Zvýšení bezpečnostní rezervy aplikací strategie IVMR pro VVER 1000

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
1. WORKSHOP.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Plánování ve školní tělesné výchově
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Metodika hodnocení specifických kritérií grantových projektů v rámci výzvy č. 36 / 1.2 OP LZZ Školení pro žadatele Praha, 22. března 2010.
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
RASC Standardy řízení služeb
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Téma 11: Finanční plánování
Občanské soudní řízení I.
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Gymnasium Jižní Město Praha
Vykazování postupu nebo stavu
Matematické modelování toku neutronů v reaktorech VVER
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Uživatelská příručka DuoTrainin
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Prezentace výzkumné potřeby pro účely jednání TAČR
Akreditace NMS Podklady Poděbrady
Celostátní sčítání dopravy 2020 a technologický potenciál pro CSD 2025
Předběžná tržní konzultace
Transkript prezentace:

Zvýšení bezpečnostní rezervy aplikací strategie IVMR pro VVER 1000 Předběžná tržní konzultace Technologická agentura ČR, Program BETA 2 22.3.2019

Potřeba SÚJB Ověřit aplikovatelnost strategie „In Vessel Melt Retention“ na provozované jaderné elektrárně typu VVER 1000 a určit podmínky úspěšnosti této strategie, za kterých strategie umožní zvýšit bezpečnostní rezervu jaderné elektrárny v oblasti zvládání těžkých havárií. Ověřit aplikovatelnost a úspěšnost technologie úpravy vnějšího povrchu tlakové nádoby reaktoru (dále "TNR") případně ověřit další perspektivní technická řešení. Technologie musí být prokázána na velkém experimentu a výpočtem, nesmí ovlivnit integritu TNR a možnost pravidelných nedestruktivních kontrol vnějšího povrchu. Musí být proveditelná v konfiguraci šachty reaktoru na provozované jaderné elektrárně typu VVER 1000. Cílem potřeby není vlastní vývoj technologie, ale ověření realizovatelnosti opatření zvyšující bezpečnost založené na vyvinuté technologii.

Očekávané výsledky Souhrnná výzkumná zpráva: Ověření aplikace strategie zadržení coria uvnitř tlakové nádoby reaktoru VVER 1000, popis experimentu a výpočtů shrnuje informace o realizaci celého projektu tj. jak metody tak i výsledky Předložena v závěru řešení projektu, obsah odsouhlasen TA a SÚJB Souhrn výsledků a jejich interpretace pro JE: Aplikace strategie zadržení coria uvnitř tlakové nádoby reaktoru VVER 1000 úpravou vnějšího povrchu nádoby. Porovnání výsledky experimentu a výpočtů a jejich interpretace Hodnocení strategie IVMR z hlediska jaderné bezpečnosti: prokázání účinnosti technologie úpravy vnějšího povrchu tlakové nádoby reaktoru a aplikovatelnosti na JETE Předložen v závěru řešení projektu, obsah odsouhlasen TA a SÚJB Návrh bezpečnostního návodu: Jednoznačný průkaz úspěšnosti strategie IVMR Návrh postupu držitele licence tak aby výsledek byl licencovatelný

Obsah výzkumné zprávy Výzkumná zpráva je základním technickým výstupem projektu. Popisuje experimentální ověření jedné z technologií zadržení coria (roztavené aktivní zóny) uvnitř tlakové nádoby reaktoru při těžké havárii: několikastupňová výseč reaktoru s výškou a geometrií odpovídající skutečnému reaktoru) při uvážení aplikace vybraných technologických řešení (úprava povrch TNR, deflektor apod.) Popisuje výpočty tlakových a teplotních poměrů v tlakové nádobě s a bez aplikace strategie IVMR Porovnává výpočty tlakových a teplotních poměrů v tlakové nádobě reaktoru s experimentem a popisuje vývoj havárie s a bez aplikace zmíněné technologie Popisuje jaderně bezpečnostní hodnocení opatření založené na shodě (neshodě) výpočtu a experimentu a porovnává stav TNR při tavení coria s a bez aplikace strategie IVMR; explicitně kvantifikuje rezervu do krize přestupu tepla v závislosti na volbě technických parametrů. Obsahuje detailní znalosti o nutné k úpravě TNR, deflektoru případně dalších technologických řešeních, jejich parametry a množství chladiva a jeho dodávce apod. Popisuje realizovatelnost vyvinuté technologie úpravy povrchu tlakové nádoby na jaderném reaktoru v Temelíně případně dalších reaktorů téhož typu.

Obsah souhrnu vychází z výzkumné zprávy (výsledek 1) shrne výsledky velkého experimentu, výpočtu a jejich porovnání Hlavní část je závěr jaderně bezpečnostního hodnocení, který umožní rozhodovat o podmínkách realizovatelnosti a úspěšnosti strategie IVMR, bude využito pro tvorbu regulatorního doporučení

Jednoznačný průkaz úspěšnosti strategie IVMR Harmonogram pro řízení projektu - počet měsíců 24 kvartál 1. Vsouhrn 2. O 3. Hneleg Ověření aplikace strategie zadržení coria uvnitř tlakové nádoby reaktoru VVER 1000, popis experimentu a výpočtů Aplikace strategie zadržení coria uvnitř tlakové nádoby reaktoru VVER 1000 úpravou vnějšího povrchu nádoby. Jednoznačný průkaz úspěšnosti strategie IVMR 1. Zahájení projektu. 2. Ukončená příprava experimentu; kontrola Enduserem a expertem na místě. Zahájeny výpočty. 3. Výpočty a experimenty pokračují. 4. Ukončení experimentů. Počátek interpretace výsledků. Ukončení výpočtů, počátek srovnávání výsledků s experimentem. Zahájení zkoumání aplikovatelnosti strategie IVMR pro reaktor VVER1000/320 5. Výsledky experimentu a výpočtu srovnány a interpretovány. Práce na interpretaci výsledků a formulaci závěrečné zprávy zahájeny 6. Návrh závěrečné výzkumné zprávy postoupen konečnému uživateli a expertovi. Zahájena práce na dokumentu "Aplikace strategie zadržení coria uvnitř tlakové nádoby reaktoru VVER 1000 úpravou vnějšího povrchu nádoby; shrnutí poznatků; shrnutí výsledků". 7. Závěrečná zpráva po poznámkách Endusera a experta předána k dokončení. Shrnutí poznatků z experimentu a výpočtů předloženo Enduserovi a expertovi ke kontrole a připomínkám. Dokument "Jednoznačný průkaz úspěšnosti strategie IVMR" (návrh doporučení) formulován a předán enduserovi a expertovi k připomínkování. 8. Závěrečná zpráva odevzdána. Výsledek (shrnutí) korigován podle připomínek a závěrečná verse dokumentu odevzdána. Dokument korigován a konečná verse odevzdána.

Podmínky Aplikovatelnost technologie na reaktoru VVER1000/320, Aplikovatelnost technologie úpravy vnějšího povrchu tlakové nádoby reaktoru musí být prokázána. Jednoznačný průkaz úspěšnosti strategie IVMR, Musí být prokázáno, že aplikace technologie IVMR povede k udržení coria v tlakové nádobě reaktoru. Souhlas experimentu a výpočtů, Výsledky experimentu a výpočtu musí být v rozumné shodě. Veškeré neshody musí být zdůvodněny zjednodušujícími předpoklady (výpočtů i experimentů). Verifikace výpočetních programů., Všechny programy použité pro ýpočty musí být verifikovány SÚJB. Dodržení rozpočtu a harmonogramu,

Požadavky na kvalifikaci týmu řešitelský tým bude mít min. 3 osoby s VŠ vzděláním v oboru zaměřeném na jadernou energetiku nebo příbuzný obor a prokazatelnou zkušenost s výpočty nadprojektových havárií (příp. experimentálními pracemi v oboru jaderného inženýrství) v délce min. 5 let.  diskuze k očekávaným nákladům

Děkujeme za pozornost www.tacr.cz