Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

Kariérové poradenství
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Josef Keder Hana Škáchová
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Příspěvek v rámci Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě dubna 2010, Ostrava Ing. Štěrba Radomír Česká inspekce životního prostředí vedoucí oddělení.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Znečištění ovzduší a jeho zdroje v Ostravě …Znečištění ovzduší v Ostravě a jeho zdroje Mgr. Libor Černikovský, RNDr. Roman Volný
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Moravskoslezský kraj.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing.Miroslava Rýparová
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
1 Seminář Radiační a velké chemické úniky v ČHMÚ RNDr. František Šopko Oddělení meteorologických předpovědí Centrální předpovědní pracoviště.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Krajský úřad Zlínského kraje
Nový zákon o ochraně ovzduší
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Zdeněk Blažek, Vladimíra Volná
Novinky v předškolním vzdělávání
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Časová disagregace emisí
Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší v r. 2002
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku Zdeněk Blažek, Libor Černikovský (ČHMÚ, Ostrava) Karel Anděl, Jaroslav Kubina (Krajská hygienická stanice MSK se sídlem v Ostravě) Milan Machač (Krajský úřad MSK, Ostrava) říjen 2005 foto na pozadí: Z. Blažek ČHMÚ, pobočka Ostrava - oddělení ochrany čistoty ovzduší

Ostravsko – karvinská průmyslová aglomerace – oblast s narušeným životním prostředím Znečištění ovzduší historicky dominantním problémem. Historicky měřila hygienická služba a ČHMÚ, další subjekty (energetika). Od roku 1993 rozvoj sítě AIM ČHMÚ s měřením TSP a od roku 1995 s měřením PM10. Pro území Ostravska byl provozován Smogový varovný a regulační systém a pro území města Ostravy a okresu Karviná Signální systém pro varování obyvatel před účinky zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší.

2002 - změna legislativy (1/2) Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, ., později upravený změnami 521/2002 Sb., 92/2004 Sb. a 186/2004 Sb. Nařízení vlády č.350/2002 Sb., kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší Vyhláška č.553/2002 Sb., jež stanoví hodnoty zvláštních imisních limitů znečišťujících látek, ústřední regulační řád a způsob jeho provozování včetně seznamu stacionárních zdrojů podléhajících regulaci, zásady pro vypracování a provozování krajských a místních regulačních řádů a způsob a rozsah zpřístupňování informací o úrovni znečištění ovzduší veřejnosti.

2002 - změna legislativy (2/2) Hodnoty zvláštních imisních limitů pro SO2, NO2 a O3, nikoliv pro PM10. Ústřední regulační řád v pravomoci ČHMÚ pouze pro Ústecký a Karlovarský kraj. Ostatní oblasti v pravomoci krajů / obcí. Nové imisní limity, pro suspendované částice: denní imisní limit 50 μg.m-3 roční imisní limit 40 μg.m-3 … hodnota denního imisního limitu nesmí být překročena více než 35x za kalendářní rok.

Únor 2005 – vysoké konc. PM10 (1/3) Epizoda s průměrnými denními koncentracemi násobně překračujícími denní imisní limit.

Únor 2005 – vysoké konc. PM10 (2/3) Vydáno upozornění pro obyvatele – společné prohlášení (KÚ MSK, KHS MSK, ČHMÚ) včetně zásad a doporučení jak se v nastalé situaci chovat Krajský úřad Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí a Českým hydrometeorologickým ústavem v Ostravě sděluje, že na území Moravskoslezského kraje v souvislosti s přetrvávajícími nepříznivými rozptylovými podmínkami došlo nadměrnému nárůstu koncentrací polétavého prachu (prašný aerosol) v ovzduší. Průměrné denní koncentrace dosahují hodnot od 140 do 460 ug.m-3. Tato nepříznivá imisní situace se vytvořila v důsledku nepříznivých meteorologických podmínek rozptylu znečišťujících látek spojených s anticyklonální situací. Ukončení tohoto stavu se předpokládá během 2 – 3 dní. Přestože tato situace nestanovuje přijímání zákonných regulačních opatření u zdrojů znečišťování ovzduší ani další zákonná opatření, doporučuje se obyvatelům pro období zhoršených povětrnostních podmínek, zhoršené kvality ovzduší a vyššího výskytu respiračních infekcí - zvýšit obsah vitamínu C ve stravě, - obytné místnosti větrat jen krátce (asi 5 minut) a několikrát za den, - malé děti, starší spoluobčané a lidé trpící srdečními či dýchacími potížemi a nemocemi by se venku měli zdržovat co nejméně, - vyhýbat se namáhavé práci a sportování ve venkovním prostředí - nekouřit, vyhýbat se zakouřeným místnostem, - nenavštěvovat místa, kde se schází větší počet osob - pokud je to možné, omezit v domácnostech používání plynových spotřebičů. - neprovádět v uzavřených prostorách práce např. s barvami, laky a podobnými látkami obsahující těkavé organické látky Zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často mají za následek zhoršení nemocí, především nemocí dýchacích cest a srdečně cévních. Snižují odolnost organismu, který pak snadněji podlehne virovým či bakteriálním infekcím. V současné době již v některých krajích dochází k nárůstu akutních infekcí dýchacích cest (ARI), hrozí také epidemie chřipky. Na území Moravskoslezského kraje je situace stále ještě v limitech, počty onemocnění ARI zatím odpovídají sezónnímu výskytu. Vzhledem k situaci, která nastala, je doporučeno sledovat zpravodajství o aktuálním stavu na adrese: www.chmi.cz (pro Moravskoslezský kraj http://www.chmi.cz/uoco/act/aim/aregion/CZ081/c_CZ081.html ) příp.na tel. čísle: 596 900 265

Únor 2005 – vysoké konc. PM10 (3/3) Situace několik týdnů předmětem zvýšeného zájmu sdělovacích prostředků. Hlavní téma diskuze – podávání informací obyvatelstvu Názory – samosprávy, lékařů, státních orgánů a institucí Názory rozmanité…

Jak informovat v budoucnu? Jednání zainteresovaných orgánů a institucí - Krajského úřadu MSK - Magistrátu statutárního města Ostravy - ČHMÚ - ČIŽP - Krajské hygienické stanice MSK … Krajský regulační řád Moravskoslezského kraje … Systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci) pro sledované oblasti v Moravskoslezském kraji

Rozbor ČHMÚ (1/5) Podle studie, kterou pro MSK zpracoval v roce 2004 ČHMÚ, je vyhlášení signálu upozornění a regulace z důvodu vysokých koncentrací SO2 nebo NO2 v oblasti velmi nepravděpodobné. Během zimního období dochází k překračování denního imisního limitu pro PM10 pravidelně na všech stanicích v oblasti. Není tedy možno vydávat zvláštní informaci již při překročení tohoto limitu na několika stanicích v oblasti, ale je nutno posoudit, jaká úroveň koncentrací PM10 je v oblasti z pohledu četnosti výskytu výjimečná, tj. nastává pouze několikrát během zimního období.

Rozbor ČHMÚ (2/5) Z rozboru výsledků měření automatizovaných monitorovacích stanic Státní imisní sítě za období duben 1996 až březen 2005 (tj. za 9 zimních a 9 letních polovin roku) plyne, že výjimečnou situací z pohledu četnosti výskytu může být nazývána situace, během které dojde minimálně na třech stanicích v oblasti ostravsko – karvinské aglomerace k překročení průměrné denní koncentrace PM10 150 μg.m-3, resp. 100 μg.m -3, tj. k dvoj-, resp. trojnásobnému překročení hodnoty denního imisního limitu.

Rozbor ČHMÚ (3/5) Během hodnoceného období došlo průměrně během jedné zimní sezóny ke čtyřem epizodám s překročením hraniční hodnoty 150 μg.m-3, z toho dvě epizody byly pouze jednodenní, a ke dvanácti epizodám s překročením hraniční hodnoty 100 μg.m-3, z toho šest bylo jednodenních (viz tabulky). Je nutno konstatovat, že předpověď konkrétní hodnoty koncentrací PM10, a tedy i předpověď splnění zvoleného kritéria, je obtížná zejména pokud se jedná o jednodenní epizody. K vydání zvláštní informace by tedy pravděpodobně došlo pouze při vícedenních epizodách.

Rozbor ČHMÚ (4/5) Četnost dnů se zvýšenými průměrnými denními koncentracemi PM10, duben 1996 - březen 2005 Vysvětlivky: K24 ... průměrná denní koncentrace zima ... říjen - březen, 100 % = 1640 dnů léto ... duben - září, 100 % = 1647 dnů * … všechny výskyty v dubnu

Rozbor ČHMÚ (5/5) Délka epizod se zvýšenými průměrnými denními koncentracemi PM10 během zimní sezóny (X.-III.)

Rozbor KHS MSK Krajská hygienická stanice MSK se sídlem v Ostravě vypracovala studii „Riziková analýza komunálního ovzduší vybraných měst Moravskoslezského kraje – PM10“ Výstupem studie je návrh hodnoty denní koncentrace suspendovaných částic PM 10 = 100 μg.m-3 jako zvláštního imisního limitu pro vydávání varovných informací pro obyvatelstvo. Studie byla kladně oponována Poradním sborem hlavního hygienika ČR pro hodnocení a řízení zdravotních rizik a SZÚ v Praze – NRL pro ovzduší.

A jak se tedy bude informovat? KÚ MSK na základě výše popsaných podkladů legislativně připravil systém, kterým bude zajištěno vydávání zvláštních informací v situacích se zvýšenými koncentracemi škodlivin. Na jeho přípravě spolupracoval ČHMÚ Ostrava a bude se rovněž podílet na zajištění jeho činnosti. V současné době je návrh ve schvalovacím procesu KÚ MSK a jeho schválení se očekává do konce roku 2005.

Návrh ve schvalovacím procesu (1/5) Nařízení kraje, kterým se vydává Krajský regulační řád Moravskoslezského kraje . Systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci) pro sledované oblasti v Moravskoslezském kraji.

Návrh ve schvalovacím procesu (2/5) Vydání informace o zhoršené imisní situaci při trvání podmínek: došlo k překročení 24 hod. průměru koncentrace suspendovaných částic PM10 100 μg.m-3 nebo došlo k překročení zvláštního imisního limitu pro SO2 nebo NO2 podle Krajského regulačního řádu ve sledované oblasti (Ostravsko – Slezská pánev) na 1 stanici, přičemž trend koncentrací znečišťujících látek je za posledních 6 hodin rostoucí alespoň na polovině stanic v příslušné oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Současně se předpokládá, že tato imisní situace bude trvat nejméně 8 následujících hodin.

Návrh ve schvalovacím procesu (3/5) Odvolání informace o zhoršené imisní situaci za podmínek: na žádné měřící stanici není překročen zvláštní imisní limit, přičemž tento stav trvá nepřetržitě alespoň 12 hodin a není na základě meteorologické předpovědi očekáváno zhoršení rozptylových podmínek nebo obnovení meteorologických podmínek podmiňujících vysoké koncentrace v průběhu 48 hodin následujících po poklesu koncentrací pod hodnoty zvláštních imisních limitů časový interval se zkracuje až na 3 hodiny v případě, že rozptylové podmínky nelze označit jako nepříznivé a podle meteorologické předpovědi je téměř vyloučeno, že v průběhu nejbližších 48 hodin nepříznivé rozptylové podmínky nebo meteorologické podmínky podmiňující vysoké koncentrace nastanou

Návrh ve schvalovacím procesu (4/5) Text č.1 Pro sledované území se stálým imisním monitoringem (Ostravsko – Slezská pánev) se vydává informace o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší. Občanům, kteří obzvláště citlivě reagují na zvýšené koncentrace znečišťujících látek se doporučuje vyvarovat se nezvyklé a dlouhotrvající tělesné námahy ve venkovním prostředí a těhotné ženy a děti by měly omezit vycházky a nevykonávat namáhavou práci nebo sportovat ve venkovním prostředí. Doporučuje se pouze krátkodobé a intenzívní větrání místností. Text č.2 Informace o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší pro území Ostravsko – Slezské pánve se odvolává.

Návrh ve schvalovacím procesu (5/5) „Systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci) pro sledované oblasti v Moravskoslezském kraji“ byl v září 2005 projednán ve Výboru pro ŽP zastupitelstva a předložen Radě Moravskoslezského kraje ke schválení. Informaci o zhoršení imisní situace vyhlašuje Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství na základě předpovědi meteorologických prvků a rozptylových podmínek pro Moravskoslezský kraj a měření úrovně znečištění ovzduší na vybraných místech v kraji. Informační podporu pro vyhlašování signálů zajišťuje ČHMÚ pobočka Ostrava.

Jak často se může vyhlašovat?

Diskuse Funguje SRS i v jiných krajích (kromě UL a KV)? Spolupracuje na něm pobočka ČHMÚ? Jsou v jiných krajích obdobné problémy s PM10? Funguje někde nějaký formalizovaný krajský/obecní systém podávání informací o výskytu zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší (zhoršené imisní situaci)?