Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Československá republika-demokratický stát

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Československá republika-demokratický stát"— Transkript prezentace:

1 Československá republika-demokratický stát
video

2 Když se řekne první republika, rozumí se tím období od vzniku naší samostatné republiky až do roku Toto období považujeme za dobu největšího rozkvětu našeho státu ve 20.století. Nová republika patřila mezi nejrozvinutější státy světa. Vedla si výborně hospodářsky, rozvíjel se sport, dařilo se modernímu umění.

3 Stěžejní zásluhu na vzniku a rozvoji první republiky měl její zakladatel a první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Narodil se v Hodoníně v chudé rodině. Nejprve se vyučil kovářem, pak začal studovat a stal se doktorem filosofie. Jméno Garrigue převzal po své manželce Američance Charlottě Garrigue, se kterou se seznámil při pobytu v německém Lipsku, kde po studiích pracoval jako soukromý vychovatel. Poté se stal docentem na vídeňské univerzitě. V r.1882 se stěhují do Prahy, kde dostal místo profesora filosofie. V letech vykonával funkci prezidenta Československa. Zemřel v Praze.

4 Samostatný československý stát vznikl po skončení 1. světové války 28
Zahrnoval Čechy, Moravu, část Slezska, Slovensko a Podkarpatskou Rus. Vedle Čechů, Moravanů a Slováků, zde žili i Němci, Maďaři, Poláci, Rusíni. Podle údajů z roku 1921 žilo v Československu 13,6 miliónů obyvatel – z toho přes 8,7 milionů Čechoslováků. V pohraničních oblastech u nás žily asi 3 miliony Němců, kteří se dovolávali svých práv. Dále 0,7 mil. Maďarů a 0,5 milionu Rusů a Ukrajinců. 200 tisíc obyvatel se hlásilo k židovské národnosti a žilo zde dalších 300 tisíc obyvatel ostatních národností.

5 Vlajku s modrým klínem navrhl Jaroslav Kursa (červenec 1919).
Se vznikem republiky byla zavedena nová měna Československá koruna (Kč). Autorem bankovek i nových poštovních známek byl malíř Alfons Mucha. Vlajku s modrým klínem navrhl Jaroslav Kursa (červenec 1919). Československá republika přijala brzy Ústavu-nejdůležitější zákon státu. Ta zajišťovala všem občanům základní práva a svobody. - rovnost práv občanů bez ohledu na původ, národnost a pohlaví - účast v politickém životě - svobodu projevu politických názorů a náboženského vyznání

6 Otázky a úkoly: 1. Čemu říkáme období první republiky?
2. Ze kterých území se skládala 1.republika? 3. Kdo byl prvním prezidentem a co o něm víte? 4. Co zajišťovala Ústava československé republiky? Otázky a úkoly:

7 ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5
ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN H4&feature=youtu.be Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Československá republika-demokratický stát"

Podobné prezentace


Reklamy Google