JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Chemické zatížení krajiny
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Znečišťování vodních zdrojů.
Vliv klimatické změny na půdní degradaci (návrh adaptačních opatření)
Rostlinná produkce obsah přednášky
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Zásady správné zemědělské praxe
Spotřeba pesticidů v ČR
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Komunální odpadní vody a kaly
Zemědělství.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Krajina a životní prostředí
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
PEDOSFÉRA.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Registrační číslo projektu:
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Obraz působení člověka
Kukuřice setá (Zea mays)
RYBNÍK JAKO CELEK.
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Ochrana půdy a lesa.
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Environmentální funkce zemědělství. Funkce zemědělství Produkční funkce –Životní prostředí jako výrobní prostředek –Produkce potravin –Zásobárna obnovitelných.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pedosféra.
Odbor životního prostředí
Vliv potravin na planetu
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Právní režim ochrany půdy
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Půdy.
Transkript prezentace:

JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY, 18. října 2018, ÚVALNO Alena Malíková, Bioinstitut, o.p.s., Olomouc

Toto je náš domov

JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! http://www.tarak.cz/jeden-clovek-jedna-krava-jedna-planeta-jak-zachranit-svet/ 1:36 – 2:26

JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! PŮDA POSKYTUJE EKOSYSTÉMOVÉ SLUŽBY, KTERÉ UMOŽŇUJÍ ŽIVOT NA ZEMI … bereme půdu jako samozřejmost

Půda – základ naší civilizace Půda je národním bohatstvím. Půda patří ke společným statkům. Půda je nenahraditelná. Půdu nedokážeme vyrobit, ztratíme ji během chvilky, ale 1 cm se tvoří stovky let. Zemědělská produkce (potraviny, krmení pro hospodářská zvířata, vlákna, léčiva) Mimoprodukční funkce, resp. ekosystémové služby: Infiltrace vody do půdy – doplňování zásob podzemní vody, zpomalení povrchového odtoku 1 ha hluboké černozemě může akumulovat až 3500 m3 vody). Česká zemědělská půda by mohla zadržet 8 400 000 000 m3 vody, kvůli utužení půdy, ale i kvůli erozi a ztrátě biologické aktivity půdy je její kapacita o 1/3 menší (5 040 000 000 m3) Filtrace vody (obohacení vody o min. látky, úprava pH, zachycení kontaminantů)

To jsme také my… … a něco děláme špatně….

JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! Každý den ztrácíme kolem 12-15 ha půdy zástavbou. Erozí ztrácíme každý rok přes dvacet milionů tun zemědělské půdy - škoda se každoročně vyšplhá na devět miliard korun. S čím souvisí eroze? Se životem v půdě; s její strukturou. Rozsáhlé půdní bloky s monokulturami Těžká mechanizace Používání průmyslových hnojiv a pesticidů Nedostatek organické hmoty v půdě Nedostatek krajinných prvků DŮSLEDKY ŠPATNÉHO HOSPODAŘENÍ SE ZEMĚDĚLSKOU PŮDOU SUCHO KLIMATICKÉ VÝKYVY

vztahy Na kom záleží??? Pěstuje a chová: Rostliny odrůda, podmínky růstu Zvířata plemena, zásady správného chovu Hospodaří a tak ovlivňuje: Půdu a vodu Úrodnost Ochrana proti erozi Čistota vody a její zadržení v krajině Krajinu Rozmanitost rostlin a živočichů Ráz krajiny Změny klimatu Zpracovává, prodává, živí: Pracovní příležitosti vč. navazujících aktivit (řemesla, jarmarky atd.) a „bonusů“ – komunita, sdílení, vzájemnost, odpovědnost …. Soběstačnost regionu sedlák ??? ODKUD SE BERE JÍDLO Není geneticky modifikované JAK sedlák hospodaří JAK nakládá se svými výpěstky/produkty JAK daleko se potraviny vezou JAK s potravinami nakládám já !!! Zkouší pěstovat sám, podílí se na pěstování vztahy vzdělaný spotřebitel 8

Věnujme půdě pozornost… JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! Co můžeme dělat??? Věnujme půdě pozornost…

JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! Co můžu pro půdu udělat? Obec není jen intravilán Společné uvědomění si významu půdy Územní plán resp. pozemkové úpravy Místní zemědělci a jejich hospodaření Půda v majetku obce – pachtovní smlouva Spotřebitel x místní potraviny Trhy Obchod KPZ

Spotřebitel pro půdu

Spotřebitel pro půdu

Pro půdu Nadace Pro půdu Děkuji Vám za pozornost…