– pojištění ve financování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Majetkové pojištění jinak BEZPEČNÝ DOMOV Pojištění budov, bytů, chalup a domácností.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Odvětví pojištění - přehled Petr Mrkývka. Odvětví pojištění Odvětví životních pojištění Odvětví neživotních pojištění viz příloha zákona o pojišťovnictví.
Pojišťovnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Právní regulace pojišťovnictví POJIŠŤOVNICKÉPRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D (upravila JUDr. Dana Šramková, Ph.D.)
Seminární práce – pojišťovnictví Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla v ČR, jeho transformace na smluvní povinné pojištění a zkušenosti.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_POJIŠTĚNÍ AUTA Téma: Pojem _ POJIŠTĚNÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
ŠKODOVÉ POJIŠTĚNÍ JUDr. Ludvík Bohman Česká pojišťovna a.s.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Allianz pojišťovna, a. s. Novinky MBI.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
RIZIKO.
Výpočet pojistného.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
GDPR: ochrana osobních údajů
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
RIZIKO.
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
1.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Hledáme klíč k právům dětí
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Provozování pojišťovací a zajišťovací činnosti
Druhy pojištění BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo
Finanční arbitr 17. dubna 2019 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

– pojištění ve financování Pojištění motorových vozidel – pojištění ve financování

Základní pojmy Pojištění se řídí ustanoveními zákona č.168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platnými všeobecnými pojistnými podmínkami dle skupinové pojistné smlouvy, § 4 zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění a zákonem č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Pojišťovna (pojistitel) je tuzemská pojišťovna, pojišťovna z jiného členského státu nebo pojišťovna z třetího státu, s výjimkou pojišťovny, která je vyjmuta z působnosti směrnice Evropské unie upravující přístup k pojišťovací a zajišťovací činnosti a její výkon. Pojistitelem je osoba, která se pojistnou smlouvou zavázala poskytnout pojistné plnění v případě pojistné události.

Základní pojmy Pojistníkem je osoba (člověk nebo právnická osoba), která uzavřela s pojistitelem skupinovou pojistnou smlouvu. Pojistník je povinen seznámit pojištěného s obsahem skupinové pojistné smlouvy týkající se pojištění jeho pojistného nebezpečí. Zájemce o pojištění je osoba, která má zájem o přistoupení do skupinové pojistné smlouvy. Pojištěný je osoba, na jejíž život, zdraví, majetek, odpovědnost za škodu nebo jiné hodnoty pojistného zájmu se soukromé pojištění vztahuje (dále i jako „klient“). Nabízení možnosti stát se pojištěným je činnost pojistníka spočívající v nabízení možnosti stát se pojištěným, která je provozována podnikatelským způsobem.

Základní pojmy Pojistné podmínky jsou smluvní podmínky zpracované pojišťovnou pro uzavírání pojistných smluv pro jednotlivá pojistná odvětví, pro skupiny těchto odvětví nebo pro jednotlivé typy pojištění sjednávaných v rámci pojistného odvětví. Pojistná částka je smluvně dohodnutá finanční částka, která určuje horní hranici pojistného plnění. Na návrh pojistníka se stanoví tak, aby odpovídala pojistné hodnotě pojištěného majetku v době sjednání pojištění (přistoupení ke skupinové pojistné smlouvě). Česká národní banka vykonává dohled v pojišťovnictví v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob a s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven a zajišťoven; uděluje také povolení k provozování pojišťovací činnosti.

Základní pojmy Škodní událost je událost, ze které vznikla újma a která by mohla být důvodem vzniku práva na pojistné plnění. Pojistná událost je nahodilá událost krytá pojištěním. Podpojištění znamená, že je-li pojistná částka v době pojistné události nižší než pojistná hodnota pojištěného majetku, sníží pojistitel pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty pojištěného majetku.

Základní informace Pojistník v rámci své podnikatelské činnosti uzavírá se svými klienty smlouvy o financování vozidel, a to typu: finanční leasing, operativní leasing nebo financování prostřednictvím poskytování úvěru. Sjednané pojištění vozidla je součástí takové smlouvy o financování. V rámci sjednané skupinové pojistné smlouvy mezi pojistníkem a pojišťovnou jsou stanoveny mj. varianty pojištění, které je možné pro vozidla sjednat (pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, havarijní pojištění, a příp. také vybraná doplňková pojištění) vč. parametrů, dále se ujednává vzájemný postup při vzniku, změnách a ukončování pojištění jednotlivých vozidel, pravidla pro stanovení výše pojistného, postup při fakturaci pojistného.

Základní informace Pojistník má pojistný zájem na pojištění vozidel, která jsou v jeho vlastnictví, ale jsou užívány na základě smluv o financování klientem, i vozidel, která převedl do vlastnictví klienta, avšak jsou financována na základě smlouvy o financování. Před sjednáním pojištění vozidla musí pojistník získat od klienta informace týkající se jeho požadavků, cílů a potřeb s ohledem na sjednávané pojištění a pojistník mu poskytne doporučení, aby se mohl rozhodnout, jaké pojištění uzavře a aby uzavřené pojištění odpovídalo jeho cílům, potřebám a požadavkům.

Základní informace Přistoupení k uzavření pojištění vozidla pod skupinovou pojistnou smlouvu se klient stane pojištěným, nikoliv pojistníkem, nepřísluší mu tedy právo nakládat s pojištěním bez souhlasu pojistníka (žádosti o všechny požadované změny pojištění či jeho ukončení je klient povinen řešit s pojistníkem). Pojistné hradí pojišťovně pojistník. Úplata, kterou pojištěný hradí pojistníkovi, není platbou pojistného, je zpravidla zahrnuta do splátky dle smlouvy o financování, kterou hradí pojištěný (klient). Pojištění vozidla lze sjednat odděleně od finanční služby poskytované pojistníkem.

Dokumentace pro klienta Klient (pojištěný) se před sjednáním smlouvy o pojištění vozidla musí seznámit a převzít: Všeobecné pojistné podmínky dle skupinové pojistné smlouvy Informační dokument o pojistném produktu Stručnou informaci o zpracování osobních údajů Předsmluvní informace pro zájemce o uzavření smlouvy (pokud nebyly informace z tohoto dokumentu předány klientovi v jiné písemné podobě)

Charakteristika a rozsah primárního pojištění Pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla („povinné ručení“) kryje újmy způsobené provozem vozidla a chrání tak pojištěného před jejich nepříznivým finančním dopadem; pojišťovna uhradí poškozenému újmu na zdraví nebo usmrcením, újmu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci, ušlý zisk a náklady spojené s právním zastoupením, a to nejméně v rozsahu uvedeném v příslušných ustanoveních zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, v platném znění, maximálně však do výše limitu pojistného plnění stanoveného v rámci sjednaného pojištění / skupinové pojistné smlouvě.

Charakteristika a rozsah primárního pojištění Pojištění vozidel („havarijní pojištění“) v závislosti na klientem zvolené variantě může pojištění krýt škody v případě, že dojde k poškození pojištěného vozidla havárií, živelní událostí, vandalismem, odcizením nebo neoprávněným užitím vozidla, nebo v případě vzniku finančních nákladů v důsledku škody na pojištěném vozidle (GAP – ztráta hodnoty vozidla); pojišťovna poskytne pojistné plnění za takto vzniklou škodu, a to v rozsahu a způsobem stanoveným ve skupinové pojistné smlouvě a všeobecných pojistných podmínkách, maximálně však do limitu pojistného plnění stanoveného v rámci sjednaného pojištění / skupinové pojistné smlouvě a po odečtení případně sjednané spoluúčasti.

Hlášení škodních událostí škodní událost hlásí řidič/pojištěný bez zbytečného odkladu na kontaktní linku pojistníka a pojistitele – 241 114 114, nebo na webu www.ceskapojistovna.cz; pokud dojde k dohodě účastníků na zavinění a není nutné z jiného důvodu volat Policii ČR vyplní klient s druhým účastníkem nehody formulář ”Záznam o dopravní nehodě” včetně dohody o zavinění. Povinnost volat Policii ČR: dojde-li k usmrcení nebo zranění osoby; dojde-li ke škodě na majetku třetí osoby, k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace; účastníci dopravní nehody nemohou sami zabezpečit obnovení plynulosti provozu; dojde-li k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí nebo na jiných věcech částku 100. 000,- Kč.