TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
KULATÝ STŮL ČIIA OSTRAVA 2010 –
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
vlastní hodnocení školy
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
Studium pro školní metodiky prevence
Reforma financování regionálního školství
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Informace o výzvě pro školy
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Bc. Magdalena Zábranská
Problémy a perspektivy středního školství
Vazba na Operační programy
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Česká reformace Český reformátor mistr Jan Hus – upálen
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Model intenzivní podpory
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.
Transkript prezentace:

TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ K současnému působení naší církve patří rovněž významná a veřejně dobře viditelná angažovanost v sociální oblasti a vzdělávání. KAPLANI ► Rozvinutí a etablování ekumenické kaplanské služby v armádě a vězeňství / rozdílná situace u nemocničních kaplanů / kaplani na školách Evangelické akademie (dříve „spirituálové“) / kontakt s kaplany VZDĚLÁVÁNÍ ► Sedm škol v rámci Evangelické akademie / několik mateřských škol a dětských skupin (u farních sborů) / dobrá pověst, příznivé hodnocení ► Nerovné zacházení ze strany státu při odměňování pedagogů ► Církev se rozhodla pražským školám pořídit nové budovy ► Vyšší odborné školy mohou časem čelit poklesu zájmu maturantů

TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ DIAKONIE ► Diakonie ČCE poskytuje sociální, zdravotní i vzdělávací služby ve více než 140 zařízeních po celé ČR. Rovněž koordinuje humanitární pomoci i rozvojové spolupráce, pomáhá cizincům v ČR, a také se věnuje různým projektům a kampaním. Je zřejmě nejviditelnější evangelickou vizitkou v současné české společnosti. ► S růstem Diakonie a stagnací církve hrozí oslabování křesťanského rázu Diakonie. Vedení Diakonie se tomu snaží čelit zdůrazňováním křesťanských diakonických hodnot. ► Spolupráce středisek a sborů na místní úrovni je na některých místech příkladná, jinde průměrná či dokonce nulová.

LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV KAPLANI ► Systém vzdělávání a duchovní formace na ekumenickém základě vznikne rovněž pro oblast nemocničního kaplanství ► V rámci církve budou existovat jasná pravidla upravující vztah služby v církvi a kaplanské služby. Komunikace mezi církví a kaplany umožní lepší prostupnost mezi oběma typy služby a lepší vzájemné obohacování. EVANGELICKÁ AKADEMIE ► Církevní školy budou mít v oblasti odměňování stejné podmínky jako v případě veřejných škol ► Projekty staveb nových budov pro pražské školy proběhnou hladce ► Základní školy budou nabízet vedle prvního i druhý stupeň / Nabídka Vyšších odborných škol bude rozsahem a charakterem odpovídat poptávce po tomto typu vzdělání

LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV DIAKONIE ► Církev bude průběžně rozvíjet spolupráci s Diakonií ČCE, motivovat své členy k zapojení do diakonické práce, podporovat křesťanské porozumění a význam hodnot Diakonie ČCE ► Dozorčí rady budou fungovat jako „brány“ mezi středisky a církvi, jejich členové ze sborů budou "ambasadoři" Diakonie v církvi (šířit informace, podporovat, motivovat ke spolupráci) ► Církev bude vysílat kaplany k duchovenské práci do Diakonie podle jednotného systému; bude motivovat faráře ke vzdělání v oboru sociální práce / Církev si vyjasní postavení, roli a působení diakonů ve střediscích i sborech ► Střediska budou s příslušnými sbory sdílet prostředky a spolupořádat aktivity, o své spolupráci budou mít uzavřenou dohodu o spolupráci / církev bude investovat prostředky do projektů diakonické práce rozumně / mnozí členové ČCE budou členy společenství dárců Diakonie

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... KAPLANI ► Vyjednat s ostatními církvemi a ve spolupráci s nimi pak se státem dobré podmínky kaplanské služby v nemocnicích. Vytvořit na ekumenickém základě systém vzdělávání a duchovní formace nemocničních kaplanů. ► Podpořit těsnější kontakt mezi kaplany a sbory EVANGELICKÁ AKADEMIE ► Průběžně sledovat a ve spolupráci s ostatními církvemi ovlivňovat státem nastavené podmínky pro práci církevních škol ► Zajistit řádné řízení a financování výstavby budov pražských škol EA, ve spolupráci s vedením škol se soustředit na účinný fundraising ► Nastavit nájemné škol působících v budovách vlastněných církví tak, aby byla zajištěna návratnost církví investovaných prostředků, aniž by tím bylo ohroženo fungování školy ► Sledovat vývoj poptávky po jednotlivých typech vzdělání a v předstihu na něj reagovat

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... DIAKONIE ► Vytvořit funkční systém nabídek volných pracovních míst v Diakonii členům a sborům ČCE ► Vytvořit jednotný systém vysílání kaplanů k duchovenské práci do Diakonie ► Vytvořit systém školení a podpory církevních členů dozorčích rad Diakonie, vč. vytvoření pomocného manuálu ► Jednat s ETF UK o případné možnosti doplnit farářské vzdělání bakalářským vzděláním „sociální pracovník“ ► Motivovat současné i budoucí kazatele k dosažení bakalářského vzdělání "sociální pracovník".