Komunální politika: teorie a praxe. Zastupitelstvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Zdroje informací Zpracoval: Štěpán Rattay Oživení, o. s. Oživení, o. s.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Legislativní proces.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
DUM - Digitální Učební Materiál
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Správa sociálního zabezpečení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Právo sociálního zabezpečení
Název projektu: Moderní škola
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Sousedský efekt v senátních volbách
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
POLITICKÝ PLURALISMUS
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Komunální politika: teorie a praxe. Rada a starosta
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
DUM - Digitální Učební Materiál
Právo sociálního zabezpečení
Komunální politika: teorie a praxe. Zastupitelstvo
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Komunální politika: teorie a praxe. Rada a starosta
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Život bez střeva , Praha.
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Komunální politika: teorie a praxe. Zastupitelstvo 13.4.2019 Tomáš Havel

Obecně Každá obec, městys, město, statutární město a kraj mají zastupitelstvo. Reprezentativní orgán s přímou vazbou na lid/voliče. Složeno z členů zastupitelstva. Kolegiální orgán (rozhoduje ve sboru). Vykonává klíčové kompetence v rámci samosprávy. Dle „velikosti/lidnatosti“ obce je zde zastoupen jeden i více politických subjektů lokálních či celostátních. 13.4.2019 Tomáš Havel

Jak zjistíme kolik členů má? Na rozdíl od PSP nebo senátu není fixní počet členů. Počet členů zastupitelstva se odvíjí od počtu občanů obce. § 67 zastupitelstvo obce je složeno z členů zastupitelstva obce, jejichž počet na každé volební období stanoví v souladu s tímto zákonem zastupitelstvo obce. Odvíjíme se tedy od tabulky v rámci které rozhodne předchozí zastupitelstvo. Pokud nerozhodne, je to jak bylo. Končící reprezentace může zvážit ovlivnění voleb. Stává se to. V krajích fixně (§ 31) tabulkou. V Praze třetí konstrukce, pokud nestanoví ZHMP, je to dolní hranice (blíží se obcím). 13.4.2019 Tomáš Havel

Kdo se může stát zastupitelem? Mladíci i starci (18 - …). Srovnej poslanec, soudce, senátor a ústavní soudce. Liberální úprava. Věkově od 18 let do 80/90 let. Existují zákonné neslučitelnosti. Často jde o první stupeň politické zkušenosti. 13.4.2019 Tomáš Havel

K čemu je zastupitelstvo dobré? Výčet zásadní kompetencí. Volí a odvolává starostu, radu pokud je ze zákona zřízena, výbory. Rozhoduje o těch nejzásadnějších právních jednáních. Jeho jednání je ze zákona veřejné. Plní tak také informační funkci o správě obce. 13.4.2019 Tomáš Havel

Jaké politické subjekty? Silně determinováno velikostí resp. lidnatostí obce/kraje. Souvisí s vybudováním regionální struktury politických stran a hnutí (dominuje KSČM a KDU-ČSL). Chybějící stranická organizace (buňka) má za následek nemožnost se relevantně účastnit voleb. V krajích a v hl. m. Praze subjekty odráží celostátní politiku s určitými obměnami. V malých obcích nebo MČ hl. m. Prahy často pouze jedna kandidátní listina, tzn. jeden subjekt v zastupitelstvu. 13.4.2019 Tomáš Havel

Jak často a kdy se koná? Koná se dle potřeby, nejméně jednou za 3 měsíce. Písemně svolává zpravidla starosta, primátor a hejtman. Jde o tzv. řádná zasedání zastupitelstva. Občané jsou informování na úřední desce po dobu 7 dnů. Obecně se vychází z toho, že ten kdo zastupitelstvo svolal, může je zrušit (resp. to zasedání). V takovém případě starosta nese právní a politickou odpovědnost za zrušení. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Jak často a kdy se koná? Pokud je zastupitelstvo zrušeno, jde především o to, aby nebyl porušen zákon, tzn. aby se zastupitelstvo konalo alespoň jednou za 3 měsíce. Ve „velkých“ statutárních městech, krajích a Praze se zastupitelstvo koná s ohledem na množství agendy zpravidla jednou za měsíc. Existuje institut tzv. mimořádných zastupitelstev. Zákon nezná pojem „mimořádné“ zastupitelstvo. Jde pouze o úřední žargon. Požádat může 1/3 zastupitelů nebo hejtman. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Jak často a kdy se koná? Pokud 1/3 požádá, starosta musí svolat tak, aby se konalo do 21 dnů (stejné v krajích, v Praze do 15 dnů). Podle doktríny „mimořádné“ zasedání zastupitelstva nelze zrušit, nejde totiž o dispozici starosty, ale o dispozici 1/3 zastupitelů. Při svolávání je potřeba zachovat dvě lhůty, tj. aby se zastupitelstvo konalo do 21 dnů (15 v Praze) a aby informace byla na úřední desce 7 dnů (v krajích 10). Žádost o mimořádné zastupitelstvo v Praze písemná, v obcích a krajích forma není. V praxi občas snaha zastupitelstvu zabránit, může být snaha odvolat starostu nebo radu a jedná se o tom. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Obstrukce/odložení Pokud většina z nějakého důvodu nechce zasedání zastupitelstva, využije se usnášeníschopnosti. Zastupitelstvo je usnášeníschopné jen, pokud je přítomná nadpoloviční většina všech. Pokud není přítomná nadpoloviční většina všech, starosta ukončí zasedání a do 15 dnů svolá náhradní zasedání. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

O čem se jedná? Klíčové z hlediska politické procedury. Snahou koalice/většiny často bývá nepřipustit „projednávání“ nepopulárních bodů. Opozice má nízkou možnost nastolit nepříjemná témata, uchyluje se často k odklánění od tématu. Návrh programu je na úřední desce pro občany. Jedná se pouze o tom, co zastupitelstvo zařadilo samo na program (k tomu je opět potřeba nadpoloviční většina všech). Bod programu, pokud je většina, lze zařadit kdykoliv v průběhu. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

O čem se jedná? Zneužívání pozměňovacích a doplňovacích návrhů. Zneužívání rozpravy o programu (záleží na úpravě v jednacím řádu). Návrh programu v obcích mají v kompetenci členové zastupitelstva, rada a výbory, v krajích a v Praze připraví rada návrh programu, zastupitel může kdykoliv navrhnout doplnění nebo vypuštění. Některé věci se projednávají na základě zákona, např. pozastavení výkonu usnesení. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

O čem se jedná? Pokud se neschválí program, není o čem jednat a zastupitelstvo končí. Pokud opozice „svolá“ mimořádné zastupitelstvo, koalice nedorazí nebo neschválí program. Pokud koalice nedorazí, do 15 dnů se koná náhradní zasedání. Pokud se neschválí program, opozice požádá opět o „mimořádné“ zastupitelstvo. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Jak se jedná? Zastupitelstva mají jednací řády. Jedná se o vnitřní organizační předpisy s právní sílou usnesení zastupitelstva. Jednací řád nesmí být v rozporu se zákonem (Macek). Jinak úprava velmi různá. Zpravidla probíhá ve fázích úvodní slovo, rozprava, závěrečné slovo a hlasování. Technické a faktické poznámky. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Jak se jedná? Interpelace zastupitelů. Interpelace občanů. Procedurální návrhy: např. ukončení rozpravy, možnost jednat po 19 hodině apod. Přestávky. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Kdo vystupuje/jedná? Občané obce, kraje a hl. m. Prahy v souladu s jednacím řádem a zákonem (zpravidla vždy k bodu plus v obecné diskusi). Úředníci dle úpravy v jednacím řádu. Představitelé organizací (příspěvkových organizací nebo obchodních společností) dle úpravy v jednacím řádu. Zastupitelé. Poslanci, senátoři, členové vlády bez vazby na teritorialitu (zajímavé téma). Další osoby na základě usnesení. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Jednací řád Upravuje délku vystoupení. Počet příspěvků (např. jen dvakrát). Předností práva. Úvodní slovo. Závěrečné slovo. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Jak zastupitelstvo rozhoduje? Nadpoloviční většinou všech pokud zákon nestanoví jinak. Důležité pro pevnost koalice/většiny a disciplínu. Tolerance menšinové rady není možná. Menšinovou radu je potřebné podpořit explicitně. Zajímavá otázka z čeho se ta nadpoloviční většina počítá (původní nebo aktuální počet?). 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Odměňování zastupitelů Problematika uvolněných a neuvolněných zastupitelů. Vedle odměn (měsíční a mimořádné) náhrada ušlého výdělku, uvolnění ze zaměstnání (refundace). Mohou upravit zásady. Uvolněný může být i předseda výboru, předseda komise apod. 13.4.2019 Jméno přednášejícího

Poradní orgány Výbory. Členem výboru zastupitel nebo občan (Praha). Předsedou výboru zastupitel. Obligatorní finanční a kontrolní. Výbor pro národnostní menšiny. Výbor pro výchovu a vzdělávání (Praha). 13.4.2019 Jméno přednášejícího

havel@prf.cuni.cz 13.4.2019 Tomáš Havel