TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR.
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Sociální služby SOZ.
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Čím se trápí staršovstva Ostrava Otázky 1. Jaké jsou Vaše jednání staršovstva. Prozraďte něco, jak to vypadá u Vás! - Dlouhé jednání, správce.
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Vlastní hodnocení školy
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální strategie mezinárodní firmy
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Základní informace k ŠAP a PA
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Tři zaručené způsoby, jak ve sboru vybrat více peněz a nabít si nos
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Analýza využití GIT na ORP a OPOÚ v kraji Vysočina
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.
Transkript prezentace:

TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ Koho se týká? Faráři, jáhni, pastorační pracovníci, kurátoři, presbyteři, výpomocní kazatelé ► Kdo ve sboru pracuje určitý čas v placené pozici, ovlivňuje život sboru. Od Boha má vše potřebné. Od lidí má důvěru. A od něj či od ní se žádá, aby dary od Boha nepromarnil, aby důvěru lidí neztratil/a, a konal/a svou práci rád. Apoštol Pavel se nadto dožaduje horlivosti. Pro život sboru je tahle souhra podstatná. ► oč ubývá touhy stát farářem, o to více přibývá touhy stát se výpomocným kazatelem z řad ostatních členů církve ► je náročné sladit práci faráře s životem rodiny, vzniká napětí mezi partnery ► četnost povinností v týdnu je zpravidla menší než byla dříve ► avšak osobní nasazení obstát jako farář/ka v sekularizovaném světě, je větší a stojí více sil ► platy se postupně zvyšují, avšak nestačí tempu růstu platů v jiných srovnatelných profesích ► nářek nad výši platů nepřichází tolik od kazatelů/ek samých, spíše od těch v jejich blízkosti ► se zvýšenou odpovědností staršovstev za finance sboru, se ve staršovstvech více mluví o roli a povinnostech faráře. To je správné, ale pokud se to někde a někdy nezvládne dobře, působí to stres ► stát se farářem je atraktivní pro málo mladých lidí ► rámec farářské služby, včetně práv a povinností, je řády definován dostatečně, rámec služby výpomocného kazatele včetně práv a povinností, není definován dostatečně. Např. chybí obdoba opakované volby, např. opakované vyslání. ► existuje zájem o farářskou/jáhenskou službu na sboru u generace 50+; současné podmínky pro takovou změnu jsou náročné. Jejich zájem neumíme v současnosti využít. ► kurátorům kurátorkám, presbyterům presbyterkám často neumíme sdělit jejich roli, provázet je jejich službou

LEPŠÍ/KÝŽENÝ STAV ► služba v církvi – ať placená či dobrovolná, je výsadou a radostí, lidé se ji věnují obětavě, bez hořkosti, že musí. ► dá se sladit s rodinným životem. ► lidé jsou na klíčová místa průběžně vyhledáváni a získáváni, povzbuzováni, chváleni. Na závěr jejich služby jim vyjádříme vděčnost. ► lépe je naučíme vnímat příznaky krize a nabídneme pomoc, přijde-li. ► jasně deklarujeme, že čas služby církvi může skončit, a není to zklamání ani prohra. ► budeme se za ty kdo slouží více modlit

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... PRESBYTEŘI: ► Budeme různým způsobem přispívat k zvyšování prestiže presbyterské služby tak, aby aktivní a horliví členové měli větší zájem do staršovstva kandidovat (hezky mluvit... sdílet příklady dobré praxe...) ► Církev co nejpozorněji doprovodí presbytera celou jeho "službou" (letáček k oslovení navržených kandidátů před volbou / uvedení do služby při slibu - osobní návštěva ze SV, manuál presbytera / poskytnutí informací o typických krizových situacích a kontaktů pro různé krize/ semináře a školení / poděkování na závěr...) ► Staršovstvům se nabídne vějíř možností (vč. metodiky), jak a kde průběžně pojednávat klíčová témata víry, života a služby sboru (JAK? Různé pojetí koncepce sboru – podle církevního zřízení a řádů, podle 4 základních funkcí církve... KDE? Při tvorbě "rozvojového" plánu sboru / při rozhovoru o zprávě o stavu sboru na staršovstvu i na sborovém shromáždění / při vizitačním rozhovoru)

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... KURÁTOŘI: ► Budeme různým způsobem přispívat k zvyšování prestiže kurátorské služby tak, aby aktivní a horliví členové měli větší zájem na kurátora kandidovat (hezky mluvit... příklady dobré praxe...) ► Církev co nejpozorněji doprovodí kurátora celou jeho "službou" (obdobně jako presbytery, navíc „vřazení“ do společenství jiných kurátorů...) ► Budeme vhodným způsobem zdůrazňovat roli kurátora jako "prostředníka" mezi sborem a kazatelem (a jeho rodinou), kurátory budeme pro tuto roli povzbuzovat a školit. ► Alespoň občas nabídneme aktivity či podporu rovněž partnerkám kurátorů / partnerům kurátorek

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... FARÁŘI A JÁHNI: ► Budeme se snažit, aby církev měla dostatek kvalitních a ochotných kazatelů připravených k práci a službě ve sborech všech stupňů i pro jiná pověření duchovenskou službou mimo církev. (vyhledávání povzbuzování aktivních evangelických mládežníků ke studiu teologie / v případě nedostatku farářů navrhnout změny jako např. - uvolnění kazatelů pro teologickou práci zaměstnáním více nekazatelů / vytváření smíšených týmů farářů a laiků pro správu vícero sborů najednou / nabídnout a zpřístupnit farářinu jako “druhou” profesní kariéru / pozvat vybrané bývalé kazatele ČCE k návratu do služby...) ► Vedení církve provede „velkou“ inventuru cílů (na rovině vědomostí, dovedností i postojů) v přípravě a vzdělávání kazatelů a náplně jednotlivých fází, aby lépe odpovídaly současným potřebám církve. Na tuto „velkou“ inventuru navážou každoroční „malé“ inventury.

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... ► Budeme přispívat k tomu, aby faráři a jáhni pracovali a sloužili v církvi svobodně, radostně, obětavě a věrně a aby jejich práce mohla být v souladu s jejich rodinným životem. (zřízení místa „průvodce kazatelskou službou v rámci ÚCK / vytvoření společné databáze všech volných duchovenských míst / vytvoření koncepce podpory manželek kazatelů / manželů kazatelek) ► Kazatelské platy zvýšíme, zpřehledníme a budou obsahovat významnou motivační složku. (zvýšení platů vikářů na úroveň platu začínajících farářů / započtení doktorského studia teologie jako let praxe / zvyšování průměrného platu kazatele na úroveň 1,2 násobku průměrného platu v ČR a souběžné snižování nepeněžních „benefitů“ souvisejících s užíváním služebních bytů / pětina mzdových prostředků bude rozdělováno podle nasazení a kvality kazatele)

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... ► Církev své faráře podpoří a doprovodí (např. rozumnými změnami řádů a novými směrnicemi) v různých konstelacích jejich úvazků (Zaměstnat faráře na plný úvazek v jednom sboru jako preferovaná varianta / otevřeny však budou i další varianty: kombinování neúplných kazatelských úvazků na více sborech / kombinování neúplného úvazku v kazatelské práci s prací v jiných institucích.)

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... PASTORAČNÍ PRACOVNÍCI: ► Církev dále počítá s variantou zaměstnávání nefarářů na místech, kde jejich činnost vzhledem k celkové kvantitě a náplni práce smysluplně doplní činnost farářů. Církev bude pastorační pracovníky jejich službou doprovázet obdobně jako faráře. VÝPOMOCNÍ KAZATELÉ Z ŘAD LAIKŮ: ► Provedeme analýzu, zda by nebylo užitečné proměnit systém jejich vzdělávání a výchovy a příp. do jeho nové podoby nevčlenit spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou UK nebo jejími odborníky. ► Službu výpomocných kazatelů z řad laiků budeme doprovázet především prostřednictvím každoročních seminářů a příslušných seniorátních výborů. ► Zavedeme povinnost opakované volby k výpomocnému kazatelství.