Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím ICT Tematický okruh: Ekonomické předměty Název materiálu: Manažeři jako specifická skupina zaměstnanců Číslo materiálu: VY_32_Inovace výuky_6.C_EP_17/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: Všechny neocitované myšlenky patří autorovi.

2 Anotace Manažeři jako specifická skupina zaměstnanců
Tento materiál ukazuje na specifičnost povolání manažera a na význam manažerské práce při vedení společností, také na úskalí manažerské práce.

3 Manažeři jako specifická skupina zaměstnanců
získávání schopných manažerů je velmi složité je nesnadné ohodnotit jejich budoucí přínos firmě předem (snaživci × tuneláři) znalosti jazyků, kvalifikace, zkušenosti, morální kvality obvykle tedy bývá nejsnazší vlastního managera si vychovat

4 Pracovní kariéra manažera má několik stupňů:
1. etapa – přípravná – doba studia – SŠ, VŠ, MBA, kurzy, mimoškolní praxe, osobní činnost 2. etapa – zakotvení – zapracování a zkušenosti v prvním zaměstnání 3. etapa – rozvoj – manažer má pro firmu značný význam – mezi 35 – 50 lety 4. etapa – pozdní kariéra – dochází k úbytku energie, sklon k rutinním řešením, firma jej obvykle převede do funkce poradce

5 Odměňování manažera: při odměňování vrcholových pracovníků se platy většinou utajují, jsou věcí jednání, významnou položku tvoří podíl na zisku, odstupné tvoří i několik ročních platů (tzv. Zlatý padák). tato sociální jistota vylučuje snahy manažera se na firmě obohacovat značnou složkou jsou nepeněžní odměny (služební vůz, mobil, kancelář, hodinky, byt)

6 Osobnost manažera: musí být v mnoha ohledech vyjímečná:
* nutná je důkladná znalost ekonomických procesů a vynikající povědomí o trhu, známosti v „branži“ * znalost alespoň 2 světových jazyků slovem a písmem, dokázat jimi vést jednání * schopnost přesvědčit, získat lidi pro věc * nadhled a schopnost se okamžitě a správně rozhodovat, oddělit důležité od vedlejšího * skvělé fyzické a psychické zdraví, vytrvalost

7 Máme manažerům závidět?:
* přestože jsou většinou odsuzování jako „dravci“ pravdou je, firma bez nich nefunguje. Už není totiž uměním vyrobit, ale najít zákazníka a prodat. * většina manažerů stráví v práci nejlepší léta svého života, předčasně zestárne a unaví se. * jen výjimky se dožijí vysokého věku a ve stáří se ještě něčemu smysluplnému kromě zahrádky věnují.

8 Manažerem se člověk spíše rodí:
Jak poznám, že jsem manažerský typ: dokážu řídit úspěšně svůj život mám pořádek ve věcech a financích dokážu úspěšně navazovat trvalé vztahy a vím, jak o ně pečovat žiji zdravě a umím si občas udělat radost nerozčiluji se, že věci nejdou, ale vím jak na to, mám pak pocit, že věci jdou „samy“ rozumím ekonomice a jdou mi i jazyky mám pevné zdraví a vytrvalost

9 KONEC Obrázky – kliparty Microsoft –


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google