Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších."— Transkript prezentace:

1 Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších řádů Astatická soustava

2 Statická soustava nultého řádu Připojíme-li na potenciometr stejnosměrné napětí (tj. způsobíme-li skokovou změnu na vstupu), na výstupu se okamžitě objeví napětí. Taková soustava okamžitě dosáhne nového ustáleného stavu. Další příklad : tlak a průtok v potrubí s kapalinou

3 Statická soustava 1. řádu Skokově změníme přítok vody do nádrže. Protože se zvyšováním hladiny v nádrži roste tlak i na jejím dně, zvětší se i odtok a nového ustáleného stavu není dosaženo hned ale po určité době. Nádrž je statickou soustavou, protože při skoku vstupní veličiny výstupní veličina trvale nenarůstá, ale sama dosáhne ustáleného stavu.

4 Statická soustava 1. řádu Soustava prvního řádu je proto, neboť hladina začne stoupat okamžitě po skokové změně na vstupu. Další příklad: Přívod horké páry do vody protékající nádrží. Výstupní veličinou je teplota odtékající vody.

5 Statická soustava druhého řádu. Jsou 2 spojené nádrže za sebou. V první se míchá přitékající voda s topnou párou. V druhé se míchá ohřátá voda z 1.nádrže s vodou s druhé nádrže. Skoková změna na vstupu celé soustavy se na výstupu 2.nádrže projeví opožděně a teplota na výstupu bude stoupat se zpožděním.

6 Astatické soustavy Z nádrže se odebírá neměnné množství vody čerpadlem. Jestliže při ustálené hladině zvětšíme přítok,hladina bude trvale stoupat. Na základě vlastností soustavy nedosáhne nového ustáleného stavu. Další příklad: hydraulický válec (zvyšování tlaku)l

7 Otázky k danému tématu: 1)Vysvětlete rozdíl mezi statickou a astatickou soustavou. 2)Co je to doba náběhu, doba přechodu doba průtahu? 3)Jak vzniká v soustavě dopravní zpoždění? 4)Jakou závislost vyjadřuje přechodová charakteristika soustavy? Použitá literatura: 1)Robert Binder: Základy automatického řízení pro střední odborná učiliště kapitola 3.2.2. SNTL Praha 1985


Stáhnout ppt "Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších."

Podobné prezentace


Reklamy Google