Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013"— Transkript prezentace:

1 Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ , tekuté mléčné výrobky a zakysané mléčné výrobky Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

2 Anotace Tento učební materiál seznamuje žáky s tekutými a zakysanými mléčnými výrobky. Přibližuje jejich význam ve výživě, výrobu a tržní druhy.

3 Tekuté mléčné výrobky Mezi tekuté mléčné výrobky patří smetana a různé druhy ochuceného mléka. Nezařazují se mezi ně sice tekuté, ale pomocí mléčného kvašení vyrobené, výrobky z mléka (např. acidofilní mléko, podmáslí). Takové mléčné výrobky se zařazují mezi zakysané mléčné výrobky.

4 Smetana Smetana se vyrábí odstřeďováním mléka, pasterizuje se a okamžitě se zchladí. Podle obsahu tuku se rozlišuje: smetana do kávy (6%) smetana sladká (12%) sm. ke šlehání (32%) Podle trvanlivosti: běžná (čerstvá) trvanlivá ! Šlehačka ve sprejovém balení – patří do této skupiny výrobků, pokud je opravdu ze smetany. Většina těchto výrobků je z rostlinných tuků – nutno číst složení!

5 Ochucené mléko Jeho význam je hlavně v tom, že umožňuje využívat výživové přednosti mléka i lidem, kterým „obyčejné“ mléko nechutná. Vyrábí se s různými příchutěmi – jahodové, banánové, karamelové, čokoládové, vanilkové, atd. Skladování tekutých mléčných výrobků: tekuté mléčné výrobky se skladují za stejných podmínek jako mléko.

6 Zakysané mléčné výrobky
Jsou výživově velmi hodnotné. Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry. Obsahují vitaminy sk. B. Jsou lehce stravitelné. Podstatou jejich výroby je mléčné kvašení mléka, případně smetany, pomocí čistých mikrobiálních kultur – tzv. zákysů

7 Druhy zakysaných ml. výrobků
1) Jogurty – rozdělujeme je podle obsahu tuku (od 0,1% až po 11% tuku) a dále: - bílý – tj. neochucený - ochucený – většinou s ovocnými přísadami (kousky ovoce, dřeň, džem, sirup) nebo s jinými přísadami (čokoláda, müsli, vaječný koňak, oříšky) 2) Jogurtové nápoje – tekutější konzistence, opět s různými příchutěmi 3) Kysaná smetana – různý obsah tuku (11 až 40%), může být ochucena, např. bylinkami, vaječným koňakem) 4) Ostatní kysané ml. výrobky - acidofilní mléko, biokys, kefír, podmáslí. Skladování zakysaných ml. výrobků – za podobných podmínek jako mléko

8 Otázky k opakování 1) Jaké tržní druhy smetany znáte?
2) Charakterizujte výživovou hodnotu zakysaných mléčných výrobků. 3)Jaké znáte druhy jogurtů? 4) Jaký obchodní název se používá pro kysanou smetanu? 5) Jmenujte tři z ostatních kysaných mléčných výrobků. 6) Za jakých podmínek se skladují tekuté a zakysané mléčné výrobky?

9 Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996


Stáhnout ppt "Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google