Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedení proudy v plynech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedení proudy v plynech"— Transkript prezentace:

1 Vedení proudy v plynech
Dudíková Nikola

2 Elektrický výboj v plynech se rozděluje na samostatný a nesamostatný.
Nesamostatný zaniká ihned po odebrání  ionizátoru 7 Samostatný se udrží i bez ionizátoru.  Podmínkou je že musí dojít k nárazu za vysoké teploty kde může dojít k přeměně skupenství do plazmatu.  Plazma je například plamen v ohni,… IONIZACE => proces při kterém dochází v plynu k rozpadu elektricky neutrálních částic kladných nebo záporných a volného elektronu.

3 Elektrický prou v plynech je tvořen, usměrněným pohybem, kladných a záporných iontů a volných elektronů

4 Výboje za normálního tlaku
Koróna (trsovitý výboj) Koróna vzniká v elektrickém poli – například v okolí hrotů, drátů apod. Vzniká také na vedení vysokého napětí jako nežádoucí efekt a způsobuje ztráty, případně rušení televizního a rádiového signálu. Jiskrový výboj Jiskrový výboj je krátkodobý samostatný výboj, který vzniká za atmosférického tlaku mezi dvěma vodiči vysokém napětí. V přírodě se vyskytuje jako blesk.

5 Obloukový výboj Obloukový výboj je samostatný výboj mezi dvěma elektrodami. Výboj doprovází vysoký proud a vysoká teplota. Obloukový výboj se používá při sváření kovů.

6 Výboj ze staženého tlaku
Zde je více místa pro srážku, takže částice mají větší energii Doutnavý výboj Jedná se o samostatný elektrický výboj za sníženého tlaku Používá se v doutnavkách, která je naplněna neonem. Katodové záření Zkoumání katodového záření a experimenty s katodovou trubicí sehrály významnou úlohu při objevu elektronu a také rentgenového záření

7 Děkuji za pozornost 

8 Zdroje http://skaut.sk/wp-content/uploads/ohen2.jpg


Stáhnout ppt "Vedení proudy v plynech"

Podobné prezentace


Reklamy Google