Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město"— Transkript prezentace:

1 Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
Policisté na teritoriu Městského ředitelství policie Plzeň za rok 2017 od 1. ledna do 31. prosince zaznamenali celkem 4898 případů, které byly kvalifikovány jako trestný čin, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 168 případů více. Policisty bylo objasněno celkem 42 % z celkového nápadu trestné činnosti. Je ovšem nutné zohlednit, že vyšetřování některých případů stále probíhá a proto se nejedná o konečná čísla, co se týče objasněnosti případů. Přestože jsme v loňském roce zaznamenali mírný nárůst trestné činnosti, z dlouhodobého hlediska má kriminalita klesající tendenci. Dle statistik vyplývá, že nejvíce zaznamenaných trestných činů v Plzeňském kraji, bylo spácháno právě na území Městského ředitelství policie Plzeň. Škoda způsobená pachateli trestné činnosti dosahuje částku přesahující 189 miliónů korun.

2

3 Městské ředitelství policie Plzeň je zatíženo množstvím kriminogenních faktorů. Vysoká míra fluktuace osob, velká anonymita, množství pracovních sil z okolních měst, či států, to vše jsou faktory, které ovlivňují míru kriminality na našem území. Pozitivním hlediskem ovšem je, že jsme v roce 2017 zaznamenali pokles spáchaných násilných trestných činů. Oproti roku 2016 násilných trestných činů evidujeme o 83 případů méně.

4 Majetkové trestné činy jsou jako v předchozích letech nejčastějším skutkem páchaném na území Městského ředitelství policie Plzeň. V roce 2017 se nejčastěji vyskytovaly krádeže prosté (rok – 1684 skutků, rok 2017 – 1816 skutků), následovaly krádeže vloupáním (rok 2016 – 518 skutků, rok 2017 – 609 skutků). V této oblasti páchané kriminality policisté zaznamenali mírný nárůst spáchaných skutků na našem teritoriu. Z hlediska porovnání s jednotlivými územními odbory, Městské ředitelství policie Plzeň řeší téměř 60 % z celkového počtu majetkových trestných činů celého krajského ředitelství.

5 V uplynulém roce 2017 evidujeme méně spáchaných násilných trestných činu. Násilné trestné činy patří mezi nejzávažnější možnou kriminalitu vůbec. Policistům se daří i tuto trestnou činnost velmi dobře rozkrývat a dopadnout pachatele. Úspěšnost objasněnosti činí téměř 66 %. Nejvíce násilných trestných činů, které policisté zaznamenali, byly kvalifikovány jako úmyslné ublížení na zdraví (celkem 131 případů), následovala loupež (celkem 54 případů), porušování domovní svobody (celkem 51 případů) a nebezpečné vyhrožování (celkem 47 případů).

6 Na území Městského ředitelství policie Plzeň policisté evidují celkem 40 případů mravností kriminality. Oproti loňskému roku je zaznamenán pokles, a to o 9 případů.

7 Drogová problematika se nevyhýbá ani našemu území
Drogová problematika se nevyhýbá ani našemu území. V souvislosti s touto problematikou evidujeme mírný nárůst případů oproti roku Nutno podotknout, že i zde je objasněnost téměř 60%.

8 Trestné činy kvalifikované jako maření úředního rozhodnutí a vykázání a sprejerství má v roce 2017 tendenci vzrůstající, ovšem naopak tendenci klesající má například trestný čin výtržnictví ( rok skutků, rok 2017 – 68 skutků) , dále evidujeme o 5 úmyslně založených požárů méně.

9 Ze zbývající kriminality policisté na území Městského ředitelství policie Plzeň v loňském roce prověřovali celkem 413 případů, 119 z nich se týkalo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství. Oproti roku 2016 těchto skutků evidujeme o 79 méně. Meziroční pokles policisté evidovali také u případů zanedbání povinné výživy.

10 Statistika hospodářské trestné činnosti hovoří o mírném nárůstu spáchaných skutků. V roce policisté evidovali 588 případů, což je o 42 více oproti roku Objasněnost kriminality takzvaných bílých límečků je téměř poloviční.


Stáhnout ppt "Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město"

Podobné prezentace


Reklamy Google