Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

, Brno Připravil: Petr Trávníček

Podobné prezentace


Prezentace na téma: ", Brno Připravil: Petr Trávníček"— Transkript prezentace:

1 , Brno Připravil: Petr Trávníček Hodnocení environmentálních rizik z pohledu zákona o prevenci závažných havárií

2 Proč investovat do ochrany ŽP?

3 Proč investovat do ochrany ŽP?

4 Závažná havárie s dopadem na ŽP
Obecná definice závažné havárie (2012/18/EU – SEVESO III): Událost, jako je velká emise, požár nebo výbuch, vyplývající z neregulovaného vývoje v průběhu provozu jakéhokoli závodu (na který se vztahuje Direktiva 2012/18/EU) jež vede k vážnému nebezpečí pro lidské zdraví nebo životní prostředí, bezprostřednímu nebo zpožděnému, uvnitř závodu nebo mimo závod, a zahrnuje jednu nebo více nebezpečných látek.

5 Závažná havárie s dopadem na ŽP
Direktiva 2012/18/EU (SEVESO III) definuje závažnou havárii s dopadem na ŽP, kdy se musí hlásit Evropské komisi následujícím způsobem (viz Annex VI): Trvalé poškození nebo dlouhodobé poškození pozemních stanovišť (více než 0,5 ha chráněného stanoviště nebo více než 10 ha jiných stanovišť, včetně zemědělské půdy). Významné nebo dlouhodobé poškození sladkovodních a mořských biotopů (více než 10 km řeky nebo kanálu, více než 1 ha jezera nebo rybníka, více než 2 ha delty, pobřeží nebo otevřeného moře) Významné poškození vodonosné vrstvy nebo podzemní vody (více než 1 ha).

6 Počet závažných havárií v zařízeních spadající pod direktivu SEVESO I-III s dopadem na ŽP v jednotlivých letech [zdroj: vlastní šetření]

7 Srovnání počtu závažných havárií s dopadem na ŽP a ostatních závažných havárií (1986 – 2018) [zdroj: vlastní šetření]

8 [1]

9 Jak předcházet haváriím s následky pro ŽP
Náhrada nebezpečných látek méně nebezpečnými. Vybudování technických nebo stavebních „bariér“. Regulace pomocí právních nástrojů. Vzdělaný a školený personál. Zodpovědnost a předvídavost personálu. Princip předběžné opatrnosti. Sledování nových trendů v oblasti bezpečnostního inženýrství.

10 Právní a jiné nástroje Nařízení ES č. 1272/2008, o klasifikaci, označování a balení látek a směsí Zákon č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií Vyhláška č. 227/2015 Sb., o náležitostech bezpečnostní dokumentace Metodiky VÚBP Metodiky MŽP

11 Vyhláška č. 227/2015 Sb. § 2, Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie…: V rámci posouzení rizik se provádí analýza rizik, která zahrnuje: 1. určení možných scénářů událostí a jejich příčin, které mohou vyústit v závažnou havárii, 2. odhad následků scénářů závažných havárií na životy a zdraví lidí a zvířat, životní prostředí a majetek

12 Metodiky VÚBP Certifikovaná metodika VÚBP s názvem „Metodika přístupu k analýze rizik a hodnocení rizik průmyslových havárií pro posouzení rizik v rámci prevence závažných havárii“ říká: Pro ocenění závažnosti ohrožení ŽP lze použít některé indexové metody, např. H&V index nebo Environment-Accident Index, popř. jiný vhodný postup, jehož princip bude popsán a bude adekvátní dané situaci.

13 Metodiky MŽP METODICKÝ POKYN pro stanovení zranitelnosti životního prostředí a hodnocení dopadů havárií s účastí nebezpečné látky na životní prostředí: Metodický pokyn doporučuje postup stanovení zranitelnosti životního prostředí metodou ENVITech03 a dopadů havárií s účastí nebezpečné látky na životní prostředí metodou H&V index jako součást posouzení rizika závažné havárie na základě zákona č. 224/2015 Sb.

14 Možný postup při ERA Klasifikace chemických látek (viz z. 224/2015 Sb., Nařízení (ES) č /2008) Identifikace zdrojů rizik Screening (např. pomocí metody Environmental Accident Index) Stanovení možných scénářů havárie (např. pomocí HAZOP analýzy) Odhad pravděpodobnosti scénářů (např. pomocí PROTEUS software, ETA, FTA, Purple Book, BEVI, atd.) Odhad následků scénářů (pomocí PROTEUS software) Hodnocení rizika (např. Environmental Harm Index)

15 Pedagogika

16 Věda a výzkum Spolupráce
Meziuniverzitní spolupráce a spolupráce s externími organizacemi (dílčí úspěchy VUT, ČMI) Meziústavní a mezifakultní spolupráce v rámci MENDELU (LDF, 228, 224) Zapojování studentů NMgr., případně Bc. studia ve větší míře do vědeckovýzkumné činnosti Rozvoj nových výzkumných směrů na MENDELU Numerická simulace fyzikálních dějů v oblasti bezpečnostního inženýrství (např. proudění plynů)

17 Děkuji za pozornost…

18 Zdroje informací: [1] Analysis and summary of Member States' reports on the implementation of Directive 96/82/EC on the control of major accident hazards involving dangerous substances – final report. European Union, Luxembourg, ISBN


Stáhnout ppt ", Brno Připravil: Petr Trávníček"

Podobné prezentace


Reklamy Google