ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-02 Sortiment zboží Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží Obsahem jsou základní odborné pojmy, sortiment zboží, včetně jeho rozdělení
Organické zboží Původ je z živé přírody mléko med maso ryby koření zelenina ovoce káva čaj čokoláda nápoje vejce cukr
Anorganické zboží Původ je z neživé přírody sůl baterie karoserie motorového vozidla šrouby hřebíky sklenice
SORTIMENT odborný název používaný v prostředí maloobchodu a velkoobchodu jedná se o rozdělení zboží do jednotlivých dílčích podskupin podle zvoleného hlavního kritéria rozdělení zboží určuje hlavní užitná vlastnost, účel pro nějž bylo zboží vyrobeno
Potravinářské zboží Výrobky z obilovin Pekařské výrobky Těstoviny Cukrářské výrobky Zmrzliny Mražené krémy Přírodní sladidla Med Škroby Ovoce Zelenina Brambory Houby Maso a masné výrobky Mléko a mléčné výrobky Káva Kávoviny Čaj Kakao Čokoláda Cukrovinky Nápoje Koření Hořčice Ocet Jedlá sůl Dochucovací prostředky Kypřící prostředky Výrobky studené kuchyně Dehydratované výrobky Hotové pokrmy průmyslově vyráběné Potraviny zvláštní výživy Potraviny nového typu
Průmyslové zboží Textilní a oděvní zboží Obuv a kožená galanterie Hodiny a klenoty Drobné zboží Drogistické zboží Nábytek Hudební nástroje Domácí potřeby Silniční motorová vozidla Pohonné hmoty a maziva Staviva
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 7-9. ISBN NEUVEDENO ANDERLE, Peter; SCHWARZ, Helmuth. Zbožíznalství, Poživatiny - potraviny, pochutiny. Praha: SNTL, 1999, 7. ISBN 80-902110-9-7 AUTOR NEUVEDEN. Sortiment [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sortiment Obrázky: http://office.microsoft.com