Odchylky od větné stavby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skladba – odchylky od pravidelné větné stavby
Advertisements

Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě
Digitální učební materiál
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nepravidelnosti větné stavby
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Několikanásobné větné členy
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zvláštnosti větné stavby
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
LINGUA CECA I LM Udine 2013/2014. Přednáška P4 STAVBA ČESKÉ VĚTY Pravovalenční členy větné struktury - komplementy.
Figury II Marcela Jurková.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Elipsa a zeugma Jan Martikán (325587).
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
holé, rozvité, několikanásobné
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková.
Anakolut Chlapci, když přišli ráno do školy, byla jim zima. Poslední podmínkou je zhlédnutí pěti filmů, z toho tři filmy české a dva zahraniční. Víme,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 19 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České.
Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Věta se skládá ze slov Název školy
Opakujeme vedlejší věty 1
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Zvláštnosti větné stavby
Opakování a procvičování
Funkční styl odborný.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Odchylky od větné stavby, které jsou syntaktickými chybami
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní větné členy – přísudek
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

Odchylky od větné stavby Nejčastější chyby ve skladbě

Odchylky od větné stavby Přehled viz UČEBNICE, S. 59 Výskyt v mluvené nepřipravené komunikaci Některý větný člen je vynechán, nebo přidán A) VYNECHÁNÍ VĚTNÉHO ČLENU: Elipsa (výpustka) – vynechání slov zřejmých z kontextu Např. Je deset (hodin). Musím (jít) domů. Aposiopese (neukončená výpověď) – mluvčí je přerušen nebo neví, jak pokračovat Např. Dělej, nebo tě…! Já se z toho…!

Odchylky od větné stavby B) PŘIDÁNÍ VĚTNÉHO ČLENU: Vždy oddělit čárkami! Samostatný větný člen – výraz stojící před větou nebo za ní (Hudba, ta vždycky potěší! To je opravdu chytrý kluk, ten Petr.) Osamostatněný větný člen – výraz připojený za větu a oddělený tečkou (Musíš k doktorovi. Do města.) Oslovení (Kdy se vrátíš, Evo?) Citoslovce (Brr, to je mi zima!) Vsuvka (O tom jsem, přiznávám, nepřemýšlel.)

Chyby ve větné skladbě 1) ZEUGMA = zanedbání dvojí vazby Dva větné členy (slovesa) s odlišnou vazbou (předložka, pád) jsou společně rozvity jediným větným členem Např. Zajímali jsme se a také četli nové knihy. SPRÁVNĚ: Zajímali jsme se o nové knihy a také jsme je četli. Např. Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí přetvářku. SPRÁVNĚ: Poctivý člověk opovrhuje přetvářkou a nenávidí ji.

Chyby ve větné skladbě - cvičení Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Nebyl schopen přijmout a postarat se o její dítě z prvního manželství. Letadla přistávají a opět startují z nového letiště. Známe a vážíme si práce svých učitelů. Lidé si přáli a dovolávali se míru. Hovořili spolu před i po přednášce. Naším cílem je poznání a sžití se s novým prostředím. Sledujte a řiďte se jeho pokyny.

Chyby ve větné skladbě 2) KONTAMINACE = křížení vazeb Záměna vazby slov s podobným významem či tvarem Např. Vyvaroval se rozhodnému kroku. (vyvarovat se – čeho; vyhýbat se – čemu) Např. Osočil se na mě, že podvádím. (osočit – koho; osopit se – na koho) Např. Mimo Evy tam byli všichni. (mimo – koho, co; kromě – koho, čeho)

Chyby ve větné skladbě - cvičení Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Gratuluji vám za vaše úspěchy. Proti nepřátelům reformy je třeba čelit mediální kampaní. Nějak jsem na to opomněla. Měli byste zodpovědět na naši otázku. Neztrácej veselé mysli! Žádali ho k podpisu nevýhodné smlouvy. Uveď všechno, co k tomu souvisí.

Chyby ve větné skladbě 3) ATRAKCE = skladební spodoba Tvary sousedních slov se navzájem nesprávně přizpůsobí (obvykle pádem) Např. Spoustě lidem to nedojde. SPRÁVNĚ: Spoustě lidí to nedojde. Např. Vzhledem k nedostatku chemikáliím to nestihneme. SPRÁVNĚ: Vzhledem k nedostatku chemikálií to nestihneme.

Chyby ve větné skladbě - cvičení Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Citoval z dopisu mně adresovanému. Ve většině případech se jim to nepodařilo. Zastavili se v půli cestě. Není člověku dobré být samotnému. Čistota obce slouží zdraví spoluobčanům. Děkujeme divadelnímu souboru studentů vedeného Klárou Novákovou. Před sluncem východem musíme vyrazit.

Chyby ve větné skladbě 4) ANAKOLUT = vyšinutí z větné vazby K začátku věty je mluvnicky nesprávně připojen zbytek textu Např. Děti, když přišly, bylo jim smutno. SPRÁVNĚ: Děti, když přišly, byly smutné. Např. Nutné je splnění pěti úkolů, z toho tři teoretické a dva praktické. SPRÁVNĚ: Nutné je splnění pěti úkolů, z toho tří teoretických a dvou praktických.

Chyby ve větné skladbě - cvičení Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Ty, kterých se to týká, ať se nad sebou všichni zamyslí. Lidé často, když dělají nějakou práci poprvé, nedaří se jim dobře. My dva, ty a já, s námi to nedopadne dobře. Každý, kdo chce odmaturovat, je třeba, aby přečetl dvacet knih. Rovnoprávnosti žen, když jsou zaměstnané a pečují o děti, sotva lze zajistit.

Chyby ve větné skladbě - cvičení DALŠÍ CVIČENÍ - PRACOVNÍ SEŠIT, S. 54/30; S. 55/32 SOUHRNNÁ CVIČENÍ NA SKLADBU SOUVĚTÍ - PRACOVNÍ SEŠIT, S. 58/43 - CELÉ