6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Advertisements

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Legislativní proces.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Vláda ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ústavní právo.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Naplňuje přitom pravomoci dané Ústavou ČR a některými běžnými zákony.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
TEST 7. POLITOLOGIE
ZÁKONODÁRNÁ MOC LEGISLATIVA
Název vzdělávacího materiálu
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Občanské soudní řízení I.
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
DUM - Digitální Učební Materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Klasifikace normativních právních aktů
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základy práva I Program: I. Pojem ústavního práva
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Občanské soudní řízení I.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Občanské soudní řízení I.
Úvod do studia práva FSV, 2018
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo – pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON

ÚSTAVNÍ PRÁVO Ústavní právo je soubor právních norem upravujících nejdůležitější právní vztahy ve státě, zejména práva a svobody občanů, uspořádání státu a rozdělení státní moci. Základním pramenem je Ústava České republiky. Tyto zákony mají největší právní sílu.

Ústava ČR nejvyšší zákon ČR změnu nebo doplnění lze provést pouze ústavním zákonem žádné právní normy, nařízení, zákonná opatřeni apod. nesmějí být v jejím rozporu o soulad uvedených předpisů dbá Ústavní soud ČR součástí ústavního pořádku je i Listina základních práv a svobod je složena z preambule – úvodního prohlášení a osmi hlav, které se člení na 113 článků.  

Struktura Ústavy Preambule: Obsahuje prohlášení o věrnosti občanů Čech, Moravy a Slezska tradicím dávné státnosti a prohlášení společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní, kulturní, hmotné a duchovní bohatství.

Hlava první: Základní ustanovení Základní princip Státní moc – přímý výkon státní moci ( referendum)   Listina základních práv a svobod Soudní ochrana Státní občanství Hlavní město Státní symboly

Hlava druhá: Moc zákonodárná ( legislativa) Parlament, jeho komory a členové: Poslanecká sněmovna a Senát Poslanecká sněmovna: 200 poslanců volených na dobu 4 let systémem poměrného zastoupení Senát: 81 senátorů volených na dobu 6. let ( každé dva roky jedna třetina) volených systémem většinovým.

Hlava druhá: Moc zákonodárná ( legislativa) Zasedání komor, rozpuštění sněmovny a veřejnost na schůzích Společná schůze – např. volba prezidenta. Podmínky přijímání usnesení – komory jsou způsobilé se usnášet pokud je přítomna alespoň jedna třetina členů a k přijetí usnesení je nutný souhlas nadpoloviční třetiny členů.

Hlava druhá: Moc zákonodárná ( legislativa) Zákonodárný proces – projednávání a přijímání zákonů. Podání návrhu ( legislativní iniciativu) mají poslanci, senátoři, vláda nebo zastupitelstva samosprávných celků (kraje). Postup: Poslanecká sněmovna po schválení návrh podstoupí Senátu, ten jej schválí, vrátí, zamítne….přijatý zákon je předložen prezidentu republiky. Právo interpelace – poslanci ( nikoliv senátoři) mají vůči vládě možnost klást otázky na něž je člen vlády povinen odpovědět do 30 dnů.

Hlava třetí: Moc výkonná (exekutiva) Prezident republiky – hlava státu, z výkonu své funkce není nikomu odpovědný. Má absolutní imunitu s výjimkou velezrady. Pětileté funkční období, pouze dvakrát po sobě. Pasivní volební právo je 40 let. Vláda – vrcholný kolektivní orgán moci výkonné. Je odpovědná Poslanecké sněmovně, pokud jí vysloví nedůvěru, musí vláda podat demisi - složení: předseda vlády, místopředseda a ministři. Ministři řídí jednotlivá odvětví národního hospodářství a státní správy (resorty).

Hlava čtvrtá: Moc soudní - soudní moc je nezávislá, není tedy odpovědná žádné jiné moci, ani zákonodárné a ni výkonné ( nezávislost výkonu soudcovské funkce, tedy nestrannost soudců. Proto nemůže být soudce ani senátorem ani poslancem). Ústavní soud – nezávislý orgán ochrany ústavnosti. 15 soudců jmenovaných prezidentem republiky na dobu 10 let. Rozhoduje o zrušení zákonů pokud jsou v rozporu s Ústavou ( je garantem ústavnosti). Rozhodnutí jsou závazná!

Další hlavy Hlava pátá: Nejvyšší kontrolní úřad - nezávislý orgán kontrolující hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu Hlava šestá: Česká národní banka - ústřední banka státu. Hlavním úkolem je pečovat o stabilitu měny. Hlava sedmá: Územní samospráva Hlava osmá: Přechodná a závěrečná ustanovení Ústavní pořádek

Listina základních práv a svobod je součástí ústavního pořádku zaručuje, že základní lidská práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné, nezrušitelné. Např. právo na život, právo vlastnit majetek, svoboda pohybu a pobytu, politická práva, petiční právo, práva národnostních a etnických menšin, volební právo, právo hospodářská, sociální a kulturní….

Kontrolní otázky: Co je ústava a jaký má význam v právním řádu? Kdy nabyla účinnosti Ústava ČR? Jak se Ústava ČR člení a co obsahují jednotlivé hlavy? Jak je upravena dělba moci ve státě? Které jsou orgány moci výkonné? Jaká je soustava soudů v ČR? Jaký je princip přijímání zákonů v ČR? Co znamená nezávislost soudní moci? Co je to právo interpelace? Použité zdroje: C.H. BECK, Základy práva