Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011-11-12 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011-11-12 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín Dvořák ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen pro 2. stupeň ZŠ, slouží pro výklad látky o hudebním skladateli Antonínu Dvořákovi.

2 Antonín Dvořák Hudební skladatel * – †

3 Čím byl? Skladatel Profesor Ředitel Varhaník Dirigent
Nejvýznamnější český hudební skladatel Na pražské konzervatoři Konzervatoří v Praze a v New Yorku Studoval varhanickou školu Úspěšně dirigoval své vlastní skladby Violista, houslista, klavírista

4 Co skládal? Symfonie Opery Koncerty Komorní skladby
 Hudební útvar komponovaný pro velké nástrojové obsazení (symfonický orchestr). Divadelní představení s hudbou. Skladby pro sólový nástroj a doprovod Např. smyčcové kvartety

5 Co prožil? V letech 1892–1895 se stal ředitelem konzervatoře
Po návratu do Čech Dvořák především odpočíval s rodinou ve Vysoké. V letech 1892–1895 se stal ředitelem konzervatoře v New Yorku. V roce 1901 se stal profesorem na pražské konzervatoři. V roce 1873 se Antonín Dvořák oženil. Cambridge Narodil se v obci Nelahozeves V šestnácti letech Dvořák odešel do Prahy Birmingham Londýn Studovat varhanickou školu. Zároveň hrál na violu v orchestruProzatímního divadla pod vedením Bedřicha Smetany. Jeho otec František byl řezníkem, hostinským a také hráčem na citeru. Otec původně pro syna rovněž plánoval práci řezníka.  Se svou ženou Annou pak měli devět dětí, ze kterých tři zemřely ještě v dětství. Jeho pobyt ve Spojených státech amerických mu přinesl další pocty a definitivně i světovou proslulost. Antonín Dvořák zemřel po pěti týdnech nemoci na srdeční selhání.  5. května byl pohřben na Vyšehradském hřbitově.   1. května 1904 ve 12 hodin Antonín Dvořák zemřel.  Dvořákovy šedesáté narozeniny v roce 1901 se staly národní událostí. Právě zde pak složil jedny z jeho nejznámějších oper - Rusalku a Armidu. Jako úspěšný skladatel začal brzy koncertovat po Evropě.

6 A čím se vlastně proslavil?
Symfonie: Č. 9 NOVOSVĚTSKÁ Opera: RUSALKA Klavirni dila: HUMORESKA Slovanske tance

7 Použité zdroje: [cit. 2011–11–12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: [cit. 2011–11–12]. Ostatní obrázky


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011-11-12 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín."

Podobné prezentace


Reklamy Google