Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Environmentální výchova pro základní školu
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Základní škola při Biskupském gymnáziu Krupka 1 - Bohosudov
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
OMC Pracovní expertní skupina
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Segmentace občanského chování občanů v ČR jako nástroj pro přesnější zacílení občanského vzdělávání.
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Implementace EQAVET v ČR
aktuální problémy současného světa
Opatření německé vzdělávací politiky vycházející z výzkumů PISA, zaměřená na zlepšení čtenářské gramotnosti žáků PaedDr. Věra Ježková, Ph.D. Seminář UNCE,
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
POLITICKÝ SYSTÉM ČR Zadání práce pro žáky 8. ročníku. Výchova k občanství Téma: POLITIKA.
Téma Hypotézy ve výzkumu
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Občanem Evropské unie.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Subjekty a objekty veřejných politik
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Co je program Mládež v akci?
Analýza vzdělávání na českých SŠ
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Komunitární program PROGRESS
Škola základ občanského života
Transkript prezentace:

Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy Stručné seznámení se základními výsledky Tisková konference 21. 9. 2010

8. ROČNÍK POSTOJE ZNALOSTI CHOVÁNÍ EVROPA, EU 6. dubna 2019

Základní informace o ICCS 2009 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Základní informace o ICCS 2009 Cílová skupina: 8. ročník Základní téma: Občanská výchova, resp. Výchova k občanství 38 zemí celého světa V ČR 144 škol, více než 4 600 žáků a 1 600 učitelů Výzkumné materiály: Žákovský test znalostí Žákovský dotazník zaměřený na postoje a chování Dotazník a test zaměřený na Evropu a EU Dotazník pro učitele Dotazník pro ředitele

Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Občanské znalosti Žákovský test znalostí (79 úloh v 7 sešitech) Výsledek měřen na škále znalostí (průměr 500, směrodatná odchylka 100) Základní výsledky: A) mezinárodně: žáci v ČR lehce nad průměrem (510 bodů) B) v ČR – žáci gymnázií výrazně lepší než ZŠ (614 vs. 498), dívky lepší než chlapci (520 vs. 502 bodů) C) v čase – zhoršení českých žáků ve srovnání s výsledky z r. 1999 (CIVED)

Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Občanské postoje Žákovský dotazník zjišťující postoje a chování Základní výsledky: A) mezinárodně: postoje na úrovni mezinárodního průměru, resp. o něco horší B) v ČR – silná podpora demokratických hodnot, nízká důvěra ve vybrané instituce (parlament, politické strany), silná podpora rovnosti mužů a žen a práv menšin

Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Znalost EU a postoje Test a dotazník zaměřený na Evropu a EU Základní výsledky: A) znalosti: čeští žáci nadprůměrné v rámci EU, zejména o euru a evropské politice B) postoje: slabší pocit evropské identity, podprůměrná účast na aktivitách přesahujících hranice ČR, menší podpora dalšího rozšiřování EU a eurozóny

Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Občanské chování Žákovský dotazník zjišťující postoje a chování Základní výsledky: A) mezinárodně: podprůměrně aktivní nyní i v budoucnosti B) v ČR: současná občanská angažovanost zejména ve školních aktivitách, nikoliv v místním společenství do budoucna očekávají spíše neformální občanské aktivity nízká ochota k politické participaci, nízká předpokládaná účast ve volbách (zejména do Evropského parlamentu)

ZNALOSTI RODINA ŠKOLA POSTOJE 6. dubna 2019 POSTOJE

8. ROČNÍK POSTOJE ZNALOSTI CHOVÁNÍ EVROPA, EU 6. dubna 2019

Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) 6. dubna 2019 Mezinárodní studie občanské výchovy (ICCS 2009) Díky za pozornost