Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předpověď živelních pohrom

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předpověď živelních pohrom"— Transkript prezentace:

1 Předpověď živelních pohrom
Ing. Milan Říha, DiS.

2 Velikost katastrof a počty obětí
Na velikost katastrofy se častěji soudí podle počtu obětí a škod než podle velikosti zasažené oblasti. Katalogy velkých přírodních katastrof vydávalo ve svém sborníku UNESCO. Vědecké společnosti pak vydávají své vlastní katalogy. Vulkanologická společnost katalog sopečné činnosti, seizmologická společnost katalogy zemětřesení. Je vydáván i katalog povodní a jsou registrovány sesuvy. V zemích ohrožovaných tropickými cyklóny jsou vedeny podrobné katalogy hurikánů, tajfunů a cyklónů. UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Sídlí v Paříži.

3 Velikost katastrof a počty obětí

4 Předpověď živelních pohrom
Předpokladem ochrany před účinky živelních pohrom je poznání příčin jejich vzniku a jejich mechanismu. Známe-li podstatu přírodního jevu, můžeme jej předvídat. Pohotová a přesná předpověď pohromy je proto nejdůležitějším předpokladem účinné obrany. Podstatu zemětřesení a sopečných výbuchů známe asi z poloviny. Přesnou předpověď zemětřesení nemůžeme určit (efektivita se blíží nule); u sopečné činnosti je možno výbuch předpovědět asi s 50% přesností. Podstatu povodní a sesuvů známe nejlépe a přesnost předpovědi je také poměrně vysoká. Některé katastrofální sesuvy však proběhly zcela neočekávaně. Podstatu tropických cyklonů známe asi ze 75 % a předpověď jejich příchodu je vzhledem k využití družic také poměrně vysoká (90 %).

5 Předpověď a ochrana

6 Způsoby ochrany před živelními pohromami
Účinná ochrana před všemi druhy živelních pohrom je úspěšná jen zčásti. Rozlišujeme ochranu: aktivní – např. stavba hrází proti povodním, bombardování lávových proudů, zpevňování svahů proti sesuvům); pasivní (evakuace a ukrytí).

7 Území České republiky a živelní pohromy
Území České republiky patří mezi ty výjimečné lokality na zemském povrchu, které jsou poměrně v malé míře zasahovány živelními pohromami. Nejsme ovlivňováni činností moře, na našem teritoriu se nevyskytují vulkanické či tektonické procesy ani teplotní nebo geomorfologické extrémy. Intenzita vyskytujících se přírodních procesů zdaleka nedosahuje možných maximálních úrovní. Českou republiku v současné době nejvíce ohrožují: povodně; bouře; sněhové kalamity, námrazy.

8 KONEC


Stáhnout ppt "Předpověď živelních pohrom"

Podobné prezentace


Reklamy Google