Wolfgang Amadeus Mozart

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Wolfgang Amadeus Mozart
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Klasicismus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Významní hudební skladatelé VY_32_INOVACE_A14 Sada 2 Umění a kultura ZŠ Pačejov.
Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_04_HV_Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3421 NázevWolfgang Amadeus Mozart Téma hodinyŽivot a dílo W. A.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola a Mate ř ská škola generála Pattona Dýšina, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Bed ř iška Ko ž eluhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_02 TÉMA:
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Software počítače – opakování
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Romantismus.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Název školy: Základní škola Netvořice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Inf Ovládání operačního systému
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opakujeme dějepis na II. stupni
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: Základní škola Netvořice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Představivost a fantazie
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Netvořice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Téma (název prezentace)
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Základní informace, ukázky z děl
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Československá republika-demokratický stát
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
První Habsburkové na českém trůnu
Neživá příroda - vzduch
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Johan Sebastian Bach AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Wolfgang Amadeus Mozart Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 31 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 25. 9. 2012

Wolfgang Amadeus Mozart

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Klasicismus, geniální dítě, Rekviem, Don Giovanni, Bertramka.

Wolfgang Amadeus Mozart 27. ledna 1756, Salzburg 5. prosince 1791, Vídeň Klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos; geniální hudebník, který za svého života vytvořil 626 děl světského i duchovního charakteru – opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše a chorály.

Wolfgang Amadeus Mozart

Dětství a mládí: Nejmladší ze sedmi dětí Leopolda a Anny Marie Mozartových. Vzácné hudební nadání – vynikající sluch, dobrá hudební paměť, píle. Ve čtyřech letech hrál na klavír, v šesti komponoval své první skladby. V dětství cestoval s celou rodinou na dlouhých hudebních turné po metropolích celé Evropy. Společně se sestrou byli na turné představováni jako zázračné děti.

Portrét Mozarta v době dětství Portrét Mozarta v době dětství. Již tehdy byl považován za velký hudební talent a objel se svými rodiči půlku Evropy.

Mozartova sestra Maria Anna jako mladé děvče.

Život: Chtěl být svobodným umělcem, závislým jen na tom, co sám dokáže. Živil se vyučováním, koncertním vystupováním – nebylo finančně výhodné. Přes všechno umění a slávu zemřel velmi chudý. Byl pohřben do hromadného hrobu s vídeňskou chudinou.

Bertramka Vila Bertramka se nachází v Praze na Smíchově. Byla místem pobytu Mozarta při jeho pražských návštěvách. Hostili ho manželé Duškovi. V současnosti se v této vile nachází Mozartův památník.

Vila Bertramka na Smíchově

„Mí Pražané mi rozumějí.“ Dílo: „Mí Pražané mi rozumějí.“ Vážili si jeho hudby více než ve Vídni. Figarova svatba – tuto operu dirigoval ve Stavovském divadle, hudba z této opery se stala velmi oblíbenou, a proto přijal nabídku, aby další operu složil jen pro Prahu = Don Giovanni. Pražská symfonie = náklonnost k Praze.

Programový sešit opery Figarova svatba pro inscenaci v Praze, 1786

Dílo: K nejznámějším Mozartovým skladbám dále patří: Kouzelná flétna Malá noční hudba - serenáda Rekviem – mše za zemřelé Mozartův život byl velmi krátký, zemřel v pouhých 35 letech. Přesto stačil složit více než 600 skladeb.

Don Giovanni, Menuet z 1. dějství Poslech: CD č. 17 Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni, Menuet z 1. dějství (Zajímavost: melodie zvonkohry v rakouském Salcburku, náměstí Residence)

Opakování: Kterou operu složil pro Pražany? Jakou přezdívku měl Mozart v dětství? Jak se nazývá mše za zemřelé? Kde v Praze bydlel? Od kolika let hrál a komponoval?

Řešení: Pro Pražany: Don Giovanni „Zázračné dítě“ Rekviem Vila Bertramka na Smíchově Ve čtyřech letech hrál na klavír, v šesti komponoval své první skladby.

Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN 80-723-5295-4. KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN 80-857-6803-8.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Použity obrázky z klipartu.