Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Analýza vzdělávání na českých SŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Analýza vzdělávání na českých SŠ"— Transkript prezentace:

1 Analýza vzdělávání na českých SŠ 2005-2011
Vybraná zjištění z projektu Vektor

2 Budoucnost vzdělávání
Má smysl získávat informace o vzdělávání? Jistě, ale na co se soustředit … Budoucnost je postavena na univerzálních znalostech a dovednostech (jazyky, gramotnosti, sebevědomí, týmová spolupráce, morální hodnoty …). Nejde jen o trh! Zformulujme, co od vzdělávání očekávat a kde ho získávat (Beyond Current Horizons, The Learning Society …) Hranice vzdělávání se rozšiřují – paralelní vzdělávání.

3 Co přináší Vektor testování žáků na počátku a na konci studia
ukazuje relativní posun každého žáka i celých tříd během studia objektivní informace o úrovni a výsledcích vzdělávání pro školu i rodiče, několik výstupních zpráv (žák, třídní, vyučující, ředitel) silné a slabé stránky žáků, tříd srovnání výsledků testů všeobecně vzdělávacích předmětů, testu obecných studijních předpokladů (OSP), uzavřené otázky s jednou správnou odpovědí kontext pro výsledky pomáhají dotvářet žákovské dotazníky.

4 Vektor jako zdroj důležitých dat
testování se zúčastnilo již 655 škol a žáků (2005 – 2011) členěno dle typu školy: víceletá gymnázia (GV), čtyřletá gymnázia (G4), obchodní akademie (OA), střední průmyslové školy (SPŠ), střední odborné školy (SOŠ), střední odborná učiliště (SOU) testování probíhá v celé řadě předmětů, pro účely této analýzy zpracovány ty nejpoužívanější – český/anglický/německý jazyk, matematika a obecné studijní předpoklady (OSP)

5 Žáci se stejnou známkou nedosahují v testu stejných výsledků
Skóre v matematice chlapců a dívek se stejnou známkou na vybraných typech škol 30 35 40 45 50 55 60 65 70 1 2 3 4+5 GV SOŠ typ školy a známka průměr stand. skóre chlapci dívky Chlapci, kteří dostali na poslední vysvědčení z matematiky trojku, dosáhli v testu lepšího skóre než dívky, které se mohly pochlubit dvojkou. Ani přísnější hodnocení na některých typech škol nevyrovnává rozdíly mezi znalostmi a dovednostmi žáků se stejnou známkou na různých školách. Jak nastavit laťku pro státní maturitu? Kde bude příští rok?

6 Výsledky žáků se významně liší pro různé typy škol
Výsledky žáků v českém jazyce, matematice, cizích jazycích i obecných studijních předpokladech se významně liší podle typu škol. Obchodní akademie obecně dosahují dobrých výsledků v němčině, střední průmyslové školy zase vynikají v matematice, ve všech oblastech se nejlépe umisťují gymnázia, především víceletá.

7 Mezi prvním a posledním ročníkem středoškolského studia se rozdíly mezi školami zvětšují
Poznatky popsané u předešlého grafu platí i pro relativní posun škol v průběhu středoškolského studia. Gymnázia, která dosahovala dobrých výsledků už v prvním ročníku (resp. kvintě nebo tercii v případě víceletých gymnázií), svůj náskok ještě zvětšila, střední odborné školy se naopak v celkovém pořadí posouvaly ještě níže.

8 Ze všeobecných předmětů je na všech typech středních škol nejpřísněji známkována matematika
Relativní přísnost známkování se mezi předměty liší. Zatímco z českého a anglického jazyka je průměrná známka na gymnáziích dvojka, z matematiky jsou průměrné známky skoro o půl stupně horší. Toto pořadí platí na všech typech škol zhruba stejně, z těchto čtyř předmětů vždy dávají nejhorší známky učitelé matematiky.

9 Žáci, které předmět baví, dosahují v testech mnohem lepších výsledků
Vztah k předmětu má velmi silnou vazbu na výsledek zejména u méně oblíbených předmětů, jako je němčina nebo matematika, u oblíbené češtiny není tak výrazný. Tato data popisují pouze korelaci, ale už ne kauzalitu – není možné dokázat, jestli žáci dosahují lepších výsledků, protože je předmět baví, nebo je předmět baví, protože dosahují dobrých výsledků.

10 Dívky na všech typech škol dostávají v průměru lepší známky než chlapci
Na všech typech škol dostávají dívky lepší známky než chlapci, i když velikost tohoto rozdílu je různá u jednotlivých předmětů. Chlapci přitom dosahují v testech obecně lepších výsledků než dívky, a to i na jednotlivých typech škol, dá se proto říci, že známkování na školách je k chlapcům nespravedlivé.

11 Rozdílné výsledky v testech souvisí především s typem školy, který žáci navštěvují
typ školy vzdělání matky vzdělání otce velikost obce Jednotlivé faktory jsou od sebe navzájem očištěné, znamená to tedy, že se vliv rodiny projevuje především tím, že vysokoškoláci, na rozdíl od méně vzdělaných rodičů, posílají své děti přednostně na gymnázia. Pokud se ale jednou podaří žákovi tuto „sociální past“ překonat a je přijat na kvalitní školu, mohou tam uspět stejně jako jeho lépe zajištění spolužáci.

12 Typ školy nejvíce ovlivňuje i relativní posun mezi roky
vzdělání matky vzdělání otce velikost obce Dobré výsledky gymnázií, chlapců, dětí vysokoškoláků a větších obcí není možné přičítat jen tomu, že toho „umí více“ ze základní školy, tento náskok se u všech zmíněných faktorů v průběhu středoškolského studia ještě zvětšuje, pokud v prvním ročníku vůbec platil.

13 Rozdíly ve výsledcích žáků nelze vysvětlit jen tím, že „na gymnázia jdou nejchytřejší“
Rozložení skóre v testu OSP v 1. ročníku podle typu školy Studovaná střední škola odpovídá obecným studijním předpokladům v prvním ročníku jen částečně. I jen lehce nadprůměrní žáci na OA nebo SPŠ by poměrně dobře zapadli do kolektivu na čtyřletých gymnáziích, i na ostatních SOŠ se najdou výjimečně nadaní jedinci.

14 Celou analýzu najdete na webu Scio:
Závěr Celou analýzu najdete na webu Scio: Děkujeme za pozornost!


Stáhnout ppt "Analýza vzdělávání na českých SŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google