Modely popisu hydraulicko-morfologického chování toku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
Advertisements

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Větrná eroze Vzniká mechanickou činností větru: rozrušuje půdní povrch odnáší uvolněné půdní částice ukládá je na jiných místech (při poklesu energie vzdušného.
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
REGÁLOVÉ ZAKLADAČE - jsou skladovacím zařízením, které zajišťuje obsluhu regálů v úzkých manipulačních uličkách - navazují na stohovací jeřáby - jejich.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Elektromagnetická slučitelnost
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Stanovení kapacity úseku Chomutovky v km 17,2-18
Model důchod-výdaje.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
RIN –souvislost s ostatními předměty
Téma 11: Finanční plánování
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Makroekonomie E 7 - otázky.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Elektromagnetická slučitelnost
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Kvadratické nerovnice
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Číslicové měřící přístroje
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Rezistory a jejich řazení.
Josef Keder Český hydrometeorologický ústav
Ochrana člověka za mimořádných událostí
RIZIKO.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Předpověď živelních pohrom
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Řeky, ledovce, jezera, nádrže
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Lomené výrazy (2) Podmínky řešitelnost
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
Hydraulická zařízení F1 = 6 N S2 = 5 cm2 S1 = 1 cm2 F2 = ?
Hydraulika podzemních vod
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Zvukové jevy.
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Transkript prezentace:

Modely popisu hydraulicko-morfologického chování toku

model nemá význam v úpravách toků modely nemají význam v revitalizacích toků

Modely s uplatněním v revitalizacích toků

Význam jednotlivých parametrů v modelech popisu

Hodnocení odezvy toků na antropogenní činnost a přírodní změny

Řídící parametry u aluviálních koryt jsou: Zajímáme se o morfologickou (tvarovou) odezvu toku na změnu řídících parametrů Řídící parametry u aluviálních koryt jsou: Q … charakteristický průtok vody (Qk, Qa, ….) [m3/s] Qs … průtok splavenin (dnových) [m3/s] Parametry odezvy (morfologie): B … šířka koryta [m] D50 … velikost zrna [m] Qs … průtok splavenin (dnových) [m3/s] to… prům. tečné napětí na dno [Pa] … vlnová délka [m3/s] U… průřezová rychlost [m/s] io … sklon koryta [-] v … vlnovitost toku [-] Základní vazby na řídící parametry:

Případy odezvy: [– klesá, + roste ] Q+ ≈ B+, H+,Λ+, io– Q– ≈ B–, H–,Λ–, io+ Qs+ ≈ B+, H-,Λ+, io+, v – Qs – ≈ B –, H+,Λ–, io–, v + Uvedené případy souvisí s těmito situacemi (lidskou činností) 1.+2. - odvedení nebo přivedení vody do říčního systému (odlehčovací systémy, převádění průtoků mezi povodími, odběr pro zásobování) 3. - zvýšená eroze v povodí → důsledek odlesnění, zvýšení % zemědělsky využité plochy 4. - zlepšení podmínek ochrany před erozí, pravidelné odtěžování splavenin na toku

Pro přirozené procesy je typická současná změna Q i Qs Q+ Qs+ ≈ B+, H±,Λ+, io±, v –, B/H + Q– Qs– ≈ B–, H±,Λ–, io±, v +, B/H – Q+ Qs– ≈ B±, H+,Λ±, io –, v +, B/H – Q– Qs+ ≈ B±, H–,Λ±, io+, v –, B/H +

Kvalitativní rovnice odezvy Po dosazení za hodnotu τo

Příklady použití kvalitativní rovnice odezvy Popis: Do hlavního toku s průtokem vody Q a průtokem splavnin Qs je zaústěn horský přítok s výrazným splaveninovým režimem (průtok vody Q´ a průtok splavenin Qs´ ). Zaústěním přítoku se v hlavním toku významně zvýší transport splavenin, nikoliv však jeho vodnost. Odezva: Na hlavním toku se musí upravit transportní schopnost proudu ke zvýšenému množství transportovaných splavenin. Splaveniny se budou usazovat pod zaústěním, čímž bude klesat transportované množství v proudu, takže s rostoucí vzdáleností od zaústění bude intenzita usazování stále nižší. Nerovnoměrné usazování povede k růstu podélného sklonu na hlavním toku. Nárůst podélného sklonu bude pokračovat do té doby, než zvýšený podélný sklon i´ kompenzuje zvýšený průtok splavenin Qs´ - tak je dosažen nový rovnovážný stav.

Příklady použití kvalitativní rovnice odezvy Popis: Výstavbou přehrady na splaveninonosném toku se omezil transport splavenin do dolní části toku pod přehradou. Původní průtok splavenin Qs poklesl na Qs´, přičemž průtok vody zůstal nezměněn (Q´ = Q). Odezva: Na části toku pod přehradou se musí upravit transportní schopnost proudu ke sníženému množství transportovaných splavenin Qs´. Transportní schopnost proudu vody převyšuje toto množství splavenin, proto se proud začne obohacovat o splaveniny vlivem zvýšené eroze dna. Postupně jak proud nabírá splaveniny ze dna se transportní schopnost proudu snižuje, což se projeví i zmenšenou tendencí k erozi dna. Nerovnoměrná eroze vede k poklesu sklonu dna i´. Pokles podélného sklonu dna bude pokračovat do té doby, než snížený podélný sklon kompenzuje snížený průtok splavenin Qs´ - tak je dosažen nový rovnovážný stav.