Projekt etické výchovy podle R.R.Olivara a L. Lencze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt etické výchovy podle R.R.Olivara a L. Lencze
Advertisements

Etická výchova Etická výchova v praxi na 1. stupni ZŠ Mgr.Jana Műllerová ZŠ Jihlava Nad Plovárnou 5.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Bezpečné prostředí ve škole dobré vztahy mezi dětmi.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Individuálně, ale společně a jinak
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Pracovní porada Pracovní list.
Společenská odpovědnost ve školství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
UČENÍ.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Práva a povinnosti členů rodiny
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Řemeslo má zlaté dno Autorky: J…,A….
Etická výchova jako součást života školy
Profesionalizace sociální práce v ČR
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Projekt etické výchovy podle R.R.Olivara a L. Lencze ETICKÁ VÝCHOVA Projekt etické výchovy podle R.R.Olivara a L. Lencze

VZNIK ETV Prof. Roberto Roche Olivar z Barcelony vyvinul v 80. letech 20. stol. projekt výchovy k prosociálnosti. Vycházel z výzkumů (hlavně psychologických), že rozhodující faktor pro správný rozvoj charakteru je prosociálnost. Pokud si dítě osvojí prosociálnost, vyroste v dobrého a charakterního člověka.

Olivarův projekt VÝCHOVA K PROSOCIÁLNOSTI rozšířil Ladislav Lencz o aplikační témata a změnil název na ETICKÁ VÝCHOVA Lencz rozšířil metodiku, změnil pořadí některých témat podle důležitosti a upravil program pro domácí mentalitu a společenské a kulturní podmínky Slovenska

SLOŽKY ETV Cíl – vize – ETV: rozvíjení prosociálnosti Výchovný program: rozvíjí faktory podmiňující a podporující pozitivní rozvoj osobnosti (výchova k prosociálnosti, aplikační témata) Výchovný styl Výchovné metody (zážitkové učení)

PROSOCIÁLNOST Prosociálnost je takové chování, které přináší prospěch druhé osobě nebo skupině osob, které nevyplývá ze striktní povinnosti a není provázeno jakýmkoli očekáváním odměny. Motivem a předpokladem takového chování je vnitřní potřeba nebo tendence konat to, co prospěje druhému.

Čtyři znaky prosociálního chování Chování ve prospěch druhého, které nevyplývá z povinnosti. Chování bez očekávání protislužby nebo vnější odměny. Chování podporující reciprocitu (tj. podobné chování recipienta). Chování, které nenaruší identitu subjektu (toho, který se chová prosociálně)

Prosociální chování znamená: Poskytnout fyzickou pomoc Poskytnout fyzickou službu Darovat, půjčit nebo rozdělit se Poradit, vysvětlit Potěšení a povzbuzení smutných nebo utrápených lidí Vyjádřit pozitivní hodnocení druhých s cílem posilnit jejich sebeúctu

Se zájmen a soustavně naslouchat druhému Snažit se pochopit druhé, pochopit jejich city (empatie) Solidárnost – chování, které vyjadřuje účast na důsledcích, podmínkách, stavu, situaci nebo neštěstí druhých osob Snažit se o zmírnění protikladů dorozuměním a dohodou ve skupině, hledáním toho, co nás spojuje, vytvářet atmosféru pokoje a svornosti

Charakteristické rysy prosociální osobnosti podle Olivara: Soucit s lidmi, kteří mají těžkosti Radost z obdarování druhého nebo rozdělení se Námaha ve prospěch druhých lidí Úspěchy druhých lidí přijímat bez závisti Mít pochopení pro starosti a těžkosti svých známých a příbuzných Prožívat s druhými jejich starosti a radosti

Charakteristické rysy prosociální osobnosti podle Lencze: Navzdory složitosti problémů je optimistická Je oporou institucí Přináší nové věci Umí poskytnout pomoc Projevuje jistotu v ovládání skutečnosti Je empatická, osobně přitažlivá Má smysl pro humor Umí se odosobnit a získávat následovníky

VÝCHOVNÝ PROGRAM Komunikace Důstojnost lidské osoby, sebehodnocení Pozitivní hodnocení druhých Tvořivost a iniciativa Vyjadřování a komunikace citů Empatie Asertivita Reálné a zobrazené vzory Pomoc, dělení se, přátelství, spolupráce Komplexní prosociálnost

Aplikační témata Etika Lidské hodnoty Ekonomické hodnoty Rodina, ve které žiji Výchova k sexuálnímu zdraví a rodinnému životu Etické aspekty ochrany přírody Vztah k médiím

VÝCHOVNÝ STYL Vytvořme ze třídy výchovné společenství Přijměme dítě takové, jaké je a projevujme vůči němu přátelské city Připisujme dětem pozitivní vlastnosti, vyjadřujme pozitivní očekávání Formulujme jasná a splnitelná pravidla hry Reagujme na negativní jevy klidným poukázáním na jejich důsledky (induktivní disciplína)

Vybízejme k prosociálnímu chování Odměny a tresty a používejme opatrně Zapojme do výchovného procesu i rodiče Buďme nositeli radosti

VÝCHOVNÉ METODY Psychohry Vedení deníku Práce s obrazem a hudbou Práce s příběhem Skupinová spolupráce Dramatizace Projektové vyučování Strukturované drama

Záznamy Pozorování Shromažďování novinových článků Interwiew Kooperativní učení …

PRŮBĚH HODINY ETV Senzibilizace, zcitlivění se pro dané téma Hodnotová reflexe Nácvik ve třídě Reálná zkušenost – transfer do života

Senzibilizace Snaha o pochopení skutečnosti, významu a smyslu tématu, o kterém se hovoří. Vede k pochopení a ztotožnění se s představovanou hodnotou či tématem. Zahrnuje např.: předložení hesla, dialog na související téma, zkušenost žáka či učitele, čtení textů, promítání filmu, diskusi…

Hodnotová reflexe Snaha o pochopení teoretických základů a motivů, které vedou k objasnění nebo ke zevšeobecnění tématu. Je svázána se senzibilizací. Senzibilizace bez hodnotové reflexe je bezcenná Zahrnuje např.: dialog, hodnocení, chvíli ticha…

Desatero pro hodnotovou reflexi Motivujte skupinu k vyjádření jejího názoru Vytvořte prostor a pomínky pro vyjádření vlastního názoru pro všechny Svůj názor vyslovujte poslední, nikdy ho nevnucujte Používejte nehodnotící jazyk Téma diskuse veďte od obecného (známého) ke speciálnímu (jedinečnému)

Dodržujte pravidla diskuse: Vždy mluví jen jeden Každý má právo vyslovit svůj názor Držíme se tématu Hovoříme stručně Připravte si předem otázky se zřetelem na cíl aktivity Vyhněte se kritice Chvalte i dílčí postřehy, motivujte pochvalou

Buďte tvořiví Reagujte na konkrétní situaci Problémy mají přednost

Nácvik ve třídě Konkrétní nácvik dovedností formou aktivit, které umožňují prožitek vedoucí k upevnění postojů správného jednání zaměřeného ke zvnitřnění a ujasnění hodnot. Aktivity jsou zaměřeny k základním bodům programu ETV a aplikačních témat s ohledem na didaktický cíl.

Reálná zkušenost Zevšeobecnění a transfer do života. Aplikace osvojené látky v reálném životě Formy práce: Vedení deníku Shromažďování článků z novin a časopisů Rodinné posezení u televize …

Zlaté pravidlo: Co chceš, aby jiní činili tobě, čiň i ty jim. Co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ani ty jim.