AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Vánoce.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace Prezentace seznámí žáky s vánočními zvyky a tradicemi v Čechách a na Moravě. Popisuje dobu adventní, samotné Vánoce a lidové zvyky, které se dodnes.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Hodně štěstí v novém roce
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_01_ Dopravní značky
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_01_ Římské číslice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_11 Poměr II
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast
Rok v jeho proměnách a slavnostech
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_02 Podzim
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_19_ Test 1
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Riskuj-Vánoce
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_11_ Zlomky
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_29_Číslovky
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_03 Objem a povrch
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_20_Dny v týdnu 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice TEMA: Prvouka 2. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Člověk a jeho svět. Materiál slouží k procvičení učiva Soužití lidí Vytvořeno jako DUM do předmětu Prvouka pro 2.ročník Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Klíčová slova – prosinec, Vánoce, tradice- zvyky Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013. Děti si připomněly různé předvánoční i vánoční tradice.

PROSINEC A TRADICE Prosinec je poslední měsíc v roce. Je to první zimní měsíc. Je velmi bohatý na různé tradice – zvyky.

Čtyři neděle před Vánocemi začíná advent- období čekání na Vánoce Čtyři neděle před Vánocemi začíná advent- období čekání na Vánoce. Na stůl se dávají věnce se čtyřmi svícemi a každou neděli se zapaluje jedna. Poslední adventní neděli už září všechny.

4. prosince má svátek Barbora 4.prosince má svátek Barbora. Svobodné dívky si v ten den trhaly větvičky jabloní a když jim na Vánoce rozkvetly, do roka se vdaly…..?! Navštěvují se různé vánoční trhy, pečou se perníčky a jiné vánoční cukroví.

6. prosince je Sv. Mikuláše 6. prosince je Sv. Mikuláše. V předvečer svého svátku obchází Mikuláš v doprovodu andělů a čertů děti, odměňuje je drobnými dárky. Děti říkají básničky a čertům slibují, že budou hodné.

Mikuláš navštěvuje i děti ve škole.

Nejvíce děti milují Vánoce. Češi slaví Vánoce v předvečer narození Ježíše -24.prosince. Zdobí si stromeček. Zabalují dárky. Staví betlémy.

Hrají se i „živé betlémy“ o narození Ježíška.

Zpívají se koledy. Lidé se setkávají a přejí si pěkné svátky.

Na Štědrý den bychom se měli postit až do svitu první hvězdy, pak uvidíme zlaté prasátko. Ke štědrovečerní večeři se jí kapr a bramborový salát. Od stolu smí odejít jen hospodyně, jinak by se přivolalo neštěstí. Prostírá se o jeden talíř navíc. Buď pro nečekaného hosta nebo pro Ježíše. Pod talíř se schovává šupina, aby bylo příští rok dostatek peněz. Po štědrovečerní večeři se rozkrajovala jablíčka. Jádřinec s krásnou hvězdičkou znamenal štěstí.

Pouštění lodiček Do prázdné půlky skořápky ořechu se voskem přilepí malinká svíčka. Takovéto lodičky se pouštěly po vodě v lavoru. Komu vydržela nejdéle nad vodou, toho čekal dlouhý a šťastný život.

Lití olova Roztavený kousek olova na kovové lžíci se rychle, ale opatrně vlije do lavoru s vodou. Podle tvaru odlitku se věští budoucnost. Například tvar biče znamená dalekou cestu. Tvar brouka, že budeš oblíbený. A tak podobně.

CITACE Fotografie a text autor.