POZNEJ SVÉHO KLIENTA pojistné podvody v pojišťovnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Pracovní právo. Pohovor
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Ing.Lenka bombera piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO40 Název školy.
Profesionální likvidace pojistných událostí Ladislav Burián / Praha /19. dubna 2016/BIVS Praha
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Odvětví pojištění - přehled Petr Mrkývka. Odvětví pojištění Odvětví životních pojištění Odvětví neživotních pojištění viz příloha zákona o pojišťovnictví.
Pojišťovnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Autor: Ing. Sikorová Renata
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Správa sociálního zabezpečení
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
TVORBA A OCHRANA MAJETKU
Příjmy z kapitálového majetku
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Zákon o sociálním podnikání
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Právo sociálního zabezpečení
RIZIKO.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Přehled nejdůležitějších novinek
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
RIZIKO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
1.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
Zrušena možnost platit složenkou
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
Právo sociálního zabezpečení
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
– pojištění ve financování
Druhy pojištění BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

POZNEJ SVÉHO KLIENTA pojistné podvody v pojišťovnictví MILAN HRADEC VŠFS 2018

POJISTNÝ PODVOD A PŘÍKLADY PODVODNÉHO JEDNÁNÍ Pojistným podvodem se rozumí jednání, kterého se dopouštějí fyzické nebo právnické osoby za účelem získání prospěchu nebo obohacení se na úkor pojišťovny. Pojistný podvod je trestným činem namířeným proti majetku a do trestního zákona se dostal s účinností od 1. ledna 1998. Pojistného podvodu se dopustí ten, kdo při sjednávání nebo změně pojistné smlouvy uvede nepravdivé či hrubě zkreslené informace nebo zamlčí důležité údaje (VĚK, ZDRAVOTNÍ STAV, VELIKOST RIZIKA, VÝŠE ŠKODY, DŮVOD VZNIKU, DOLOŽENÉ DOKLADY, apod.) Pojistným podvodem však je i úmyslně vyvolaná pojistná událost (AUTONEHODA, UBLÍŽENÍ NA ZDRAVÍ, apod. ) či jednání, které by vedlo ke zvýšení vzniklé škody (NADHODNOCENÍ MAJETKU, POJIŠTĚNÍ JIŽ POŠKOZENÉ VĚCI) Za spáchání pojistného podvodu lze uložit trest odnětí svobody v rozmezí 2–10 let, zákaz činnosti, propadnutí věci anebo peněžitý trest.

Pojistné podvody v životním a neživotním pojištění ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – je pojištění zaměřené na ochranu pojištěné osoby, má za cíl poskytnout ochranu jednotlivci či jeho rodině proti např. RIZIKU SMRTI, TRVALÉ INVALIDITY, SMRTI ÚRAZEM. Vzhledem k tomu, že tyto druhy pojištění je náročné falsifikovat, podvody v životním pojištění se vyskytují zřídkakdy. NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – lze snadně charakterizovat jako pojištění, které nespadá do odvětví životního pojištění. ČAP rozeznává 4 obory POJIŠTĚNÍ– VOZIDEL, PŘEPRAVY, MAJETKU A ZODPOVĚDNOSTI, a OSOB. Patří sem následující SKUPINY: Pojištění úrazu Pojištění motorových vozidel (např. POV a HAV) Námořně a dopravné pojištění Letecké pojištění Pojištění proti požáru a jiným majetkovým škodám (např. pojištění domácnosti) Pojištění odpovědnosti za škodu Pojištění úvěru a záruky Souhrnné neživotní pojištění

INDIKÁTORY POJISTNÝCH PODVODŮ FAKTORY, které signalizují detektivům pojišťoven, že pojistná událost může být podvod. Mezi obecné a nejčastější faktory patří: Více škod během krátkého období Pozdní placení nebo úplné neplacení pojistného Nátlak na rychlé vyplacení pojistného plnění v hotovosti Vyhýbání se kontaktu s pojišťovnou během šetření PU Nedodání potřebných dokumentů Pozměněné dokumenty Sporná autentičnost dokumentů Častá změna pojišťovny Uzavření pojistné smlouvy krátce před PU Zvýšení pojistného plnění krátce před PU Žádní svědci Příliš mnoho svědků

předsmluvní povinnosti Informační a záznamová povinnost pojišťovacího zprostředkovatele podle ZPZLPU Analytická a upozorňovací povinnost pojišťovny podle NOZ Dotazy směřující k ověření existence či neexistence pojistného zájmu Informační / seznamovací / vysvětlovací povinnosti pojišťovny Sdělení povinných předsmluvních informací Poskytnutí/seznámení/vysvětlení pojistných podmínek „Vytažení na povrch“ doložek a neočekávatelných ustanovení pojistných podmínek Povinnost vydat pojistníkovi pojistku

POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 % POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN. Pravděpodobnost odhalení pojistného podvodu v loňském roce opět vzrostla z důvodu zvyšování intenzity boje proti tomuto druhu kriminality. Průměrná výše uchráněného případu prokázaného pojistného podvodu narostla ze 146 000 Kč na 163 000 Kč, což představuje významný nárůst o 11 %. Na rozdíl od roku 2016, kdy se nejvíce případů prověřovalo v pojištění osob, převládá v roce 2017 nejvíce šetřených případů pojistného podvodu v ‚tradičním‘ odvětví – pojištění vozidel. Tabulka na dalším snímku.

POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 % POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN.

POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 % POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN. V rámci pojištění vozidel narůstá množství šetřených případů zejména u majetkových škod povinného ručení (+59 %), a u rizika havárie z havarijního pojištění (+24 %) naopak klesá počet případů u škod na zdraví z povinného ručení (–17 %) a případů odcizení vozidel (–35 %). Největší objem podvodně nárokovaných škod, přesahující částku 663 mil. Kč, pak byl odhalen v pojištění majetku a odpovědnosti, kde navíc v roce 2017 došlo meziročně k 9% růstu počtu prověřovaných událostí, a to na 2831 případů. Tabulka na dalším snímku.

POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 % POČET PROVĚŘOVANÝCH POJISTNÝCH PODVODŮ V ROCE 2017 NAROSTL O 13 %. POJIŠŤOVNY UCHRÁNILY PŘED PODVODNÍKY VÍCE NEŽ MILIARDU KORUN.

Děkuji vám za pozornost Milan.Hradec@seznam.cz