18 let analýzy rizik pro účely zákonů o prevenci závažných havárií  podrobnější text k této přednášce bude uveřejněn v článku v e-časopise JOSRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1 SEVESO III Zkušenosti z implementace Miroslav Dítě TLP, spol. s r.o. Tel.: , 603.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Stav bezpečnostní dokumentace podle zákona o prevenci závažných.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Analýza nedostatků Posouzení rizik závažné havárie pro účely zákona o prevenci závažných havárií Ing.Vilém Sluka Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Úřad práce České republiky
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Podpůrná opatření prvního stupně
Zpráva o uplatňování ÚP
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Název projektu: Moderní škola
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
RIZIKO.
Správa sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
, Brno Připravil: Petr Trávníček
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Transkript prezentace:

18 let analýzy rizik pro účely zákonů o prevenci závažných havárií  podrobnější text k této přednášce bude uveřejněn v článku v e-časopise JOSRA v polovině roku 2018 <http://www.bozpinfo.cz/casopis-josra>  Ing.Vilém Sluka Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií (OPPZH) Konference TVIP 2018, APROCHEM, přednáška 205

Obsah Vývoj a etapy v analýze rizik 1999 – 2017 Metodická podpora Kritika Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií Některé pasáže právních předpisů Stav poskytnutých informací v návrhu bezpečnostních dokumentů Stav plnění jednotlivých položek posouzení rizika Subjektivní pohled do budoucnosti Posouzení rizika v prevenci závažných havárií

1. Vývoj a etapy v analýze rizik 1999 – 2017

1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č 1.etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č. 8/2000 Sb. (1) Zahájení legislativní prevence závažných havárií v ČR: - vysoký požadavek: kvantitativní analýza rizika  „míchání“ terminologických pojmů: zdroj rizika; pravděpodobnost a závažnost rizik; riziko ohrožení života a zdraví; následky; přijatelnost rizik - ve vyhlášce: Hodnocení rizik pro účely oznámení na základě použití předepsané „upravené“ metodiky IAEA-TECDOC-727 + kritéria pro přijatelnost rizika – pro 1 osobu (individuální riziko) a více osob (společenské/skupinové riziko)

1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č 1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č. 8/2000 Sb. (2) Kritika: - Nepřesná terminologie - Místy nelogický či opakující se text - Proč se požaduje více než chce směrnice SEVESO II* ? - Použití metodiky IAEA-TECDOC-727 je chybné - Není návod jak zpracovat analýzu rizika rozdělení odborné obce na více skupin - trvá dodnes ----------------------------------------------------------------------- * Safety report: identification and accidental risk analysis vs identification and evaluation of major hazards

1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č 1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č. 8/2000 Sb. (3) Vytvoření Odborného pracoviště pro posuzování bezpečnostní dokumentace (OPPZH) ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce (VÚBP) Praha Výběrové řízení na další kooperující posuzovatele  kritika: možné střety mezi zpracovatelskými firmami a „opisování řešení od jiných“ Organizování setkávání posuzovatelů 2x ročně; dílčí školitelé úředníků krajských úřadů pro Zvláštní odbornou způsobilost

1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č 1. etapa: Hodnocení rizik v zákoně č. 353/1999 Sb. a vyhlášce č. 8/2000 Sb. (4) Konference Loss Prevention and Safety Promotion in the Process Industries (31.5. - 3.6.2004, Praha): 12 příspěvků ČR (státní správa 1; vys. školy 6; vys. škola + firma 2; firmy 3) - z jednoho příspěvku:  malá garance kvalifikovaného hodnocení  formální hodnocení nezaručí hlavní cíl dokumentu: identifikace rizika závažných havárií

1. a etapa: Analýza a hodnocení rizik v zákoně č. 82/2004 Sb. (č 1.a etapa: Analýza a hodnocení rizik v zákoně č. 82/2004 Sb. (č. 349/2004 - úplné znění zákona č. 353/1999 Sb.) a vyhlášce č. 366/2004 Sb. Část kritiky uznána  „vylepšení“ zákona a vyhlášky: Vyhláška č. 366/2004 Sb.: Příloha č. 1 (bezpečnostní program prevence ZH) k vyhlášce; část II: 17 bodů analýzy a hodnocení rizik Příloha č. 2 (bezpečnostní zpráva) k vyhlášce; část III: 15 bodů analýzy a hodnocení rizik (obsah 2 bodů v jiných částech bezpečnostní zprávy)  snaha o metodické materiály, školení státní správy, učení „za pochodu“

2. etapa: Analýza a hodnocení rizik v zákoně č. 59/2006 Sb 2. etapa: Analýza a hodnocení rizik v zákoně č. 59/2006 Sb. a vyhlášce č. 256/2006 Sb. Ve vyhlášce Způsob zpracování analýzy a hodnocení rizik závažné havárie  příloha č. 1: 17 bodů postupu zpracování a rozsahu analýzy a hodnocení rizik pro obě skupiny provozovatelů – A i B V tomto období byly vydány další metodické materiály Záměr Odborného pracoviště (OPPZH): před implementací SEVESO III do českého právního řádu vydat aktualizované a další nové metodické pokyny … přiblížit se Holanďanům a britské HSE (Health and Safety Executive)

3. etapa: Posouzení rizik závažné havárie v zákoně č. 224/2015 Sb 3. etapa: Posouzení rizik závažné havárie v zákoně č. 224/2015 Sb. a vyhlášce č. 227/2015 Sb. § 9 zákona, odst. (2): Posouzení rizik závažné havárie: identifikace zdrojů rizik + analýza rizik + hodnocení rizik § 2 vyhlášky: Náležitosti obsahu posouzení rizik ZH, rozsah posouzení rizik závažné havárie a způsob jeho provedení + příloha č. 1 (4 kapitoly s podkapitolami)  Překvapení pro provozovatele a zpracovatele:  nejde o pouhé „překlopení“ stávající textu do „nové košilky“  Překvapení pro posuzovatele:  velké problémy s absencí dostatečných metodických pokynů a materiálů

2. Metodická podpora

„První“ zákon (I/2000 – V/2005) MŽP (www): 8 metodických pokynů VÚBP/OPPZH (www): „Postupy a metodiky analýz a hodnocení rizik pro účely zákona o prevenci závažných havárií“ + Výkladový terminologický slovník + další materiály

„Druhý“ zákon (VI/2006 – IX/2015) MŽP (www): 10 metodických pokynů VÚBP/OPPZH (www): ponecháno „Postupy a metodiky analýz a hodnocení rizik pro účely zákona o prevenci závažných havárií“ + Výklad. term. slovník - 1.akt. + Výkladový terminologický slovník (lidský činitel) + další materiály

„Třetí“ zákon (od X/2015) – 1. část MŽP (www): Metodický pokyn (MP) pro zařazování objektu Certifikovaná metodika pro podzemní zásobníky plynu (bez analýzy rizik) Věstník VI/2016: MP pro limity akutní toxicity + MP pro dominoefekty + MP pro ŽP (zkrácený) + MP pro zařazení objektu + MP pro podklady pro zónu havarijního plánování odkaz na VÚBP/OPPZH metodiky -----------------------------------------------------------------------------  Věstník II/2016 (nutno dohledat): Metodický postup pro podzemní zásobníky (bez analýzy rizika) + Metodický postup pro výbušniny (bez analýzy rizika)

„Třetí“ zákon (od X/2015) – 2. část VÚBP/OPPZH (www): část původních materiálů + JOSRA speciál: Certifikovaná metodika pro posouzení rizik + Doplňky k Cert. metodice Certifikovaná metodika pro posouzení rizik (výstup z projektu ve spolupráci s TLP, spol. s r.o.): - měla být původně vydána jako metodický pokyn - v očekávání vydávání příslušných dalších metodických pokynů CM neřeší výbušniny, podzemní zásobníky plynu, posouzení spolehlivosti lidského činitele Prohra v soutěži o veřejnou zakázku TB030MZP009 „Výzkum potřeby nových metodických přístupů v souvislosti s implementací směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2012/18/EU (SEVESO III)“

3. Kritika Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií (uvedený výčet kritických výroků není celý)

Metodické materiály pozdě, další chybí ! Vydané materiály nepřinášejí nic nového ! OPPZH vyčkává, jak to zpracují provozovatelé ! OPPZH dalšími a dalšími požadavky tahá peníze z kapes provozovatelů ! OPPZH by mělo vydat vzorovou bezpečnostní zprávu a předvést, jak se to má dělat ! OPPZH nedodržuje termíny ! Analýzu rizik posuzují lidé, kteří nemají provozní zkušenosti ! … a další, např. zmínka o právnících…

Co by tedy mělo OPPZH všechno dělat, popř. mělo již v minulosti udělat: Dodržovat lhůty posuzování dokumentů Vydávat včas fundované metodické materiály Jednat se zpracovateli bezpečnostní dokumentace Účastnit se seminářů, konferencí a školení Vydat vzorové dokumenty pro skupinu A a B Sledovat vývoj ve světě a přenášet ho do praxe Mít takovou úroveň, aby ho všichni uznávali; tedy mít příslušné odborníky

4. Některé pasáže právních předpisů

… jen 2 příklady: Nové technické poznatky - zákon § 13: „Provozovatel zajistí posouzení bezpečnostní zprávy mj. b) kdykoliv na základě mj. s ohledem na nové technické poznatky týkající se otázek bezpečnosti, analýzy havárií, nehod a skoronehod nebo poznatků v hodnocení zdrojů rizika.“  Každý to rád automaticky udělá ? Zákon § 19, odst. (1) - posouzení v plném rozsahu  tedy takový (podrobný) posudek, který se dotkne všech kapitol Posouzení rizika a de facto sdělí, jak se to má udělat …

5. Stav poskytnutých informací v návrhu bezpečnostních dokumentů

Posuzovatel v reálném čase výkonu posuzování nemá šanci blíže poznat z řady popisů dotčený objekt, zařízení, technologii atd. … ano, posuzovatel teoreticky může navštívit provozovatele …, a co např. v rafinérii za pár hodin zjistí ?

6. Stav plnění jednotlivých položek posouzení rizika (podrobněji letní číslo JOSRA)

NEDOSTATKY v Identifikaci zdrojů rizik Největší problémy: výběr zdrojů rizik pro podrobnou analýzu rizika popisy vybraných zdrojů rizika tak, aby se dala opakovat analýza rizika

NEDOSTATKY v Analýze rizik Největší problémy:_ situace/příčiny (podmínky)  iniciační události  scénáře (generické seznamy, HAZOP aj. metody, ARAMIS, popis identifikovaných scénářů) následky scénářů (kritéria a limitní hodnoty, vlastní výpočty … ALOHA vs EFFECT, SAVE) frekvence závažných havárií (hodnoty FTA, ETA) posouzení vlivu (spolehlivosti a chybování) lidského činitele: v řadě případů „něco napsáno“ chybí dostatečné metodické zázemí

NEDOSTATKY v Hodnocení rizik Největší problémy: hodnocení přijatelnosti rizika závažných havárií jednotlivých scénářů … podmíněné pravděpodobnosti celkové hodnocení rizika objektu (nepochopení obsahu: přijatelná roční frekvence scénářů závažné havárie + hodnocení dopadů závažné havárie na životní prostředí + hodnocení účinnosti a dostatečnosti preventivních a represivních havarijních opatření) Pozn.: sporadicky jsou citace proběhlých havárií a poučení nebo opatření z havárií

Nedostatky v Seznamu informačních zdrojů a metodik použitých při analýze rizik … někdy jsou uvedena „silná“ vědecká díla, ale nebyla použita …

7. Subjektivní pohled do budoucnosti Posouzení rizika v prevenci závažných havárií

Nové metodické pokyny ? Už je pozdě, protože stanovená linie je dlouhá (potřeba - návrh projektu - rozhodování TAČR - lhůta řešení projektu - publikované výstupy) Dále, pokud by měly být vydány další metodické materiály, pak: - Kdo je napíše? - Kdo si je přečte? - Kdo se bude jimi řídit – a kdy?

Nové poznatky v AHR ? Ve světě jde vývoj kupředu; v ČR nyní je vývoj v podstatě na analyticích (pokud jim to provozovatel zaplatí) … Metodické materiály, pokud existují, jsou ale jen „doporučení“. Příklady z praxe: Příklad 1: VÝBUŠNINY Příklad 2: PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU

Orgány veřejné správy OTÁZKY: Jaké je: postavení prevence závažných havárií ? vize jednotlivých orgánů ? meziresortní spolupráce ? personální, finanční, materiální a metodické zabezpečení bezpečnostního inženýrství na straně veřejné správy ?

… nejsou lidi ? … tak si lidi sežeňte !

Dle tisku … platy rostou 18. 1. 2018 - článek: „Některé profese si výrazně polepšily, berou o deset i patnáct tisíc víc: výrobní inženýr/do 3 let praxe 40 000 Kč; 3 – 5 let praxe 54 000 Kč (mzdový průzkum personálně poradenské společnosti Hays).“ (https://finance.idnes.cz/prace-zamestnani-odmena-pruzkum-hays-mzdy-kvalifikovanych-zamestnancu-1ab-/podnikani.aspx?c=A180117_125322_podnikani_kho) 7. 2. 2018 – článek: „Mladí a neskromní. Absolventi chtějí o pět tisíc vyšší plat než loni: …Většina mladých lidí požaduje hrubý plat v rozmezí mezi 20 až 35 000 Kč.“ (Zdroj: <https://ekonomika.idnes.cz/absolventi-vs-top-zamestnavatel-studie-zamestnani-fxu-/ekonomika.aspx?c=A180206_180709_ekonomika_div>)

? Děkuji za pozornost.