Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Organizace Státní správy
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Organizační členění ÚO
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Kontrola veřejné správy I.
Legislativa.
Právní úprava ochrany lesa
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Státní správa Petr Machala.
Subjekty trestního řízení
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Jana Dudová.  význam jednotlivých determinant zdraví na celkové zdravotní politice zpracovávané Ministerstvem zdravotnictví ČR  „očekávaná délka života“
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Ochrana půdy a lesa.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Definice, základní pojmy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Odbor životního prostředí MHMP
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hygiena a epidemiologie
Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ)
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Aktuální google news, vyhledat zprávy podle klíčového slova „hygienici“ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Prezentace reflektuje stav v ČR, 2017. Situace v okolních zemích se může lišit, v prezentaci odkazujeme na některé zajímavé webové stránky.

Historie Zákon č. 4/1952 Sb. o hygienické a protiepidemické péči K plnění úkolů v péči o zdravé životní a pracovní podmínky, výživu lidí, zdravý vývoj mládeže a v boji proti přenosným nemocem se zřizují orgány hygienické služby Hlavní hygienik Krajský hygienik Okresní hygienik Youtube: film Pozor vizita (https://youtu.be/sCKdZMOTAj4), stopáž do 8:33 min., ukázka činnosti a význam hygieny pro společnost

Historie Zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu Zdraví jako nejvyšší společenská hodnota Vytváření a ochrana zdravých životních podmínek Ovzduší, voda, půda, obytné budovy (Hygiena obecná a komunální) Výživa (Hygiena výživy) Vývoj dětí a dorostu (Hygiena dětí a dorostu) Pracovní prostředí (Hygiena práce) Zvládání přenosných nemocí (Protiepidemické oddělení) Zabezpečování zdravotnických služeb Jednotný systém zdravotnických služeb tvoří zařízení hygienické služby a zařízení léčebně preventivní péče. Závazný posudek hygienické služby byl nezbytný: K projektování staveb, závodů K zaváděným technologiím, výrobě potravin Umísťování škol v přírodě aj. Výchova ke zdravému způsobu života

Současnost Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů Upravuje práva a povinnosti osob v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví Stanoví soustavu orgánů ochrany veřejného zdraví, jejich působnost a pravomoc Veřejné zdraví je určováno souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života. Hodnocením zdravotních rizik je kvalitativní a kvantitativní posouzení míry závažnosti zátěže populace.

Principy Preventivní působení proti působení rizikových faktorů Prevence založená na nejlepším důkazu vs. ekonomické hledisko Obecně přijatelná úroveň míry zátěže stanovená arbitrážně (P < 10-6) nebo statisticky („běžné pozadí“) Postupy založené na hodnocení zdravotních rizik Identifikace nebezpečnosti, vztah dávka/účinek, hodnocení expozice, charakterizace rizika, nejistoty odhadu. Princip předběžné opatrnosti Pokud je zjištěna možnost škodlivých účinků na zdraví, ale přetrvává vědecká nejistota, je možné uplatňovat přiměřená opatření, dokud nebudou k dispozici komplexnější údaje. Informování veřejnosti Sdělování o riziku Účast veřejnosti Princip předvídatelnosti a transparentnosti rozhodnutí Mezioborová spolupráce

Orgány státní správy v OVZ Ministerstvo zdravotnictví (MZ) Krajské hygienické stanice (KHS) a Státní zdravotní ústav a Zdravotní ústavy (SZU a ZU) srov. <SK>: Úrad veřejného zdravotníctva SR a regionálne pracoviská srov. <D>: Institut R. Kocha, Gesundheitsämte Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo dopravy a krajské úřady Monitorování složek životního prostředí Hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) Hodnocení vlivu na zdraví: OOVZ Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra Zajišťují úkoly v ozbrojených složkách a bezpečnostních sborech státu, které jinak v civilním sektoru náležejí do kompetencí MZ ČR a přímo řízených organizací

Úkoly Ministerstva zdravotnictví (vybrané) Zřizuje se služební místo hlavního hygienika České republiky, který má postavení náměstka; ve věcech ochrany veřejného zdraví vystupuje hlavní hygienik České republiky jako orgán Ministerstva zdravotnictví. Hlavního hygienika České republiky jmenuje vláda. Úkoly HH: Řídí a kontroluje výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví a vytváří zdravotní politiku státu, vč. programů prevence. Jmenuje a odvolává ředitele KHS, SZU a ZU Rozhoduje o opravných prostředcích proti rozhodnutím KHS. Stanoví zásady a postupy hodnocení a řízení zdravotních rizik Nařizuje ochranná opatření, sestavuje očkovací programy, dává povolení k mimořádnému očkování... Usměrňuje činnost Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany v otázkách OVZ

Postavení a úkoly KHS (vybrané) Krajské hygienické stanice jsou správními úřady. V čele krajské hygienické stanice je ředitel. Zřizují se ve všech krajských městech s územními pracovišti v okresních městech Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně, Jeřábkova 4, územní pracoviště Blansko Vykonává státní zdravotní dozor nad dodržováním zákazů a plněním dalších povinností stanovených platnými právními předpisy Jako dotčený orgán vydává rozhodnutí v otázkách ochrany veřejného zdraví a doplňuje soustavu státní správy HIA (Health Impact Assesment) jako součást EIA (Environmental Impact Assesment) příklad: výstavba dálnice zasáhne do krajinotvorných prvků, ale ovlivní obyvatelstvo v přilehlých oblastech hlukem z provozu motorových vozidel Provádí epidemiologické šetření a opatření k předcházení vzniku a zamezení šíření infekčních onemocnění Schvaluje provozní řády zařízení zdravotních služeb a jejich změny Stanoví hygienické limity faktorů pracovního prostředí, pokud tento není stanoven v příslušném právním předpise aj. … www.koupacivody.cz

Státní zdravotní dozor SZD vykonávají krajské hygienické stanice podle kontrolních plánů. SZD je nástrojem pro dozor nad plněním povinností stanovených k ochraně veřejného zdraví platnými právními předpisy. Kontrolované osobě je předán protokol o kontrole, proti němuž může kontrolovaná osoba podat námitky ve lhůtě 3 dnů ode dne doručení protokolu o kontrole. Správní odpovědnost Trestní odpovědnost Paragraf 147 - 8 trestního zákoníku: Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a Ublížení na zdraví z nedbalosti se dopouští ten, kdo ublížil také z důvodu hrubého porušení hygienických zákonů.

Postavení a úkoly SZU a ZU Státní zdravotní ústav a zdravotní ústavy (se sídlem v Ústí nad Labem nebo Ostravě, s územními pracovišti) jsou zdravotnickými zařízeními. Statutárním orgánem je ředitel. Náplň činnosti: Vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek Monitoring zdraví a životního prostředí Poradenská činnost, pracovně-lékařské služby, příprava podkladů pro hodnocení a řízení zdravotních rizik (expertízy) a specializovaná diagnostická péče (mikrobiologie, imunologie, alergologie, parazitologie, gentoxikologie, cytogenetika….) jsou doplňkovými službami Realizace místních programů výchovy ke zdraví Postgraduální vzdělávání

Monitoring zdraví a životního prostředí zdravotní důsledky a rizika znečištěného ovzduší (subsystém I) zdravotní důsledky a rizika znečištěné pitné vody (subsystém II) zdravotní důsledky a rušivé účinky hluku (subsystém III) zdravotní důsledky zátěže lidského organismu chemickými látkami z potravinových řetězců, dietární expozice (subsystém IV) zdravotní důsledky expozice lidského organismu toxickým látkám ze zevního prostředí, biologický monitoring (subsystém V) zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické a zdravotní statistiky (subsystém VI) zdravotní rizika pracovních podmínek a jejich důsledky (subsystém VII) zdravotní rizika kontaminace půdy městských aglomerací (subsystém VIII)

Závěr Zdraví je společenskou hodnotou i veřejným zájmem společnosti. Přesto kontroverzní zůstává otázka velikosti vlivu státu (řízení „shora“ vs. řízení „zdola“). Ochranu a podporu zdraví spoluvytváří Preventivní složka (KHS, SZU, ZÚ) Represivní složka (KHS) Vědecká a datová základna (SZU a ZU) Bezchybná realizace primární prevence poskytuje příležitost ke zlepšení zdraví, životní pohody, jistot a bezpečí obyvatelstva. Preventivní složka na KHS: stanoviska Preventivní složka na SZU a ZU: programy výchovy ke zdraví