Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže."— Transkript prezentace:

1 Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování
► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže zabezpečit své aktivity personálně i hmotně. ► Během posledních desetiletí dochází ke změnám v církvi, které se budou zřejmě dále urychlovat přechodem na samofinancování: Sbory jsou stále převážně tam, kde historicky vznikaly, ale dnešní situace sociální, demografická, náboženská je výrazně jiná, než v době jejich vzniku. Přirozená centra církve se přesouvají do větších obcí a měst. Zůstává velké množství malých sborů, které budou mít obtíže s přežitím. ► V souvislosti s rostoucí odpovědností seniorátů ve věci odměňování duchovních v seniorátu, v pastoraci i při správě majetku sborů seniorátu budou kladeny větší požadavky na personální i hospodářskou sílu seniorátů. ► Nechceme udržovat při existenci nefunkční struktury a organizace, ani nechat přežít jen ty, kteří se o sebe dovedou sami postarat.

2 LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV ► Přechod k samofinancování vnímá církev jako příležitost k svobodnému a odpovědnému životu sborů ve svém prostředí. ► Sbory jsou ekonomicky soběstačné a solidární se slabšími. ► V místech, kde církev vnímá největší potřebu, jsou slabé sbory podporovány nebo sbory nově vznikají. ► Menší společenství fungují v jednodušším režimu ve spojení s většími sbory. ► Senioráty fungují ve svých spádových regionech jako významný aktér. Mají potřebné pravomoci i kapacitu nutnou pro správu sborů, pastoraci i pro koordinaci činností ve svém regionu. ► Církev vysláním a prací svých kazatelů podporuje život a službu těch společenství, ve kterých je o sdílený křesťanský život a společnou službu vážný zájem.

3 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
PŘECHOD NA SAMOFINANCOVÁNÍ ► Synodní rada bude nabízet vhodnou podporu sborům (tiskoviny, školení, …). ► Synod stanoví dlouhodobou strategii pro zajištění zdrojů na platy kazatelů sborů po přechodu církve na samofinancování (zdroje: kombinovaný odvod do PF = paušál + poměrná část; výnosy z investičních fondů) KAZATELSKÉ ÚVAZKY A ČLENSTVÍ V CÍRKVI ► Synodní rada stanoví standardní náplň plného kazatelského úvazku a revidovanou podobu evidenčního statistického výkazu (rozrůznění kazatelských úvazků). Preferovaný bude plný kazatelský úvazek na jednom sboru. ► Synodní rada vypracuje etické i praktické směrnice pro kombinování neúplných kazatelských úvazků ve farních sborech s duchovenskou službou v jiných institucích nebo s necírkevním zaměstnáním. ► Synodní rada upraví v příslušných řádech kategorie členství v církvi (podmínky pozbytí členství v církvi, salárník, člen s hlasovacím právem), aby byla umožněna co nejobjektivnější srovnatelnost údajů z evidenčních dotazníků sborů.

4 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
SLUČOVÁNÍ SBORŮ ► Synodní rada vypracuje pro seniorátní výbory směrnici s metodikou pro sloučení či zrušení farního sboru, pokud neplní své základní funkce. ► Seniorátní výbory budou pastoračně vhodným způsobem nabízet malým sborům vhodnou variantu života v některé podobě z "vějíře" možných forem pro společenství: samostatný sbor / administrovaný sbor / kazatelská stanice / místo duchovenské služby RESTRUKTURALIZACE SENIORÁTŮ ► Synod otevře rozhovor v církvi o změně struktury seniorátů s přihlédnutím na počet členů, počet sborů a kazatelských míst, na geografickou rozlohu. ► Synodní rada navrhne změny v řádech vzhledem k rozsahu odpovědností seniorátního výboru. ► Pokud by se posilovala role SV, sjednotí se funkční období členů SV, zavéde tvorba „akčního plánu“ pro každé funkční období SV, posílí se pastorační kompetence seniorů (např. zavedením administrativní pomoci v seniorátu nebo kazatelské pomoci ve sboru seniora).

5 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
STRATEGICKÁ MÍSTA ► Strategickým sborem ČCE je Ústí nad Labem. ► Nová strategická místa mohou být navržena seniorátními výbory v dalších letech. ► Působení kazatele na strategickém místě bude zohledněno jako výjimečné osobní nasazení a jako takové přiměřeně odměňováno.


Stáhnout ppt "Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže."

Podobné prezentace


Reklamy Google