SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle, jedlé, kaštany Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 101
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Plody skořápkového ovce se nazývají i ořechy. Jsou bohaté na tuky, bílkoviny a minerální látky. Konzumují s syrové a využívají se hlavně při výrobě pečiva. Jejich obal (skořápka) je nepoživatelný - tvrdý suchý a drsný. 1. http://www.slovanskepecivo.cz/jadrove-hmoty
CO JSEM PATŘÍ? Vlašské ořechy Lískové oříšky Mandle Jedlé kaštany Exotické skořápkové ovoce
VLAŠSKÉ OŘECHY Dělí se: křapáče - velké s tenkou skořápkou papírky - středně velké s tenkou skořápkou kamenáče - menší s pevnou skořápkou Jádro tvoří 4 srostlé díly pecky plodu ořešáku vlašského, slupka plodu (rubína) silně barví a má trpkou palčivou chuť. Jádra obsahují cca 60% tuků, 15% bílkovin a vitamíny skupiny B. Nezralé plody se kandují nebo nakládají do lihu výroba ořechovice. 2. http://www.pannacz.com/herbar-rostlin.16/vlassky-orech-a-kouzlo-pro-mozek.417.html
LÍSKOVÉ OŘÍŠKY Jádra plodů keřovité či stromovité lísky. Pěstována u nás, ale i importována -hlavně z Rakouska, Turecka či Španělska. Obsahují cca. 50% tuků, 19% bílkovin, vápník, fosfor a vitamíny skupiny B. Prodávají se ořechy ve skořápce či jen jádra. Jádro má na povrchu světle hnědou až tmavě hnědou slupku, na lomu je bílé s nažloutlým odstínem. Má oříškovou, sladce olejnatou chuť přirozenou vůni. 3. http://www.receptyonline.cz/liskove-orechy--1176.html
MANDLE Mandle jsou jádra plodů mandloně obecné. Plod má ochmýřenou kožovitou rubínu. Mandle se prodávají ve skořápce či jádra. Obsahuje cca. 50% tuku, 25-30% bílkovin, 10% cukrů, fosfor Hořké plody mají vyšší procento jedovatého amygdalinu. Mandle se využívají jako ostatní ořechy; dále ve farmacii (amygdalin), při výrobě kosmetiky (mandlový olej). Dováží se hlavně z oblasti Středomoří. 4. http://metabolizmus.sk/zelenina-ovocie/orechy/najbohatsie-orechy-su-mandle/
JEDLÉ KAŠTANY Kaštany jsou hnědavé plody kaštanovníku setého (plodí po 20 letech). Jsou uloženy v číšce s kožovitým ostnitým povrchem. Syrové mají trpkou chuť, která se však tepelnou úpravou (vařením, pečením, pražením) mění v nasládlou. Obsahují cca. 40 až 60% škrobu, 15 až 20% cukru, 6 až 10% bílkovin, tuky a vitamíny skupiny B. Dovážejí z oblasti Středomoří. Používají se k výrobě kaštanové rýže (pasírovaná dřeň, využívá se k nadívání drůbeže), nugátu a jiných cukrovinek. 5. http://test.viaweb.cz/jedle-kastany-pochoutka-zimnich-dnu-11066.aspx
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6