Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_4_01.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_4_01."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_4_01

2 Podstata broušení Pokud polotovar zpracováváme pomocí soustružení, frézování apod., nedosáhneme u přesnějších součástí požadované přesnosti a drsnosti povrchu. Některé součásti se tepelně zpracovávají. Proto následujícím obráběním, při kterým dosáhneme požadované přesnosti a drsnosti, je broušení. Broušení také používáme k dosažní požadované řezivosti otupených řezných nástrojů.

3 Podstata broušení Princip oddělování třísek je podobný jako při frézování. Břity brusného kotouče jsou na rozdíl od frézy tvořeny jednotlivými zrny brusiva. Ty jsou nepravidelně rozmístěny na povrchu brusného kotouče. Na rozdíl od vícebřitých nástrojů mají zrna nepravidelnou geometrii břitu, a to většinou negativní.

4 Velikost brusných zrn je dle požadované přesnosti obrobku od 0,003 mm
Velikost brusných zrn je dle požadované přesnosti obrobku od 0,003 mm. Na rozdíl od ostatních konvenčních obrábění obrábíme s menším průřezem odebírané třísky (0,0001 až 0,002 mm²) a s vysokými řeznými rychlostmi (až 80 m/s) Vysoké řezné rychlosti způsobují vysoké teploty odebíraných třísek i povrchu obráběného součásti. Důsledkem vysokých teplot broušeného povrchu může dojít k negativním důsledkům – vznik pnutí, které může vést až ke vzniku trhlinek, tepelné ovlivnění povrchových vrstev. K zamezení těchto důsledků je vhodné intenzivně chladit.

5 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). „Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Miroslav Soukup“.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_4_01."

Podobné prezentace


Reklamy Google