Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_421_Mechanika tekutin Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Mgr. Jaroslav Latoň Průřezové téma Člověk a svět práce Tématický celek Fyzika Ročník 1. Datum tvorby Datum a místo ověření , fyzika 1.Z Druh učebního materiálu Prezentace

2 Anotace Materiál slouží pro práci v hodině i pro samostudium. Je vysvětlen pojem tekutina a hlavní vlastnosti tekutin. Klíčová slova Tekutina, tlak, hydrostatický tlak, vztlaková síla. Metodický pokyn Při spuštění prezentace se objeví vysvětlení základních pojmů a zákonitostí platných pro kapaliny. Ty si žáci mohou ověřit na příkladech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora .

3 Tekutiny (kapaliny a plyny) nemají stálý tvar, ale mění ho podle tvaru nádoby (= jsou tekuté). Různé tekutiny mají různou tekutost, jejíž příčinou je vnitřní tření. Ideální tekutina nemá vnitřní tření. Ideální kapalina je dokonale tekutá a dokonale (zcela) nestlačitelná. Ideální plyn je dokonale tekutý a dokonale (zcela) stlačitelný.

4 Tlak P = 𝑭 𝑺 Pa  = 𝑵 𝒎2  𝐩 𝐡 = h . ρ . g Pa 
Tlak určíme jako podíl síly F působící kolmo na rovinnou plochu a obsahu této plochy S. P = 𝑭 𝑺 Pa  = 𝑵 𝒎2  Hydrostatický tlak c = h b a p = 𝑭 𝑺 = 𝒎 . 𝒈 𝑺 = 𝑽 . 𝝆 . 𝒈 𝑺 = 𝒂 . 𝒃 . 𝒄 . 𝝆 . 𝒈 𝒂 . 𝒃 = c . ρ . g 𝐩 𝐡 = h . ρ . g Pa  Hydrostatické paradoxon (hydrostatický paradox) Hydrostatický tlak nezávisí na množství kapaliny (objemu, hmotnosti), ale pouze na hustotě kapaliny a hloubce.

5 Jak velký tlak je v benzínu v hloubce 3 metry ?
Hustota benzínu je 750 kg m3 . p h = ? (Pa) ρ = 750 kg m3 h = 3 m g = 10 m s2 __________________ 𝐩 𝐡 = h . ρ . g p h = = Pa = 22,5 kPa V hloubce 3 metry působí benzín tlakem 22,5 kPa.

6 Archimedův zákon Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzhůru vztlaková síla. Velikost vztlakové síly Fvz se rovná tíze FG kapaliny stejného objemu, jako je objem ponořené části tělesa. Fvz = V . ρk . g Kde V je objem ponořené části tělesa v kapalině o hustotě ρk. Fvz = Fg – F

7 Jaký objem má těleso o hmotnosti 10 kg, jestliže zcela ponořené do vody napíná pružinu siloměru silou 85 N ? V = ? (m3) g = 10 m.s −2 m = 10 kg ρ = 1000 kg. m −3 F = 85 N ________________________________ FVz = FG– F = V.ρ.g V = F G − F ρ.𝑔 = m.g − F ρ.𝑔 V = − = 0,005 m3 = 5 dm3 Těleso má objem 5 dm3.

8 Citace


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google