Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XVII_2_01_Antonín Dvořák Šablona číslo: XVII Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 01 Autor: Mgr. Zuzana Pácaltová

2 Anotace: Seznámení s životem a tvorbou hudebního skladatele Antonína Dvořáka.
Očekávaný výstup: Žák zná základní údaje o životě a tvorbě Antonína Dvořáka a chápe vztah mezi nimi. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 9 – 11 let Klíčová slova: Antonín Dvořák, hudební skladatel Pomůcky a materiál: interaktivní tabule Potřebný čas pro výuku DUM: 20 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci sledují prezentaci a podrobnější výklad učitele mohou doplnit vlastními poznatky o hudebním skladateli.

3 ANTONÍN DVOŘÁK

4 Narodil se v rodině řezníka a hostinského.
ANTONÍN DVOŘÁK * 8. září 1841 Nelahozeves Narodil se v rodině řezníka a hostinského.

5 Otec chtěl, aby se stal také řezníkem.
ANTONÍN DVOŘÁK Otec chtěl, aby se stal také řezníkem. Brzy však odhalili jeho mimořádný talent (hrál na housle, violu, klavír, varhany). Studoval varhanickou školu Zároveň hrál na violu v orchestru Prozatimního divadla pod vedením Bedřicha Smetany.

6 V roce 1873 se oženil s její sestrou Annou.
ANTONÍN DVOŘÁK Zamiloval se do své žákyně Josefíny Čermákové. Jeho city však nebyly opětovány. V roce 1873 se oženil s její sestrou Annou. Měli spolu devět dětí. Tři z nich zemřeli během jednoho roku. Svůj zármutek Dvořák vyjádřil ve sborovém díle Stabat mater.

7 Proslavily ho Slovanské tance.
ANTONÍN DVOŘÁK Proslavily ho Slovanské tance. Díky hudbě cestoval po Evropě – Londýn, Birmingham, Moskva, Petrohrad. V letech působil jako ředitel americké národní konzervatoře v New Yorku. V roce 1901 se stal profesorem na pražské konzervatoři.

8 Základem jeho hudby jsou české melodie.
Dílo ANTONÍNa DVOŘÁKa Základem jeho hudby jsou české melodie. Zajímá se také o hudbu dalších slovanských národů (Slováků, Poláků, Rusů). Při svém pobytu v Americe se inspiroval hudbou amerických černochů a indiánů.

9 9. symfonie Z Nového světa
dílo ANTONÍNa DVOŘÁKa 9. symfonie Z Nového světa Některé motivy jsou inspirovány hudbou amerických černochů a jejich spirituály. Tato skladba zazněla jako první po přistání na Měsíci v roce 1969.

10 Čert a Káča, Rusalka, Jakobín Symfonické básně:
dílo ANTONÍNa DVOŘÁKa Opery: Čert a Káča, Rusalka, Jakobín Symfonické básně: Vodník, Zlatý kolovrat, Polednice Klavírní skladby: Slovanské tance (16 tanců) Ženské sbory: Moravské dvojzpěvy

11 Zemřel na selhání srdce.
ANTONÍN DVOŘÁK † 1. května 1904 Praha Zemřel na selhání srdce. Tento český hudební skladatel, dirigent a učitel hudby je pohřben na Vyšehradském hřbitově.

12 Zdroje: http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/1/12/Dvorak
Zdroje:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google