Speciální metody obrábění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Nekonvenční technologie obrábění
VRTÁNÍ.
Digitální učební materiál
F YZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ Ing. Jana Kalinová
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Vrtání a vyvrtávání.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
DTB Technologie obrábění Téma 4
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Elektrický proud v látkách
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Teorie obrábění, základní druhy třískového obrábění
Technologie obrábění frézováním
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tato prezentace byla vytvořena
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem.
Strojírenská technologie
Semestrální projekt B Radek Veselý. Téma bakalářské práce  Návrh a studie nástroje pro frézování s vyměnitelnou břitovou destičkou z řezné keramiky 
SOUSTRUŽNICKÉ NOŽE A BROUSÍCÍ NÁSTROJE.
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenská technologie
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
STROJÍRENSTVÍ Broušení ST47_001 Nástroje Strojírenská technologie
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění.
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Digitální učební materiál
VYVRTÁVÁNÍ.
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Vedení proudy v plynech
Koroze Povlaky.
Tato prezentace byla vytvořena
OSTATNÍ TECHNOLOGIE VÝROBY ZÁVITŮ
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody - test.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
METODY OBRÁBĚNÍ Dokončovací metody, nekonvenční metody, dělení mat.
Technologie – Drsnost povrchu při obrábění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Strojnictví Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:
Nekonvenční technologie – závěrečný test. Nekonvenční technologie – závěrečný test Nekonvenční technologie – závěrečný test A tepelném zpracování (kalení,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru Strojírenství a.
Základy metalografie - příprava vzorku
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 AnotaceVýuka.
Elektroerozívní metody obrábění - test. Elektroerozívní metody obrábění - test Elektroerozívní metody obrábění - test A tam, kde chceme dosáhnout vysoké.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
Obrábění paprskem plasmy, laseru
VY_32_INOVACE_10_4_20.
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
VY_32_INOVACE_10_4_01.
Způsoby výroby ozubených kol
Střední odběr Broušení Lapování.
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Povrchové úpravy.
Koroze.
Jemný odběr Leštění.
Transkript prezentace:

Speciální metody obrábění

Zvláštní způsoby obrábění 1. Elektroerozivní: a. elektrojiskrové řezání hloubení b. anodomechanické 2. Elektrochemické a. otáčející se elektrodou b. proudícím elektrolytem c. elektrochemické leštění 3. Ultrazvukem Využívá chvění k rozkmitání brusiva 4. Laserem Využívá tepla laseru k řezání 5. Svazkem elektronů Využívá tepla k řezání 6. Plazmou Využívá tepla k řezání

Elektroerozivní - elektrojiskrové obrábění Princip: Obrábění je založeno na krátkodobém elektrickém výboji (10-4 až 10-8 sekundy)mezi elektrodami ponořenými v dielektrické kapalině (petroleji, destilované vodě).Materiál se v důsledku výbojů zahřívá na tavící teplotu. Na povrchu obrobku vzniká „kráter“ a dochází k postupnému rozrušování a „odběru“ materiálu obrobku. Použití: V nástrojárnách k výrobě dutin zápustek, průvlaků a k opracování slinutých karbidů.

Elektrojiskrové obrábění Elektrojiskrové řezání Elektrojiskrové hloubení

Elektroerozivní - elektrojiskrové hloubení

Drátové řezání s proudem dielektrika S ponorem obrobku v dielektriku

Způsoby vyplachování dielektrika

Úkol: Popište následující obrázky

Elektrochemické obrábění otáčející se elektrodou Princip: Pasivní vrstvička z obrobku (anody) se soustavně odstraňuje otáčejícím se nástrojem (katodou).Mezi nástroj a obrobek se přivádí prod elektrolytu s jemně rozptýleným brusivem. Použití: Broušení nástrojů, břitových destiček ze slinutého karbidu

Elektrochemické obrábění proudícím elektrolytem Princip: K odstraňování pasivní vrstvičky se používá elektrolyt proudící mezi elektrodami. Použití: Obrábění různých tvarů. Nástroj, katoda má negativní tvar obrobku. Obrobek, anoda, kopíruje tvar katody.

Elektrochemické leštění Je založeno na principu elektrochemické koroze. Používá se zvláště pro přípravu metalografických vzorků pod mikroskop. Nástroj = katoda. Obrobek = anoda. K urychlení procesu se míchadlem „rozproudí“ elektrolyt.

Obrábění ultrazvukem Princip: K úběru materiálu dochází abrazivním účinkem brusiva rozkmitaným ultrazvukem. Mezi ultrazvukem rozkmitaný nástroj (má negativní tvar dutiny) a obráběný materiál je přiváděna kapalina s brusivem. Abraze = otěr. Brusivo = karbid křemíku,bóru, diamantový prášek. Použití: formy různých tvarů z tvrdých a křehkých materiálů

Obrábění ultrazvukem

Obrábění vodním paprskem s abrazivem Princip: K oddělování materiálu dochází vysokou rychlostí kapaliny nebo kapaliny s abrazivem – brusivem. v = 700 – 1200 m/s p = až 400 MPa. Kapalina se při této rychlosti chová jako pevné těleso a díky tomu je schopna „řezat“. Tlaková energie mění v kinetickou. Ep = Ek

Obrábění laserem Princip: Laserový paprsek se optickou čočkou soustředí na malou plochu obrobku (0,001 – 0,01 mm2), na níž se vyvine teplota vyšší, než je teplota tavení kovu, proto se kov vypaří. Druhy laserů: Pevnolátkové Plynové – používají se nejvíce ve strojírenství (CO2) Kapalinové polovodičové

Soustružení dvěma laserovými paprsky Šikmými paprsky se šroubovitou třískou Kolmými paprsky s prstencovou třískou

Obrábění svazkem elektronů Princip: Metoda využívá vysoké kinetické energie elektronů, soustředěných na malou plochu materiálu. V míst dopadu elektronů se kinetická energie přemění na energii tepelnou, kterou se materiál zahřeje a odpaří. Použití: Vrtání děr průměru 0,1 – 0,08 mm s tolerancí 0,005mm. Vrtání děr ložiskových kamenů hodinek.

Obrábění paprskem plazmy Princip: Vysokou teplotu plazmy – až 20 000℃ dochází k postupnému odtékání a odpařování materiálu. Použití: Výroba dutin zápustek, vrtání děr, výroba drážek a závitů do velmi tvrdých materiálů