Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v."— Transkript prezentace:

1 VAR

2 - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v Tabulkách

3 TEPLOTA VARU = teplota, při které kapalina vře. značka: t v jednotka: °C V Tabulkách na straně 93 – 95. Je zde uváděna teplota varu při normálním atmosférickém tlaku. (p n = 101 325 Pa)

4 TEPLOTA VARU ZÁVISÍ NA 1) chemickém složení kapaliny 2) tlaku, nad povrchem kapaliny Vyšší tlak → vyšší teplota varu Užití: tlakový hrnec (Papinův) Nižší tlak → nižší teplota varu Užití: vakuové nádoby (výroba sirupů, marmelád, kondenzovaného mléka – šetří vitamíny)

5 TEPLOTA VARU Voda vře za normálního atmosférického tlaku při 100 °C. Najdi v Tabulkách teploty varu: a) wolframu: t v = … °C b) železa: t v = … °C c) rtuti: t v = … °C d) dusíku: t v = … °C Hledej v Tabulkách na straně 93. Pozor na použití hodnot ze správného sloupce.

6 TEPLOTA VARU Správné řešení: a) wolfram: t v = 5 660 °C b) železo: t v = 2 750 °C c) rtuť: t v = 357 °C d) dusík: t v = -196 °C Látky mají při normálním atmosférickém tlaku velmi rozdílné teploty varu.

7 SKUPENSKÉ TEPLO VARU = teplo, které musíme kapalině dodat, aby se při teplotě varu přeměnila v plyn téže teploty. značka: L v jednotka: J vzorec: L v = m ∙ l v m = hmotnost kapaliny (kg) l v = měrné skupenské teplo varu (J/kg) - v Tabulkách str. 93 – 95

8 Otázky k zamyšlení 1) Proč se lihové teploměry nepoužívají k určování teploty varu vody? ( líh = ethanol)

9 Otázky k zamyšlení 2) Jak zjistíš pomocí Tabulek skupenství látek při dané teplotě? Zkus určit, v jakém skupenství se nachází chlor při 20 °C (a při normálním tlaku).


Stáhnout ppt "VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v."

Podobné prezentace


Reklamy Google