Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Způsoby výroby ozubených kol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Způsoby výroby ozubených kol"— Transkript prezentace:

1 Způsoby výroby ozubených kol
frézování 2. obrážení 3. protahování 4. broušení 5. zaběhávání 6. ševingování 7. lapování

2 Dělící způsob frézování
Je vhodný pro méně přesná ozubená kola. Obvod kola se rozdělí na určitý počet roztečí, roztečných úhlů. Po obrobení 1 zubové mezery se polotovar ozubeného kola otočí o 1 rozteč. Nástroje – čepové a kotoučové tvarové frézy. Mají negativní tvar zubové mezery. Stroje : univerzální frézka konzolová frézka Příslušenství : dělící přístroj (dělička)

3 Frézování dělícím způsobem
Čepovou frézou Kotoučovou frézou

4 Odvalovací způsob frézování
Slouží k výrobě přesných ozubených kol. Nástroj a obrobek se proti sobě odvalují na principu vzniku evolventy. Pro ozubená kola s jedním modulem, ale rozdílným počtem zubů nám stačí jeden nástroj. Nástroj: odvalovací fréza – má tvar evolventního šneku s drážkami pro odvod třísky, v normálové rovině má tvar základního profilu Stroj : speciální odvalovací frézka Princip: Polotovar ozubeného kola se otáčí kolem své osy, nástroj je zešikmen, také se otáčí kolem své osy a koná přímočarý pohyb dolů

5 Frézování odvalovacím způsobem

6 Obrážení Stroje: obrážečky (většinou svislé) s děličkou
Speciální obrážečky pracující odvalovacím způsobem Nástroje : Hřebenovým obrážecím nožem- systém MAAG- nůž má 5 – 8 zubů, pracovní úhly jsou 5°30´ a 6°30´ Výrobní úhly jsou 12° a 0° Střed ozubeného kola koná pohyb po obdélníkové dráze

7 Systém MAAG

8 Obrážení hřebenovým obrážecím nožem

9 systém Fellow a Parkinson
Systém Parkinson Obrážení kolečko Nástroj se otáčí a koná přímočarý pohyb, obrobek se otáčí kolem své osy Obrážecí kolečko = obrážecí kotoučový nůž Nůž má pracovní geometrii danou již z výroby. Pracovní úhly jsou vytvořeny „vykrojením“ v čelní rovině Nože jsou náročnější na výrobu a ostření. Ozubené kolo stojí, nůž koná přímočarý vratný pohyb v e svislé rovině a zárověň se pohybuje po obvodu kola.

10 Obrážecí kolečko – systém Fellow

11 Úkoly: Popište způsoby výroby ozubených kol na obrázcích.
Jaký je rozdíl mezi dělícím a odvalovacím způsobem frézování ozubených kol.

12 Broušení Dělícím způsobem – s použitím děličky a tvarového brusného kotouče. Odvalovacím způsobem – evolventním brusným kotoučem, který má tvar evolventního šneku.

13 Broušení dvěma kotouči

14 Broušení jedním kotouče

15 Protahování Stroj : Svislá protahovačka s hydraulickým pohonem. Nástroj: Protahovací trn, jehož každý další zub je větší o posuv na zub a má negativní tvar zubové mezery.

16 Zaběhávání a ševingování
Dokončování, zpřesňování vyrobených ozubených kol Nástroj = přesnější ozubené kolo, které zabírá s obráběným mezi něž se přivádí jemný brusný prášek Ševingování Nástrojem je přesné ozubené kolo s rýhami, které tvoří břity a drážky pro odvod jemných třísek Nástroj nebo obrobek koná vratný posuvný pohyb

17 Ševingování ozubených kol
Zlepšuje jakost obrobeného povrchu. Používá se u nekalených kol, vyrobených odvalovacím způsobem nebo obrážením. Přídavek na ševingování je 0,04 až 0,1mm.

18

19 Lapování ozubených kol


Stáhnout ppt "Způsoby výroby ozubených kol"

Podobné prezentace


Reklamy Google