Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný záchranný systém a jeho složky
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Ochrana před živelními pohromami ve vztahu k cyklu krizového managementu Operační program Vzdělávání pro.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Příjezd k místu dopravní nehody a ustavení vozidel STČ 08/IZS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Úřad práce České republiky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mezinárodní právo a jeho vliv
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Účetnictví – význam informací
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Technické prostředky v požární ochraně
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
OHEŇ – DOBRÝ SLUHA, ZLÝ PÁN
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Krizové řízení a integrovaný záchranný systém – vybrané otázky
zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0618 Šablona: III/2 Sada: 2/2 Výstup: VY_32_INOVACE_2Dl218 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: 3. 9. 2013 Třída: 2.VS

Vnitřní správa Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova: Územní členění státu, sčítání lidu, mimořádné události, krizová situace, integrovaný záchranný systém, požární ochrana Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem vnitřní správa a její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech vnitřní správy a pochopení důležitosti státoprávního uspořádání státu, usnadnit orientaci v mimořádných událostech žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

Územní členění státu Česká republika se dělí na 14 samosprávných krajů, 76 okresů a 6 253 obcí včetně 5 jim na roveň postavených vojenských újezdů. Z nich je 393 s pověřenými obecními úřady a z nich dále 205 obcí s rozšířenou působností; ty stejně jako kraje vykonávají ve svých obvodech státní správu v přenesené působnosti.

Kraje ČR Obr. č. 1 – Kraje ČR

Okresy ČR Obr. č. 2 – Kraje a okresy ČR

Sčítání lidu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 763/2008 stanoví, že sčítání probíhá ve všech členských zemích jednou za deset let počínaje rokem 2011. Zákon nařizuje účast ve sčítání a pravdivé vyplnění údajů pod hrozbou pokuty 10 000 Kč.

Výsledky sčítání lidu V ČR je evidováno 10 562 214 obyvatel. Lidé se přestávají hlásit ke své národnosti, jednou z výjimek jsou Moravané, jichž se ke své národnosti hlásí 522 474. Podíl věřících u jednotlivých církví se zásadně nezměnil, přibyli pouze Jediové. Výrazně vzrostl počet vysokoškoláků a přibylo i lidí bez vzdělání.

Správa při mimořádných událostech Mimořádná událost- škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a dále havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací.

Krizová situace Krizovou situací je mimořádná událost, při níž je vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav nebo stav ohrožení státu. Obr. č. 3 - IZS

Integrovaný záchranný systém Integrovaný záchranný systém - koordinovaný postup jeho složek při přípravě na mimořádné události a při provádění záchranných a likvidačních prací.

Základní složky IZS Základní složky IZS zajišťují nepřetržitou pohotovost pro příjem ohlášení vzniku mimořádné události, její vyhodnocení a neodkladný zásah v místě mimořádné události. Tvoří jej: Hasičský záchranný sbor České republiky jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí kraje jednotkami požární ochrany poskytovatelé zdravotnické záchranné služby Policie České republiky

Požární ochrana Požární ochrana je souhrn opatření stanovených legislativou a zaměstnavatelem, která mají předcházet ohrožení nebo poškození lidského zdraví v pracovním procesu a chránit firemní majetek.

Zdroje: http://cs. wikipedia. org/wiki/Administrativní_dělení_Česka) Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Administrativní_dělení_Česka). http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C4%8D%C3%ADt%C3%A1n%C3%AD_lidu,_dom%C5%AF_a_byt%C5%AF_2011_v_%C4%8Cesku Obr. č.1 https://www.google.com/search?q=po%C5%BE%C3%A1%C5%99n%C3%AD+ochrana&sourceid=gmail&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=aMEkUo-QKLCV7AaD1oGwBg&ved=0CEkQsAQ4Cg&biw=1366&bih=59 Obr. č. 2 https://www.google.com/search?q=po%C5%BE%C3%A1%C5%99n%C3%AD+ochrana&sourceid=gmail&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=aMEkUo-QKLCV7AaD1oGwBg&ved=0CEkQsAQ4Cg&biw=1366&bih=59 obr. č. 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Integrovan%C3%BD_z%C3%A1chrann%C3%BD_syst%C3%A9m