽITÉ OLIGOSACHARIDY (2 – 10 cukerných jednotek) DISACHARIDY (2 cuk. jednotky) sacharóza laktóza maltóza POLYSACHARIDY (víc jak 10 cukerných jednotek) škrob glykogen celulóza…

Funkce sacharidů zdroj energie 1 g sacharidu má 17 kJ = 4 kcal zásoba energie (škrob- rostliny, glykogen- živočichy) stavební materiál (celulóza)

Štěpení sacharidů ÚSTNÍ DUTINA: TENKÉ STŘEVO: slinná amyláza - štěpí polysacharidy na oligosacharidy - v žalúdku se inaktivuje TENKÉ STŘEVO: pankreatická amyláza - v duodenu; vznikají oligosacharidy enzymy kartáčového lemu - štěpí oligosacharidy na monosacharidy

MONOSACHARIDY pouze jedna cukerná jednotka sladká chuť krystalické látky, bezbarvé, dobře rozpustné ve vodě ovoce, med, sirupy, sladkosti, džusy, slazené nápoje součást oligosacharidů a polysacharidů

Glukóza starý název – dextróza součást většiny složitých sacharidů hroznový cukr starý název – dextróza součást většiny složitých sacharidů rychlý zdroj energie volná v ovoci, medu – obsah se zvyšuje během zrání hladina glukózy v krvi - glykemie

Fruktóza součást sacharózy (glukóza + fruktóza) ovocný cukr součást sacharózy (glukóza + fruktóza) volná v ovoci, medu, zelenině nezvyšuje hladinu glykemie  vhodná pro diabetiky? Ani ne. Nadměrný příjem (!) podporuje ukládání tuku v oblasti jater.

Galaktóza obsažena zejména v mléku a mléčných výrobcích GALAKTOSEMIE součást laktózy (mléčný cukr) obsažena zejména v mléku a mléčných výrobcích GALAKTOSEMIE dědičná porucha porucha metabolismu galaktózy symptomy již při zahájení kojení možné poškození jater, ledvin, mozku atd. léčba- vyřazení všech zdrojů galaktózy kojení je kontraindikováno

DISACHARIDY 2 cukerné jednotky sacharóza (glukóza + fruktóza) laktóza (glukóza + galaktóza) maltóza (glukóza + glukóza)

Sacharóza glukóza + fruktóza bílá krystalická látka známá jako „bílý cukr“ vyráběna z cukrové řepy a cukrové třtiny

Laktóza glukóza + galaktóza mléčný cukr  mléko a mléčné výrobky ve střevě štěpena enzymem laktázou deficit laktázy  laktózová intolerance Řešení laktózové intolerance vyřazení potravin s obsahem laktózy  ale podle tolerance! odlišné množství laktózy v jednotlivých mléčných výrobcích

POLYSACHARIDY více než 10 cukerných jednotek cukerné jednotky spojeny glykosidovou vazbou škrob, glykogen, celulóza, hemicelulóza, pektiny..

Škrob složen z molekul glukózy zásoba energie rostlin složen z molekul glukózy směs dvou typů řetězce – amylóza a amylopektin zdroje: obiloviny (rýže, pšenice, žito…), kukuřice, brambory… důležitá součást naší stravy

Glykogen forma zásoby glukózy u živočichů v játrech a ve svalech složen z molekul glukózy forma zásoby glukózy u živočichů v játrech a ve svalech Glykogeneze- tvorba glykogenu z glukózy Glykogenolýza- štěpení glykogenu na molekuly glukózy

Celulóza, hemicelulóza, pektiny… pro člověka nestravitelné formy polysacharidů VLÁKNINA

KDE NAJDEME SACHARIDY? obiloviny a výrobky z nich ovoce a zelenina luštěniny mléko a mléčné výrobky cukrovinky, sladkosti, jemné pečivo, slazené nápoje med, sirupy

Luštěniny Mléko a mléčné výrobky Ovoce a zelenina Obiloviny a výrobky z nich

ZASTOUPENÍ SACHARIDŮ VE STRAVĚ EFSA: 45-60 % energetického příjmu DACH: více jak 50 % energetického příjmu Závisí na individuálních rozdílech jednotlivců (životní styl, fyzická aktivita, zdravotní stav…).

ZASTOUPENÍ SACHARIDŮ VE STRAVĚ příjem cukru (mono a disacharidy) - maximálně 90 g/ den*, z čeho: 50 g (10 % energetického příjmu) jsou cukry přidané 40 g cukry přirozeně se vyskytující cukry přirozeně se vyskytující - v ovoci, zelenině, mléku a neochucených mléčných výrobcích cukry přidané - přidávané do potravin (cukrářské výrobky, slazené nápoje…); včetně medu, sirupů volné cukry (free sugars) - cukry přidané + cukry z ovocných šťáv *Dospělý člověk, průměrná fyzická aktivita, energetický příjem cca 2000 kcal/ 8400 kJ

GLYKEMICKÝ INDEX „Plocha pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykemie testované potraviny s obsahem 50 g sacharidů, vyjádřená jako procento odezvy na stejné množství sacharidů ze standardní potraviny, požité stejnou osobou.“

Referenční potravina: glukóza/ bílý chléb (čistá glukóza) (např. fazole)

GLYKEMICKÝ INDEX jak se mění hladina glykemie po konzumaci potraviny referenční potravina: 50 g glukózy nebo bílého chleba nejvyšší hodnota GI je 100 (čistá glukóza, bílý chléb) GI se dělí na: vysoký >70 střední 56–69 nízký < 55

Příklady GI potravin POTRAVINA GI Pečené brambory 85 Kobliha 76 Popcorn 72 Vařené brambory 64 Rýže vařená bílá Žitný chléb 62 Banán 58 Jablko 36 Fazole vařená 33 Mléko plotučné 21 Arašídy 14

GLYKEMICKÝ INDEX VÝPOČET GI POTRAVINY GI = plocha pod křivkou testované potraviny plocha pod křivkou referenční potraviny x 100 VÝPOČET GI POKRMU …potřebujeme znát: GI všech surovin obsah sacharidů v surovinách celkový obsah sacharidů v pokrmu GI x obsah sacharidů  u každé suroviny výsledky vydělíme množstvím sacharidů v pokrmu výslední GI sečteme

GLYKEMICKÁ NÁLOŽ = glycemic load (GL) zohledňuje celkové množství sacharidů v potravině/ pokrmu potravina může mít vysoký glykemický index, ale nízkou glykemickou nálož (např. meloun) GL = GI x obsah sacharidů v potravině / 100 < 10 nízká GL 10 – 20 střední GL > 10 vysoká GL

Co ovlivňuje GI? délka řetězce sacharidu monosacharidy a disacharidy  rychle vstřebané  vysoký GI polysacharidy  pomalejší vstřebávání  nižší GI rozdíl v typu řetězce polysacharidu (amylóza vs. amylopektin) amylóza: lineární struktura  nižší GI amylopektin: větvený  vyšší GI

Co ovlivňuje GI? míra tepelné úpravy (rozvařené těstoviny mají vyšší GI jako těstoviny al dente) mechanické zpracování (↑ GI; rozmixované vs. celé jablko) obsah tuku a bílkovin – snižují GI prodlužují trávení a vstřebávání glukózy obsah vlákniny (↓ GI) zralost ovoce (čím zralejší, tím vyšší GI) obsah organických kyselin (↓ GI) individuální charakteristiky jedince

CO ŘÍKÁTE NA ALTERNATIVY BÍLÉHO CUKRU? (třtinový cukr, med, sirupy…)

TŘTINOVÝ CUKR vyrábí se z cukrové třtiny neprochází rafinací (proto nahnědlá barva) zachovává si malé množství minerálních látek  zanedbatelné množství ! třtinový cukr nemůžeme považovat za zdroj min. látek

MED 70 – 80 % glukóza a fruktóza zbytek minerální látky, vitaminy a antioxidační látky nemůžeme ho považovat za zdroj vitamínů a minerálních látek antimikrobiální účinky pouze při aplikaci na ránu

SIRUPY JAVOROVÝ AGÁVOVÝ podobný poměr Glu a Fru jak v bílém cukru (50 % a 50 %) Mn, Zn, antioxidanty  minimální množství AGÁVOVÝ koncentrovaná fruktóza (90 %)

VÝŽIVOVÁ TVRZENÍ S nízkým obsahem cukrů Tvrzení, že se jedná o potravinu s nízkým obsahem cukrů, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 5 g cukrů na 100 g v případě potravin pevné konzistence nebo 2,5 g cukrů na 100 ml v případě tekutin. Bez cukrů Tvrzení, že se jedná o potravinu bez cukrů, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,5 g cukrů na 100 g nebo 100 ml.

VÝŽIVOVÁ TVRZENÍ Bez přídavku cukrů Tvrzení, že do potraviny nebyly přidány cukry, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, pokud nebyly do produktu přidány žádné monosacharidy ani disacharidy ani žádná jiná potravina používaná pro své sladivé vlastnosti. Pokud se cukry v potravině vyskytují přirozeně, mělo by být na etiketě rovněž uvedeno: "OBSAHUJE PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ CUKRY".

Hollandia Selský jogurt bílý Energetická hodnota 67 kcal/ 279 kJ Bielkoviny 3,5 g Sacharidy 4 g z toho cukry 3 g Tuky 3,9 g Hollandia Selský jogurt bílý 100 g Energetická hodnota 91 kcal/ 390 kJ Bielkoviny 2,9 g Sacharidy 13 g z toho cukry 11 g Tuky 3,1 g Hollandia Selský jogurt višeň

Zdroje:  SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU. Referenční hodnoty pro příjem živin. v ČR 1. vydání. 2011. ISBN 978-80 254-6987-3. MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR [online]. 2005 [vid. 2017-03-14]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/vyzivova_doporuceni_pro_ob.CR.pdf EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY. EFSA sets European dietary reference values for nutrient intakes [online]. 2010. Dostupné z: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326 WORLD HEALTH ORGANIZATION. Sugars intake for adults and children [online]. 2015. Dostupné z: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149782/9789241549028_eng.pdf;jsessionid=4945B6F1442BAB76D8D135970FD6EAA1?sequence=1 THE UNIVERSITY OF SYDNEY. Glycemic Index. www.glycemicindex.com [online]. Dostupné z: http://www.glycemicindex.com/ EVROPSKÁ KOMISE. Nařízení komise (EU) č. 432/2012 [online]. 2012. Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:CS:PDF STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE. Výživová a zdravotní tvrzení [online]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?prn=1&baf=0&nid=11431&docid=1030657&chnum=1&inqResults=11319&hl

Zdroje obrázků: Glycemic Index. www.fellrnr.com [online]. Dostupné z: http://fellrnr.com/wiki/Glycemic_Index Polysaccharides. www.chegg.com [online]. Dostupné z: https://www.chegg.com/homework-help/definitions/polysaccharides-6 Differences between Sugar and Starch. www.pediaa.com [online]. 2017. Dostupné z: http://pediaa.com/difference-between-sugar-and-starch

DĚKUJI ZA POZORNOST!