Vypouštění odpadních vod z průmyslu odbor ochrany vod (MŽP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Mgr. Veronika Vytejčková, odbor legislativní MŽP Mgr. Veronika Vytejčková, odbor legislativní MŽP Vybrané problémy vodoprávní praxe I.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Příjmy z kapitálového majetku
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Příbram Ing. Václav Chytil
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Příspěvek na konferenci
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Ochrana ovzduší.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Zpráva o uplatňování územního plánu
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Pozemkové úpravy.
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Příklady řešení a provoz malých ČOV do 500 EO
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Zkušenosti ze zkoušek účinnosti čištění DČOV
Velkokapacitní skleníky
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Moravské dopravní fórum
Územní plán s prvky regulačního plánu
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vypouštění odpadních vod z průmyslu odbor ochrany vod (MŽP) JARNÍ SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ Mikulov, 14. – 16. března 2018 Mgr. Lukáš Záruba Ing. Evžen Zavadil odbor ochrany vod (MŽP)

Kvalita povrchových vod se zlepšuje… Je tomu skutečně tak a jak to měřit? Závazek ke zlepšení kvality povrchových vod je obsažen v řadě mezinárodních smluv a národních koncepčních dokumentech k ochraně životního prostředí. Povinnost dosáhnout dobrého stavu vodních útvarů je dána tzv. rámcovou směrnicí o vodách. - závazek nezhoršovat - závazek dosáhnout dobrého stavu

Mapa jakosti vody v letech 1991-1992

Mapa jakosti vody v letech 2014 - 2015

Hodnocení dle požadavků Rámcové směrnice o vodách Hodnocení dle ČSN 75 7221 (jakost vody v tocích 2015) Hodnocení dle požadavků Rámcové směrnice o vodách (ekologický stav vodních útvarů – 215)

Pouze cca 20 % vodních útvarů je v alespoň dobrém stavu Zatímco hodnocení dle ČSN vychází z chemických či fyzikálně chemických parametrů (BSK, CHSK, dusík, fosfor aj.), hodnocení dle rámcové směrnice zahrnuje též ekologický stav vodního útvaru, tj. stav složek jako je fytoplankton, ryby, makrofyta či fytobentos. Výsledky hodnocení se mohou lišit dle počtu reprezentativních profilů, počtu monitorovaných chem. ukazatelů a biologických složek Resumé: Zatímco v posledních letech sice došlo k mírnému zlepšování chemického stavu vod, došlo zároveň ke zhoršení ekologického stavu vod, což předurčilo celkové hodnocení stavu vodních útvarů.

Financování zlepšování jakosti vod Národní zdroje - výnosy z environmentálních daní a poplatků Evropské dotace - významnou měrou přispěly a přispívají ke zlepšování úrovně čištění odpadních vod, zvyšování kvality povrchových vod a rozvoji vodní infrastruktury - OPŽP 2014–2020 - vyhlášeno celkem 12 výzev, ve kterých byla 388 vodohospodářským projektům schválená dotační podpora ve výši 9,8 miliardy korun (180 ČOV, 1 281 km stokových systémů, 231 km rozvodů pitné vody a 29 úpraven pitné vody)

Rok 2016 – porovnání příjmů z Fondu soudržnosti (Kohezního fondu) a odvodů ČR

Vodní zákon 254/2001 Sb. § 4 odst.2 Důlní vody se pro účely tohoto zákona považují za vody povrchové, popřípadě podzemní a tento zákon se na ně vztahuje, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. (zák. 44/1988 Sb. – Horní zákon) § 38 odst.3 Kdo vypouští důlní vody do vod povrchových nebo podzemních podle zákona o ochraně a využití nerostného bohatství, může tak činit pouze způsobem a za podmínek, které stanoví vodoprávní úřad.

§ 38 Odpadní vody (1) Odpadní vody jsou vody použité v obytných, průmyslových, zemědělských, zdravotnických a jiných stavbách, zařízeních nebo dopravních prostředcích, pokud mají po použití změněnou jakost (složení nebo teplotu), jakož i jiné vody z těchto staveb, zařízení nebo dopravních prostředků odtékající, pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod. Odpadní vody jsou i průsakové vody z odkališť, s výjimkou vod, které jsou zpětně využívány pro vlastní potřebu organizace, a vod, které odtékají do vod důlních, a dále jsou odpadními vodami průsakové vody ze skládek odpadu.

§ 38 (8) Při povolování vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních stanoví vodoprávní úřad nejvýše přípustné hodnoty jejich množství a znečištění. Při povolování vypouštění odpadních vod do vod povrchových je vázán ukazateli vyjadřujícími stav vody ve vodním toku, normami environmentální kvality, ukazateli a hodnotami přípustného znečištění povrchových vod, ukazateli a přípustnými hodnotami znečištění odpadních vod a náležitostmi a podmínkami povolení k vypouštění odpadních vod, včetně specifikací nejlepších dostupných technologií v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínek jejich použití, které stanoví vláda nařízením.

401/2015 Sb.   NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. prosince 2015 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o citlivých oblastech

§ 2  Vymezení pojmů   emisními standard – nejvýše přípustné hodnoty ukazatelů znečištění odpadních vod uvedené v příloze č. 1 k tomuto nařízení, emisními limit – nejvýše přípustné hodnoty ukazatelů znečištění odpadních vod, které stanoví vodoprávní úřad v povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových, norma environmentální kvality se rozumí koncentrace znečišťující látky nebo skupiny látek ve vodě, sedimentech nebo živých organismech, která nesmí být překročena z důvodů ochrany lidského zdraví a životního prostředí.

§ 2  Vymezení pojmů   kombinovaným přístupem – způsob stanovení emisních limitů při současném nepřekročení emisních standardů na základě ukazatelů vyjadřujících stav povrchové vody, norem environmentální kvality a požadavků na užívání vod podle přílohy č. 3 k tomuto nařízení a cílového stavu povrchových vod s přihlédnutím ke specifikaci nejlepších dostupných technik ve výrobě a nejlepších dostupných technologií,

  průmyslové odpadní vody jsou vody z výrob uvedených v části B přílohy č. 1 k tomuto nařízení, jakož i odpadní vody v této části přílohy neuvedené, jsou-li vypouštěny z výrobních nebo jim obdobných zařízení, včetně odpadních vod vypouštěných z průmyslových areálů, které vznikají převážně jako produkt průmyslové činnosti § 14 odst.1 Při stanovení způsobu a podmínek pro vypouštění důlních vod, průsakových vod ze starých ekologických zátěží, odkališť a skládek odpadů po rekultivaci s následnou péčí do vod povrchových postupuje vodoprávní úřad podle tohoto nařízení přiměřeně.

Průmyslové odpadní vody   Tabulka 2: Emisní standardy: přípustné hodnoty znečištění pro odpadní vody vypouštěné z vybraných průmyslových a zemědělských odvětví CZ-NACE 05.00 Těžba a úprava černého a hnědého uhlí pH, NL, Fe, Mn, PAU 07.10 Těžba a úprava železných a ostatních neželezných rud pH, NL, As, Cu, Pb, Zn, Fe, C 10 – C 40 08.11 Dobývání kamene pro výtvarné nebo stavební účely, vápence, sádrovce, křídy a břidlice NL, C 10 – C 40

Děkuji za pozornost…