Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie obrábění frézováním

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie obrábění frézováním"— Transkript prezentace:

1 Technologie obrábění frézováním
Obrábění materiálu otáčejícím se frézovacím nástrojem s cílem vytvořit rovné nebo tvarové plochy. Kinematika frézování Při frézování de posunuje nástroj nebo obrobek do řezu, břity nožů opisují cykloidální trajektorie a z obráběného materiálu postupně odebírají třísky. Tloušťka třísky se mění od 0 (h=0)až do maximální hodnoty (hmax), která závisí na výšce odebíraného materiálu. Pro výpočet uvažujeme střední hodnotu tloušťky třísky (hs).

2

3 Řezná rychlost (m.s-1) D = mm
Posuv (U) (m.s-1)

4 Činitelé ovlivňující průběh a jakost obrábění
- druh obráběného materiálu (hustota, mechanické vlastnosti, orientace dřevních vláken na směr pohybu ostří nástroje, vlhkost materiálu, orientace třísek u DVD), - druh nástroje (druh materiálu, geometrie, otupení), - stroj a jeho technický stav (konstrukce, tuhost, technické vybavení), - podmínky při obrábění (rychlost posuvu, řezná rychlost, úběr na zub apod.).

5 Kinematické nerovnosti – nazývané vlnitost, vznikají vzájemným pohybem nástroje a obrobku. Vlnitost je nepravidelná z důvodu struktury dřeva způsobené nehomogenní stavbou a rozdílností chování jarního a letního dřeva.

6 Obrábění jedním nožem Obrábění dvěma noži


Stáhnout ppt "Technologie obrábění frézováním"

Podobné prezentace


Reklamy Google